Bedrijf verkopen

Je bedrijf verkopen is een van de belangrijkste gebeurtenissen in je leven. Maar waar begin je? En wat komt er kijken bij een bedrijf verkopen? Antwoorden op deze vragen vind je hier. Bedrijventekoop.nl kan je helpen met je bedrijf verkopen door je in eerste instantie te voorzien van advies over het bedrijfsverkooptraject.
Er zijn verschillende redenen waarom je aan de verkoop van je bedrijf kunt denken:
 • Bedrijf verkopen wegens gebrek aan opvolging
 • Bedrijf verkopen wegens ziekte
 • Bedrijf verkopen wegens de focus op andere activiteiten
 • Bedrijf verkopen wegens andere uitdagingen
 • Een deel van je bedrijf verkopen voor een nieuwe impuls
Lees ons gratis boek voor meer informatie over bedrijf verkopen of bekijk ons stappenplan hieronder.
 

Verschillende vormen van bedrijfsverkoop

Er zijn verschillende manieren van bedrijfsverkoop. Het kan zijn dat je op zoek bent naar een nieuwe eigenaar van het bedrijf, die al dan niet reeds actief is in de branche of je wilt slechts een deel van je bedrijf verkopen.
 • MBI (Management Buy-In): Verkoop van het bedrijf aan een externe partij. Deze partij neemt zelf de leiding van het bedrijf op zich.
 • MBO (Management Buy-Out): Verkoop van het bedrijf aan een interne partij, bijvoorbeeld een personeelslid.
 • Strategische overname: Verkoop van het bedrijf aan een ander bedrijf dat reeds actief is in de markt of deze wil toetreden middels overname.

Feiten en cijfers

Hoe wij je kunnen helpen bij het verkopen van je bedrijf?

Verkoopadvertentie

Plaats een verkoopadvertentie en kom snel en 100% anoniem in contact met geïnteresseerde partijen voor je bedrijf.

Start hier

Waardebepaling

Benieuwd naar de waarde van je bedrijf? Vul dan onze gratis waardebepaling in!

Bereken de waarde

Te koop gevraagd

Snel in contact komen met partijen die op zoek zijn naar een bedrijf? Bekijk dan ons Te koop gevraagd overzicht.

Bekijk het overzicht

Bedrijfsovernamespecialist

Op zoek naar specialistisch en professionele begeleiding van het gehele overnameproces? Neem contact op met een overnamespecialist bij jou uit de regio.

Vind een specialist

Overnamestappenplan

Vind hier alle informatie die je nodig hebt voor een bedrijfsovername in een aantal handige stappen.

Bekijk hier

De 5 fasen bij bedrijf verkopen:

 1. Oriëntatie
 2. Voorbereiding
 3. Acquisitie
 4. Afronding
 5. Na de overdracht

1. Bedrijf verkopen: Oriëntatiefase

De orientatiefase bestaat uit vier stappen:

 1. Doelstellingen bepalen
 2. Emoties bespreken
 3. Oriënterende gesprekken
 4. Overdrachtsplan opstellen

Je bedrijf verkopen begint bij het bepalen van een aantal doelstellingen die je wilt behalen. Deze zijn in te delen in persoonlijk en zakelijk doelen. Ook is het belangrijk om een aantal noodscenario's in kaart te brengen en hier een plan voor op te stellen. Vervolgens besteed je aandacht aan de emtionele kan van de overdracht. Je bedrijf verkopen is een grote stap. Bespreek je emoties met familie en vrienden. Als je er hierna nog steeds van overtuigd bent dat je bedrijf verkopen de juiste stap is dan ga je de eerste oriënterende gesprekken voeren met specialisten die je in het bedrijfsverkoop proces kunnen bijstaan of adviseren. De laatste stap is het opstellen van een overdrachtsplan, waarin je je verkoopplannen concretiseerd.

2. Bedrijf verkopen: Voorbereidingsfase

De voorbereidingsfase bestaat uit drie stappen:

 1. Verkoopklaar maken
 2. Vraagprijs vaststellen
 3. Informatiememorandum
De volgende fase begint met het verkoopklaar maken van je bedrijf. Je wilt je bedrijf verkopen en dit natuurlijk zo goed mogelijk doen. Om je bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor potentiële kopers moet je zorgen dat je je zaken goed op orde hebt. Wanneer je bedrijf klaar is voor verkoop ga je de vraagprijs vastellen. Om tot een goede vraagprijs te komen zul je een waardebepaling uit moeten laten voeren. Daarna stel je een informatiememorandum op. Hierin komen tal van onderwerpen aan bod over je bedrijf en is bedoeld als informatiedocument voor de potentiële koper.

