Bedrijf verkopen? Vind de ideale koper snel en anoniem op Bedrijventekoop.nl

Je bedrijf verkopen is een van de belangrijkste gebeurtenissen in je leven. Maar waar begin je en wat komt er allemaal bij kijken? Bij Bedrijventekoop.nl begrijpen we het belang van een goede voorbereiding. Ontdek op onze pagina alle benodigde informatie om je op weg te helpen bij het verkooptraject.

Wij hebben ruim 20 jaar ervaring in het bij elkaar brengen van vraag en aanbod van bedrijven. Maak gebruik van onze gratis waarderingstool, download onze whitepaper vol praktische tips of plaats een verkoopadvertentie om snel en anoniem in contact te komen met de ideale koper voor je bedrijf. Maandelijks vinden ruim 80.000 (startende) ondernemers hun weg naar ons platform.

Hoe wij je kunnen helpen bij het verkopen van je bedrijf?

Verkoopadvertentie

Plaats een verkoopadvertentie en kom snel en 100% anoniem in contact met geïnteresseerde partijen voor je bedrijf.

Start hier

Waardebepaling

Benieuwd naar de waarde van je bedrijf? Vul dan onze gratis waardebepaling in!

Bereken de waarde hier

Whitepaper bedrijf verkopen

In dit gratis document beschrijven het bedrijfsovernametraject stap voor stap en geven we je praktische tips die je helpen bij de verkoop van je bedrijf.

Download hier

Te koop gevraagd

Snel in contact komen met partijen die op zoek zijn naar een bedrijf? Bekijk dan ons Te koop gevraagd overzicht.

Bekijk het overzicht hier

Overnamestappenplan

Vind hier alle informatie die je nodig hebt voor een bedrijfsovername in een aantal handige stappen.

Bekijk hier

Bedrijfsovernamespecialist

Op zoek naar specialistisch en professionele begeleiding van het gehele overnameproces? Neem contact op met een overnamespecialist bij jou uit de regio.

Vind een specialist hier

Bedrijf verkopen – Alles wat je moet weten van A tot Z!

Heb je besloten dat het tijd is om na te gaan denken over de verkoop van je bedrijf? Om je optimaal voor te bereiden op wat komen gaat hebben wij de whitepaper: Bedrijf verkopen – Alles wat je moet weten van A tot Z! geschreven. In dit gratis informatiedocument beschrijven we stap voor stap hoe het bedrijfsovernametraject in zijn werk gaat en geven we je een aantal praktische tips die je helpen bij de verkoop van je bedrijf.
 
Download hier onze gratis whitepaper
Whitepaper Bedrijf verkopen

Er is veel dat je zelf kunt ondernemen bij het verkopen van je bedrijf. Hier kun je flink wat kosten mee besparen. Het is echter sterk aan te raden om op enig moment specialistische hulp in te schakelen voor de zaken waar je zelf weinig tot geen ervaring mee hebt. Een overnameadviseur helpt je hier graag mee. Uiteindelijk levert een goede overnameadviseur, door zijn ervaring met het overnametraject, meer geld op dan dat hij kost.
 
Bedenk vooraf of je zoveel mogelijk zelf wilt ondernemen of dat je een overnameadviseur in schakelt die het hele proces voor je uit handen neemt. Kies je ervoor om het hele proces uit handen te geven? Hieronder vind je een lijst van aangesloten specialisten bij jou in de regio die je hierbij kunnen helpen.
 
Wil je liever zoveel mogelijk zelf ondernemen? Dan helpen wij je graag met ons ‘Bedrijf verkopen’ pakket. Naast het plaatsen van een advertentie voorzien we je hiermee van al benodigde informatie over het overnametraject middels verschillende informatiedocumenten. Deze documenten behandelen verschillende onderwerpen omtrent een bedrijfsovername, zoals onder andere:
 • De omgang met potentiële kopers
 • Het onderhandelingsproces
 • De juridische en fiscale aspecten
Daarnaast ontvang je alle benodigde procesdocumenten die je kunt gebruiken bij de verkoop van je bedrijf. Klik op ‘Verkoop hier zelf je bedrijf via ons’ voor meer informatie.

