Terug naar het overzicht

Hoe zeker is jouw financiële toekomst na de verkoop van je onderneming?

Het antwoord op deze vraag hangt sterk af van wat je zelf besluit. Als je alles op de spaarrekening laat staan is het 100% zeker dat je gaat interen op je vermogen. Alleen al door inflatie loopt jouw koopkracht snel achteruit. En naarmate de jaren verstrijken gaat dat aardig in de papieren lopen!

 

Hoe langer je belegt, hoe voorspelbaarder het rendement

Andere oplossingen leveren tussentijds meer beweeglijkheid op, maar renderen op de lange termijn beter. Gelukkig is de factor tijd hier wel in je voordeel. Hoe langer je belegt, hoe voorspelbaarder het rendement. Het is goed te realiseren dat beleggen géén exacte wetenschap is, maar gebaseerd is op goede research en statistiek. Daardoor kan toch met enige zekerheid worden ingeschat wat de opbrengsten zullen zijn over een langere periode. Hans van der Velden, vermogensbeheerder bij onze specialist Auréus, stelt portefeuilles samen waarbij het beoogde rendement gecombineerd is met een zo laag mogelijk risico. Belangrijkste instrument daarvoor is spreiden over de verschillende beleggingsvormen, zoals aandelen, obligaties, vastgoed en indien mogelijk zelfs met Private Equity en Private Debt.

Spreiding

Ook binnen elke categorie is het belangrijk om goed te spreiden over de verschillende investeringen. Daardoor is het onmogelijk om bij extreme slechte resultaten bij 1 enkele investering het totale vermogen in de waagschaal te stellen, terwijl al het opwaarts potentieel wel aanwezig blijft.

Het klinkt tegenstrijdig, maar zelfs een hele defensieve obligatieportefeuille kan door het toevoegen van een klein beetje meer risicovollere beleggingen (bijvoorbeeld aandelen), als geheel toch nog wat defensiever worden. Een beleggingsportefeuille moet immers ook wel de potentie hebben om te kunnen renderen. Belangrijk is en blijft dat je vooral tijd moet hebben om in de beleggingen te kunnen blijven zitten. Alleen dan is de kans op succes het grootst.

Ook pensioenfondsen werken op deze manier. Echter deze werken niet voor de individuele deelnemer, maar voor het collectief. De afgelopen maanden zijn er in de politiek behoorlijk wat debatten geweest om het pensioenstelsel om te bouwen naar een meer individueel georiënteerde pensioenopbouw. Gelukkig kan je zelf als succesvol ondernemer je eigen weg kiezen om dit goed geregeld te krijgen en een oplossing kiezen die op jouw lijf is geschreven.

Schakel een specialist in als je aan de slag gaat met je vermogen. Bedrijventekoop.nl beschikt over een netwerk van gedegen specialisten.

Hans van der Velden
Auréus