3 Bedrijf verkopen: Acquisitiefase

De acquisitiefase bestaat uit drie stappen:

 1. Kandidaten inventariseren
 2. Kopersprofiel opstellen
 3. Kandidaten benaderen

In deze fase ga je op zoek naar geschikte kandidaten voor je bedrijf. Je bedrijf verkopen doe je niet zo maar, je wilt ervoor zorgen dat het in goede handen terechtkomt. Ga na aan wie je je berijf wilt verkopen? Blijft het bedrijf binnen de familie of neemt een partner, aandeelhouder of werknemer het over (MBO) of wil je je bedrijf verkopen aan een starter, particulier (MBI) of een strategische partij. Vervolgens stel je een profiel op waaraan je koper moet voldoen. Aan de hand hiervan ga je op zoek naar potentiële kopers. Wanneer je een aantal partijen gevonden hebt maak je eerst een longlist en daarna een shortlist met kandidaat-kopers, waarmee je om de tafel gaat.

4. Bedrijf verkopen: Afrondingsfase

De afrondingsfase bestaat uit 5 stappen:

 1. Onderhandelingen
 2. Letter of intent
 3. Boekonderzoek
 4. Koopakte
 5. Overdracht
Tijdens de onderhandelingen probeer je een overeenstemming te krijgen met de koper over een aantal zaken. Je bedrijf verkopen is meer dan alleen de vraagprijs. Je moet de verschillende voorwaarden bespreken, zoals het al dan niet zelf aanblijven. Wanneer er een overeenstemming bereikt hebt worden alle afspraken vastgelegd in een 'letter of intent' (ofwel intentieverklaring). Hiermee eindigt de vrijblijvendheid en deze vormt de basis voor het definitieve koopcontract. Vervolgens laat de koper een boekonderzoek (due dilligence) uitvoeren voor een laatste check of alle verstrekte informatie strookt met de werkelijkheid. Hierna laat de kopende partij een koopakte opstellen, waarna de daadwerkelijke overdracht van het bedrijf plaatsvindt.

5. Bedrijf verkopen: Na de overdracht

Het is zover, je bedrijf verkopen is gelukt. Wat nu nog rest is het afscheid nemen van je relaties en collega's. Wanneer je definitief afscheid genomen hebt is het tijd om je levensritme aan te passen. Zorg dat je hier goed op voorbereid bent, want het is een grote omschakeling. Verder is een goede financiële planning van belang. Je beschikt over flink wat extra vermogen. Het is nu zaak om je inkomen veilig te stellen en financiële risico's zo verantwoord mogelijk af te dekken.

Ben je van plan zelf je bedrijf te verkopen?

Bij het verkopen van je bedrijf kun je veel zelf doen, dit scheelt flink in de kosten en het zorgt ervoor dat je de touwtjes zelf in handen houdt. Het is echter wel raadzaam om gaandeweg het proces een specialist in te schakelen om het beste resultaat uit de verkoop te halen. 
 
Een goed voorbeeld van wat je zelf kunt ondernemen is de acquisitie van potentiële kandidaten. Bedrijventekoop.nl is het perfecte medium om je hierbij te helpen. Met het grootste bereik en alle belangrijke spelers in overnameland aanwezig is ons bedrijfsovernamenetwerk de juiste keuze. We voorzien je van de juiste informatie en documenten om zo snel mogelijk tot de juiste kandidaat te komen. Om je optimaal te begeleiden ontvang je bijvoorbeeld ons boek 'Bedrijf verkopen' dat het overnametraject uitvoerig beschrijft en beide kanten van de onderhandelingstafel belicht.
Kunnen wij je helpen?
Bas staat je graag te woord

Waarom mijn bedrijf verkopen via Bedrijventekoop.nl?

Door onze jarenlange ervaring zijn wij uitgegroeid tot grootste bedrijfsovernameplatform van Nederland. Wij begrijpen dat het verkopen van je bedrijf een gevoelige zaak is die in eerste instantie niet aan de grote klok gehangen wordt. Onze advertenties worden daarom 100% anoniem in ons overzicht getoond. Je contactgegevens worden nooit zomaar vrijgegeven aan geïnteresseerden. Of je nu op zoek bent naar een strategische koper, een MBI-kandidaat, een investeerder of een (opnieuw) startende ondernemer, middels het plaatsen van een advertentie brengen we je onder de aandacht bij onze 80.000 maandelijkse bezoekers en kom je snel en direct in contact met de juiste partij.
 