Zelf je bedrijf verkopen

Er is veel dat je zelf kunt ondernemen bij de verkoop van je bedrijf (eventueel met behulp van je accountant). Je kunt bijvoorbeeld zelf op zoek gaan naar potentiële kandidaten. Dit scheelt in kosten en het zorgt ervoor dat je zelf de touwtjes in handen houdt. Jij als ondernemer kent je bedrijf en kunt zelf het beste bepalen welke koper geschikt zou kunnen zijn en welke niet. Ons pakket 'Bedrijf verkopen' helpt je hierbij. Middels een 100% anonieme advertentie ga je op zoek naar geschikte kopers en wij voorzien je daarnaast van alle benodigde informatie- en procesdocumenten.

Verkoop hier zelf je bedrijf via ons
Bedrijf verkopen

Een bedrijfsovernameadviseur inschakelen

Je kunt er ook voor kiezen om het volledige overnameproces uit handen te geven. Een overnameadviseur kan begeleiding bieden van A tot Z. Ook wanneer je zelf aan de slag bent gegaan met de verkoop is het op enig moment in het proces raadzaam om een bedrijfsovernamespecialist in te schakelen. Welk moment dat is bepaal je zelf. Een overnameadviseur kan bijvoorbeeld een waardebepaling uitvoeren of je bijstaan bij de onderhandelingen met potentiële kopers.

Vind hier een geschikte adviseur
Bedrijfsovernameadviseur Bedrijventekoop.nl

 

 

Naar wat voor koper ben je op zoek?

Er zijn verschillende typen kopers te onderscheiden. Deze typen zijn te verdelen in interne partijen en externe partijen. Onder interne partijen vallen kopers die uit het eigen netwerk komen zoals:

 • Familieopvolging: het bedrijf wordt overgedragen binnen de eigen familie. 
 • Management Buy-out (MBO): bij een MBO wordt het bedrijf geheel of gedeeltelijk verkocht aan een eigen medewerker of manager. 
Wanneer intern geen opvolging beschikbaar is zal gezocht moeten worden naar een externe partij. Voor verkoop van je bedrijf aan derden zijn er verschillende opties:
 • Management Buy-In (MBI): bij een MBI wordt het bedrijf (gedeeltelijk) verkocht aan een individuele partij van buiten het bedrijf. Dit kan zowel een startende als ervaren ondernemer zijn.
 • Strategische overname: bij een strategische overname wordt het bedrijf verkocht aan een ander bedrijf, bijvoorbeeld een concurrent of een bedrijf dat op zoek is naar verbreding van de markt. 
 • Investeerder: (een deel van) de onderneming wordt verkocht aan een investeerder om zo extra kapitaal te genereren. Een investeerder kan ook betrokken raken bij de bedrijfsvoering door inbreng van specifieke kennis.

 

 

Transactievorm bij bedrijfsverkoop

Wanneer je bedrijf een eenmanszaak, maatschap of VOF is, dan gaat het bij verkoop om een activa-passivatransactie. Bij een BV heb je de keuze uit een tweetal opties, namelijk:
 • Activa-passivatransactie: bij deze vorm worden de losse bezittingen (activa) en eventueel de schulden (passiva) overgedragen aan de koper. In het geval van een BV wordt dan niet de BV zélf verkocht, maar alleen (een aantal van) de bezittingen en schulden. Na de verkoop blijft de overnamesom (plus eventueel niet overgedragen activa en/ of passiva) achter in de BV, waarvan de aandelen nog in handen zijn van de verkopende ondernemer.
 • Aandelentransactie: bij een aandelentransactie blijft de BV eigenaar van de activa en passiva. In dit geval wordt de koper de nieuwe eigenaar van de BV. De verkoop verloopt in principe een stuk eenvoudiger. De aandelen worden gewaardeerd, betaald en overgedragen en alle vennootschappelijke aspecten zijn bij de verkoop van de aandelen inbegrepen.

De waarde van je bedrijf

Een van de belangrijkste vragen bij het verkopen van je bedrijf is natuurlijk: Wat is de waarde van mijn bedrijf? De bedrijfswaarde geeft een goede uitgangspositie voor de vraagprijs die je kunt hanteren en daarmee de uiteindelijke overnamesom die je ontvangt na verkoop.

Een bedrijfswaardering wordt meestal uitgevoerd wanneer verkoop van de onderneming aan de orde is. De uitkomst van de bedrijfswaardering is een belangrijke schakel in het toekomstige persoonlijke financiële plaatje. In veel gevallen is de opbrengst van de verkoop namelijk het pensioen van de ondernemer. Door tijdig een waardering van je bedrijf uit te laten voeren, weet je of eventuele verkoop het gewenste resultaat op levert. Wanneer dit niet het geval is, geeft een waarderingsrapport inzicht in de belangrijkste factoren die van invloed zijn op de waarde van je bedrijf. Op basis van het waarderingsrapport kun je dan alsnog aan de slag gaan met het optimaliseren van deze factoren, waardoor de bedrijfswaarde stijgt.

