Restaurant verkopen

Ben jij een horecaondernemer en wil jij je restaurant verkopen? Dan moet je rekening houden met enkele belangrijke aspecten. Als hét grootste bedrijfsovernameplatform van Nederland begeleidt Bedrijventekoop.nl je hier maar al te graag in. Of het nu gaat om een restaurant, bistro, eetcafé, broodjeszaak, cafetaria, snackbar óf lunchroom.

Restaurant verkopen van A tot Z

Als je voor jezelf de keuze hebt gemaakt om je restaurant te verkopen dien je rekening te houden met enkele aspecten. Vragen die hierbij naar voren kunnen komen hebben wij hieronder weergegeven.
  • Hoe én wanneer voorbereiden op verkoop?
  • Wat is de verkoopprijs?
  • Hoe maken we het restaurant zo aantrekkelijke mogelijk?
  • Welke makelaars gaan wij benaderen?
  • Welke checklist kunnen we afwerken?
In proces begint het verkopen van een bedrijf vaak bij de oriëntatie, gevolgd door de voorbereiding, transactie én uiteindelijk de laatste fase na verkoop. Een optimale voorbereiding is hierbij het halve werk. Met onze whitepaper bieden wij je alle informatie van A tot Z om de verkoop in goede banen te leiden.
 
Plaats een profiel
Whitepaper Bedrijf verkopen

Nieuwsbrief

Ontvang wekelijks ons nieuwste aanbod én gevraagde bedrijven.

Schrijf je hier in

Zoekservice

Meld je aan voor de zoekservice en ontvang direct een melding wanneer een restaurant gevraagd wordt die aan jouw criteria voldoet.

Meld je hier aan

Zoekprofiel plaatsen

Plaats je zoekprofiel en ontvang reacties van partijen die een matchende restaurant te koop hebben. Je zoekprofiel wordt doorlopend gematcht met nieuw aangeboden bedrijven.

Bekijk hier de mogelijkheden

Transactievorm bij verkopen

Indien je een restaurant verkoopt krijg je op een gegeven moment te maken met de transactievorm. Bij een eenmanszaak, maatschap of VOF is altijd sprake van een activa-passivatransactie. Echter, bij een BV heb je de keuze tussen een activa-passivatransactie én een aandelentransactie. Ook over de voor- en nadelen van beiden transactievormen staan onze bedrijfsovernamespecialisten je graag te hulp.

Wat is de waarde van mijn restaurant?

Als e verkoop van je restaurant aan de orde is, dient ook de bedrijfswaarde in kaart gebracht te worden. De uitkomst is namelijk belangrijk in het toekomstig financiële plaatje van de ondernemer. Zo vormt dit vaak het pensioen van de ondernemer. Een tijdige bedrijfswaardering zorgt voor inzicht in opbrengst naar het gewenste resultaat. Ook kan je na het waarderingsrapport verschillende factoren binnen je bedrijf optimaliseren waardoor de bedrijfswaarde stijgt.

Bereken de waarde
Bedrijf verkopen

Advies op maat

Bij het verkopen van een restaurant is ook het tijdig oriënteren van belang. Zo dient er rekening gehouden te worden met een termijn van 5-7 jaar voordat de verkoop daadwerkelijk afgerond is. Bij sommige fiscale constructies geld namelijk dat deze pas na 6 geaccepteerd worden. Tijdens dit complexe proces is het dan dus ook van belang dat je tijdig een specialist inschakelt. Zoek er een in je regio en laat je bijvoorbeeld tijdens de onderhandelingen ondersteunen. Daarnaast dien je (vanwege het kostbare proces) ook zoveel mogelijk zaken zelfstandig op te pakken.

Vind een specialist
Bedrijfsovernameadviseur Bedrijventekoop.nl

Praktische verkooptips

Vanuit onze jarenlange ervaring hebben wij vele praktische tips opgesteld die je helpen om het verkoopproces in goede banen te leiden. Onderstaand zijn alvast vijf tips kort én bondig weergegeven. Een uitgebreide uitwerking hiervan is onder andere te vinden in onze whitepaper.
 
1.Begint tijdig
2.Een goede voorbereiding, is het halve werk
3.Pak zelf zaken op (die kunnen)
4.Schakel specialistische hulp in
5.Denk na over de tijd na de verkoop
 
Verder kunnen wij stellen dat de voorbereiding de belangrijkste fase binnen het verkoopproces is. Hier wordt namelijk gericht op de verkoopprijs én een afrekening met de fiscus. Tijdens de transactiefase wordt met name gezocht naar kopers, onderhandeld én wordt de verkoop afgerond. Na de verkoop blijft de ondernemer vaak nog een tijd bij het restaurant betrokken. Hier dienen dus ook goede afspraken over gemaakt te worden.

Restaurant kopen?

Ontdek de mogelijkheden

Restaurant verkopen?

Start hier

Blog

Hoe kan ik me inhoudelijk voorbereiden op het verkopen of kopen van een bedrijf?

Bedrijf verkopen

15.09.2022 / Bedrijventekoop.nl

Als je voor een bedrijf (ver)kopen gaat is het belangrijk dat je hier goed op voorbereid bent. Ga na hoe het gehele proces eruitziet. En wanneer het verstandig is om betrokken adviseurs ...

+ Meer

Wat is een locked box-bepaling bij bedrijfsovername?

Bedrijfsoverdracht

07.09.2022 / Bedrijventekoop.nl

Een locked-box bepaling gaat over de periode tussen de economische en juridische overdracht. Omdat de juridische overdracht van een onderneming via een notaris verloopt, is dit vaak late ...

+ Meer

Kan je onderhandelingen afbreken tijdens een bedrijfsovername-proces?

Bedrijf verkopen

28.07.2022 / Henk de Jong

Onze partner Henk de Jong van Take 5 is als overnameadviseur regelmatig betrokken bij bedrijfsovernames. Hij deelt via dit bericht zijn kennis betreffende het staken van onderhandelingen ...

+ Meer

Wat houdt een activa-passiva transactie precies in?

Bedrijf verkopen

14.07.2022 / Bedrijventekoop.nl

Bij een activa-passiva trasactie wordt een onderneming verkocht in de vorm van afzonderlijke activa en passiva. Dit zijn de vermogensbestanddelen van een onderneming. Als er sprake is va ...

+ Meer