Wil je meer informatie over onze dienstverlening? Neem dan even contact op of maak een afspraak.

Boek

Meer informatie over het aankoop- of verkooptraject van een bedrijf? Download dan hier ons gratis E-Book!

Bestel boek

Snel verkocht? Geld terug.

Heb je binnen zes maanden een koper of verkoper gevonden? Laat het ons weten en wij storten het restantbedrag terug.

In beeld bij alle overname adviseurs

We beschikken over een netwerk van overnameadviseurs. Zij kunnen jou helpen.

Persoonlijk contact

Na het plaatsen van een profiel nemen we altijd persoonlijk contact op om het profiel met je door te nemen.

Blog

Bedrijventekoop viert 17e verjaardag met livegang vernieuwde website Bedrijventekoop.be

persberichten

20.06.2019 / Bedrijventekoop.nl

Bedrijventekoop.nl is opgericht op 19 juni 2002. Tegelijkertijd met de start in Nederland is ook de Belgische equivalent Bedrijventekoop.be begonnen. De Nederlandse site is inmiddels al ...

+ Meer

Bedrijf verkopen, waar begin ik? Bekijk onze handige checklist!

Bedrijf verkopen

06.05.2019 / Bedrijventekoop.nl

Je denkt na over de verkoop van je bedrijf, maar je hebt eigenlijk geen idee waar je moet beginnen en wat er allemaal bij komt kijken. Daarom hebben we voor jou een handige checklist opg ...

+ Meer

Zelf je bedrijf verkopen doe je zo!

Bedrijf verkopen

13.02.2019 / Bedrijventekoop.nl

De voorlopige jaarcijfers zijn binnen. Je bedrijf draait (al jaren) goed en je denkt er al even over om het rustiger aan te gaan doen. Je hebt echter het idee dat je niet parttime actief ...

+ Meer

Een MBO-overname: Hoe zorg je dat deze succesvol verloopt?

Bedrijf verkopen

08.02.2019 / Thijs Muijsenberg

De verstandhouding tussen een MBO-kandidaat en de directeur/ eigenaar kan snel verslechteren bij een mislukte Management Buy Out Transactie (MBO). Onze partner Thijs Muijsenberg van Over ...

+ Meer

Bezig met bedrijfsverkoop; Zou jij je eigen bedrijf kopen?

Bedrijf verkopen

25.01.2019 / Ferdinand Zomerman

Je bent toe aan de verkoop van je onderneming. Veel ondernemers hebben een positief beeld van hun onderneming, maar stel jezelf nu eens de vraag: Zou jij je eigen bedrijf willen kopen? O ...

+ Meer

Hoe word ik overbodig in mijn eigen organisatie in 7 stappen

Bedrijf verkopen

18.01.2019 / Michel Matthijsse

Het is altijd gevaarlijk wanneer een onderneming teveel leunt op de ondernemer zelf. Zo kan dit bij verkoop van de onderneming een reden zijn waardoor de waarde flink lager uitvalt of za ...

+ Meer

6 veelgemaakte fouten bij de bedrijfsverkoop

Bedrijf verkopen

11.12.2018 / Bedrijventekoop.nl

In ons vorige blogbericht waarschuwde we om op tijd te beginnen met een bedrijfsovername. We borduren hier nog even op voort en beschrijven hieronder de 6 meest gemaakte fouten bij een b ...

+ Meer

Bedrijfsovername, begin er op tijd mee!

Bedrijf verkopen

10.12.2018 / Bedrijventekoop.nl

Bedrijfsovername is vaak een gevoelige kwestie voor ondernemers, maar ook een onvermijdelijke gebeurtenis. Zelfs voor de meest gedreven ondernemer komt er een punt waarop hij of zij niet ...

+ Meer

“Het mkb is erg gewild”

Overig

09.11.2018 / Teun van den Heuvel

Bedrijfsovernames zijn booming. Sinds de economie na de crisis weer is aangetrokken wisselen steeds meer bedrijven van eigenaar. De manier waaróp dat gebeurt kan, door gebrek aan onderst ...

+ Meer

Even voorstellen: Jürgen Penno, nieuwe partner Firmenzukaufen.de

Nieuws

31.10.2018 / Bas van Helvoort

Recentelijk is onze Duitse variant Firmenzukaufen.de vernieuwd. Niet alleen zijn de look en feel van de website veranderd, ook hebben we in de persoon van Jürgen Penno een nieuwe partner ...

+ Meer