Bereken hier gratis de waarde van je bedrijf
Waardebepaling bedrijf Bedrijventekoop.nl

 

Nuttige tips om je bedrijf te verkopen:

Hieronder volgen een vijftal handige tips bij het verkopen van je bedrijf:
 1. Begin op tijd. Een overnametraject kan wel 3 tot 5 jaar in beslag nemen. Ga na of je bedrijf verkoopklaar is. Zo niet, maak tijdig de juiste aanpassingen.
 2. Bereid je goed voor. Lees je in, zodat je weet wat je te wachten staat. Een bedrijfsovername is een intensief proces. Hoe meer je hierover op de hoogte bent, hoe minder je voor verrassingen komt te staan.
 3. Doe wat je zelf kan doen zelf. Naast een intensief is het ook een kostbaar proces. Om de kosten in de hand te houden, kun je veel dingen zelf ondernemen. Het zoeken van een potentiële koper kun je bijvoorbeeld zelf ondernemen.
 4. Schakel een derde partij in voor specialistische begeleiding. Je kunt veel zelf doen, maar niet alles. Schakel op tijd hulp in voor bijvoorbeeld onderhandelingen met potentiële kopers. Een adviseur laat zich niet leiden door emotie en weet alle ins en outs van het bedrijfsovernametraject.
 5. Bedenk goed wat je hierna gaat doen. Als ondernemer ben je veel van je tijd bezig met het bestieren van je onderneming. Na de verkoop valt een groot gedeelte hiervan weg, ook als je besluit nog een tijdje aan te blijven. Je hebt daardoor veel tijd over, welke je opnieuw in zal moeten delen.

De rol die jij als verkoper kunt spelen bij de financiering

Stel je hebt je gedroomde overnamekandidaat gevonden. Jullie zijn samen een koopsom overeengekomen, maar nu blijkt dat de koper deze niet kan financieren. In een tijd waarin het steeds moeilijker is om een bankfinanciering te krijgen is dit scenario helaas vaker werkelijkheid dan je zou denken. Een bedrijfsovernamefinanciering is nu eenmaal risicovol. Alternatieve financieringsvormen winnen hierdoor aan populariteit, maar kunnen een bedrijfsfinanciering wel gecompliceerd maken. Als verkopende partij kan jij op de volgende manieren te hulp schieten in de geschetste situatie:

 • Achtergestelde lening: In dit geval participeer je als verkoper in de overname van je eigen bedrijf. Je laat een deel van de overnamesom achter in het bedrijf. Het voordeel van een achtergestelde lening is dat de lening in bepaalde gevallen gerekend kan worden tot het eigen vermogen. Dit leidt tot een versterking van de vermogensverhouding, waardoor makkelijker vreemd vermogen aangetrokken kan worden bij banken of investeerders. Daarnaast wordt er vaak een hoger rentepercentage bedongen. Het nadeel van een achtergestelde lening is dat het niet zonder risico's is. Bij een faillissement krijgen andere partijen voorrang als schuldeiser, waardoor het risico voor de verkoper relatief hoger is.
 • Earn-out: Wanneer de intentie bestaat om tot een deal te komen, maar het gat tussen vraagprijs en bod nog te groot is, kan er gekozen worden voor een earn-out constructie. Bij een earn-out wordt de koopsom laag gehouden. Deze relatief lage koopsom wordt gecompenseerd met afspraken gebaseerd op toekomstige resultaten. In dit geval blijft de verkopende partij in de meeste gevallen nog een tijd verbonden aan het bedrijf om ervoor te zorgen dat een zo gunstig mogelijk resultaat behaald wordt. 

Meest gestelde vragen bij het verkopen van een bedrijf

Wij zijn actief sinds 2002 en hebben in deze periode veel vragen van ondernemers voorbij horen komen. Hieronder vind je antwoord op de meest gestelde vragen bij een bedrijfsovername. 

 

Hoe kan ik mijn bedrijf verkopen?

