
Ben je toe aan de volgende stap in de groei van je onderneming? Droom je van een eigen bedrijf, maar wil je niet vanaf nul beginnen? In beide gevallen kan een bedrijfsovername het overwegen waard zijn. Bij het kopen van een bedrijf worden verschillende stappen doorlopen. Zo begin je met een oriëntatie, waarbij je verschillende partijen benadert en kijkt welke mogelijkheden zij bieden rond een bedrijfsovername. Gaat het bijvoorbeeld om een volledige overname, of slechts om een deel van de onderneming? Kijk ook alvast eens naar de omvang van het bedrijf. Uit hoeveel personen bestaat het personeelsbestand en gaan zij mee naar de nieuwe eigenaar? Wat is de huidige omzet van het bedrijf en op basis van hoeveel klanten wordt die omzet gerealiseerd? Enzovoorts. In dit artikel lees je meer over de overname van een bedrijf en hetgeen hierbij komt kijken.
Due diligence, waardering en uitbrengen van een bod
Na de fase waarin je jezelf oriënteert op de mogelijkheden, is het waarderen van het bedrijf de volgende stap. Op basis van die waardering kun je een eerste bod uitbrengen. Je kunt zo’n waardering zelf bepalen, maar hier ook een professional voor inschakelen. Deze kijkt naar de huidige en toekomstige marktomstandigheden, naar de zogenaamde discounted cashflow van een bedrijf, naar de intrinsieke waarde ervan en bijvoorbeeld naar de rentabiliteitswaarde. Er zijn op het internet verschillende formules en rekenmodellen te vinden, waarmee je zelf een inschatting kunt maken van de waardering van een bedrijf. De diversiteit aan factoren om rekening mee te houden maakt dit vaak echter niet eenvoudig.
In sommige gevallen is al in deze eerste fase van een bedrijfsovername mogelijk om een deel van de boeken te bekijken. Bedrijven met een zzp rekening van bijvoorbeeld KNAB kunnen deze koppelen aan een online boekhoudpakket. Vaak is het mogelijk om een deel van de data in dat pakket te exporteren. Het geeft alvast inzicht in de omzet, de winst, de verschillende kostenposten, enzovoorts. Niet ongebruikelijk is het echter dat de meeste data pas wordt gegeven nadat er een principeovereenkomst bereikt is over de overname. Immers, een bedrijf zal je niet onnodig veel informatie willen verschaffen als nog niet zeker is dat je daadwerkelijk overgaat tot de overname ervan. Het bekijken van de boeken is in dat geval onderdeel van de due diligence. Als koper heb je de plicht de boeken te controleren.
Contracten opstellen, closing en praktische overname bedrijf
Wanneer het onderzoeken van de boeken van een bedrijf geen verrassingen oplevert en de overname definitief door kan gaan, is het zaak om de contracten op te stellen en te ondertekenen. Laat je hierbij altijd ondersteunen door een juridisch specialist. Deze kan je meer vertellen over de inhoud van het contract, je wijzen op potentieel missende voorwaarden, enzovoorts. Dit kan op langere termijn veel leed en conflictsituaties voorkomen. De juridische terminologie in de contracten maakt het niet altijd even makkelijk om deze zonder hulp van een specialist volledig te doorgronden.
Is de bedrijfsovername rond? De laatste stappen hebben betrekking op de praktische overname van het bedrijf. KNAB biedt een eenvoudige overstapservice voor ondernemers die eerder een rekening openden bij een andere bank. Het voordeel hiervan is dat bijvoorbeeld incassanten automatisch bericht krijgen dat het rekeningnummer gewijzigd is. Dat scheelt veel administratieve rompslomp. Wanneer je een rekening overneemt die op naam van een andere houder staat, zijn de mogelijkheden afhankelijk van de bank waar de rekening afgesloten is. Het is in sommige gevallen mogelijk om de houder van een zakelijke bankrekening na het aanleveren van de persoonsgegevens en bijvoorbeeld een kopie van het identiteitsbewijs van een nieuwe houder te wijzigen.