Terug naar het overzicht

Welke fouten worden vaak gemaakt bij bedrijfsoverdracht?

Of het nou gaat om het kopen of verkopen van een bedrijf, bij een bedrijfsoverdracht gaat het om het bereiken van een einddoel. Dit betreft een aantal eisen waaraan het uiteindelijke resultaat moet voldoen. Een belangrijke eis van jou kan zijn dat je een bepaald overnamebedrag in je hoofd hebt en dat de uiteindelijke koopprijs hier negatief van af mag wijken. Een eis kan ook zijn dat je na het verkopen van jouw bedrijf nog wel actief wilt zijn binnen het bedrijf. Het maakt niet uit wat jouw eisen zijn, het maakt uit of je ze kunt verwezenlijken. Probeer om koste wat kost aan de echt noodzakelijke eisen vast te houden. Natuurlijk moet je wel redelijk blijven in jouw eisen.
 

Intensief traject

Het kopen van een bedrijf is opwindend en intensief kan er wel eens voor zorgen dat een van beiden partijen een beetje doorslaat. Zo kan een langdradig en vermoeiend overdrachtsproces ook leiden tot het voortzetten van dit proces tegen beter weten in om er eindelijk maar vanaf te kunnen zijn. Dat het resultaat hiervan niet optimaal is, mag duidelijk zijn. 
 

Voorbereiding

Bereid je dus goed voor. Zowel ten aanzien van je denkt te willen ontvangen als koopprijs (en dit laat toetsen door een overnameadviseur die kennis heeft van waarde en prijs) als aan welke partij je het bedrijf denkt over te dragen. Daarnaast is het van belang vooraf geïnformeerd te zijn over het traject, de te nemen stappen, de doorlooptijd en de rollen van de verschillende betrokken adviseurs in een dergelijk traject. Schakel daarom een gespecialiseerde overnameadviseur in, hierdoor kun je voorkomen dat je gedurende het traject “belast” wordt met teleurstellingen door onwetendheid. Tot slot: bedenk wel dat je zelf blijft bepalen, laat de adviseur zich uiteindelijk beperken tot het geven van advies waarna jij een afgewogen beslissing neemt.