Het verkopen van een bedrijf is een complex proces. Je kunt veel zelf doen, maar het is raadzaam om op enig moment tijdens het verkopen van het bedrijf een overnameadviseur in te schakelen. Wanneer je zelf je bedrijf wil verkopen, kun je hier een advertentie plaatsen. Wil je specialistische hulp tijdens je zoektocht naar een nieuwe eigenaar? Vind hier een overnameadviseur die je helpt bij de verkoop van je bedrijf.

 

Wat is de waarde van mijn bedrijf?

De waarde bepalen van je bedrijf is zelf lastig te doen. Er zijn verschillende manieren om de waarde van het bedrijf te berekenen. Schakel een overnameadviseur of business valuator in voor een professionele waardebepaling van je bedrijf. Benieuwd naar een goede indicatie? Bereken de waarde van je bedrijf dan met onze gratis waarderingstool.

 

Waarom zou ik mijn bedrijf verkopen?

Naast dat je er, al dan niet gedwongen, voor kunt kiezen om je bedrijf te beëindigen, heb je ook de mogelijkheid om je bedrijf te verkopen. In dit geval levert je jarenlange inspanning waarschijnlijk nog iets op. Wanneer je bedrijf nog waarde heeft, zou het dus zonde zijn om het te beëindigen zonder dat je op zoek bent gegaan naar een nieuwe eigenaar. Of je nu kiest voor beëindiging of verkoop, in beide gevallen is fiscaal afrekenen nog wel nodig. Afrekenen met de belastingdienst is in beide gevallen anders. Zo moet bijvoorbeeld belasting betaald worden over de overeengekomen overnamesom.
 

Wanneer kan ik het beste mijn bedrijf verkopen?

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen in de beslissing of je je bedrijf verkoopt. Een belangrijke tip is in ieder geval om tijdig te beginnen. Een overnametraject kan wel 3 tot 5 jaar tijd in beslag nemen. Wanneer je tijdig begint kun je nog sturen op veranderingen die de waarde van het bedrijf verhogen, waardoor de opbrengst uit verkoop groter wordt.
 

Waar kan ik mijn bedrijf verkopen?

Er zijn verschillende opties in dit geval. Het grootste bereik heb je middels een overnameplatform, zoals Bedrijventekoop.nl. Door je bedrijf hier aan te bieden, maak je gebruik van een gebruik van een groot netwerk en kom je snel en direct in contact met potentiële kopers. Anonimiteit is hierbij van groot belang. Een bedrijfsprofiel wordt daarom altijd zo anoniem mogelijk opgesteld en contactgegevens worden niet zomaar gedeeld. Daarnaast zou je een adviseur in kunnen schakelen. Deze maakt gebruik van zijn eigen netwerk en zit in veel gevallen aangesloten bij een overnameplatform.
 

Waarom zou iemand mijn bedrijf willen kopen?

Er zijn verschillende redenen te noemen om een bedrijf te kopen. Een (startende) ondernemer kan bijvoorbeeld een vliegende start maken middels een management buy-in of management buy-out. Hierdoor hoeft niet alles van nul af aan opgebouwd te worden, maar kan direct begonnen worden met een goede bedrijfsvoering. Voor een strategische koper kan het kopen van een bedrijf interessant zijn, omdat ze bijvoorbeeld een groter marktaandeel willen verwerven of een nieuwe markt willen betreden.
 

Is mijn bedrijf verkoopklaar?

Voor je gaat beginnen met het vinden van een koper, is het verstandig om te bepalen of je bedrijf verkoopklaar is. In veel gevallen begint een bedrijfsovername namelijk met een verbetertraject. Hierin ga je aan de slag om een aantal zaken te optimaliseren, zodat de waarde van je onderneming hoger wordt. Dit zorgt voor een gunstigere verkoopprijs en hierdoor sta je sterker in de onderhandeling.
 

Waar vind ik een goede adviseur die mij helpt bij de verkoop van mijn bedrijf?

Een goede adviseur kan je tijdens het gehele bedrijfsovernametraject ondersteunen. De overnameadviseur is gespecialiseerd in overnames en voert dit vak fulltime uit. In een aan- of verkoopproces heeft de overnameadviseur veelal een dubbele rol. Enerzijds is het de specialist voor het uitvoeren van bepaalde werkzaamheden en anderzijds dient hij/zij het overzicht te behouden en functioneert de overnameadviseur daarom als de regisseur van bedrijfsovernames.
 
Let bij het maken van een keuze voor een overnameadviseur op de volgende zaken:
 • Vraag om referenties
 • Vraag om kwalificaties/accreditaties
 • Vraag om een duidelijke offerte met uitleg waarom voor het gehanteerde honorarium
 • Bezoek de overnameadviseur en let op uitstraling van het kantoor, past dit bij je?
 • Hoe bevalt het gesprek; verloopt dit soepel, krijg je antwoord op je vragen en heb je een “klik” met de overnameadviseur in kwestie?
 • Vraag of de gesprekspartner ook de uitvoerende overnameadviseur is
 • Doe dit bij meerdere overnameadviseurs en maak daarna je keuze
Ben je op zoek naar een adviseur die je kan bijstaan tijdens het gehele bedrijfsovernameproces? Bekijk dan onze lijst van aangesloten partners en vind een overnameadviseur bij jou in de regio.

Blog

Welke partijen moeten toestemming geven bij een overname?

Bedrijfsoverdracht

06.07.2023 / Bedrijventekoop.nl

De vraag wie toestemming dient te geven bij een overname is niet direct te beantwoorden. Immers iedere onderneming en iedere overname is uniek. Toestemming is afhankelijke welke partijen ...

+ Meer

Hoe zeker is jouw financiële toekomst na de verkoop van je onderneming?

Bedrijf verkopen

18.04.2023 / Hans van der Velden

Het antwoord op deze vraag hangt sterk af van wat je zelf besluit. Als je alles op de spaarrekening laat staan is het 100% zeker dat je gaat interen op je vermogen. Alleen al door inflat ...

+ Meer

Welke fases zijn er bij een bedrijfsoverdracht?

Bedrijfsoverdracht

02.03.2023 / Bedrijventekoop.nl

Je bent voornemens je bedrijf te verkopen of juist een bedrijf te kopen. Dat klinkt aantrekkelijk, maar weet je hoe je te werk moet gaan? De truc is om het stap voor stap aan te pakken. ...

+ Meer

Welke fouten worden vaak gemaakt bij bedrijfsoverdracht?

Bedrijfsoverdracht

31.01.2023 / Bedrijventekoop.nl

Of het nou gaat om het kopen of verkopen van een bedrijf, bij een bedrijfsoverdracht gaat het om het bereiken van een einddoel. Dit betreft een aantal eisen waaraan het uiteindelijke res ...

+ Meer

Bedrijf verkocht, ………en wat nu??

Bedrijf verkopen

17.01.2023 / Hans van der Velden

GEFELICITEERD! Je hebt je bedrijf succesvol verkocht en een intensieve maar spannende periode wordt hiermee afgesloten. Onze partner Hans van der Velden van Auréus helpt geregeld onderne ...

+ Meer

Wat zijn garanties en vrijwaringen?

Bedrijfsoverdracht

10.11.2022 / Bedrijventekoop.nl

Garanties en vrijwaringen zijn een belangrijk onderdeel van de koopovereenkomst. Niet voor niets dat het dus ook belangrijk is om hier aandacht aan te besteden. De onderhandelingen over ...

+ Meer

Wat betekent overnamedatum?

Juridische aspecten

25.10.2022 / Bedrijventekoop.nl

De betekenis van overnamedatum wordt in deze blog in de context van een bedrijfsoverdracht gedefinieerd. Concreet gezegd is het de datum waarop de activiteiten van een onderneming voor d ...

+ Meer

Wat is de leveringsdatum bij bedrijfsovername?

Juridische aspecten

13.10.2022 / Bedrijventekoop.nl

Bij een bedrijfsovername is zowel sprake van een overnamedatum als een leveringsdatum. En (zoals je zal vermoeden) zijn dit ook twee verschillende begrippen. Het gaat in de praktijk dan ...

+ Meer

Wat is een disclosure letter?

Juridische aspecten

06.10.2022 / Bedrijventekoop.nl

Letterlijk vertaald is een disclosure letter een ‘bekendmakingsbrief’. Tijdens het uitonderhandelen van de garanties en vrijwaringen is de nodige aandacht vereist. In de koopovereenkomst ...

+ Meer

Hoe kan ik me inhoudelijk voorbereiden op het verkopen of kopen van een bedrijf?

Bedrijf verkopen

15.09.2022 / Bedrijventekoop.nl

Als je voor een bedrijf (ver)kopen gaat is het belangrijk dat je hier goed op voorbereid bent. Ga na hoe het gehele proces eruitziet. En wanneer het verstandig is om betrokken adviseurs ...

+ Meer