Bedrijfsovername financieren

Een bedrijfsovername financieren is onderdeel van het complexe proces binnen een bedrijfsoverdracht. Nadat je bent overeengekomen over het kostenplaatje ben je er namelijk nog niet. Zo kom je vaak voor onverwachte zaken te staan binnen het overnameproces. Welke vraagstukken dit zijn? Dat hebben wij voor je op een rijtje gezet. 

 

Financieringsmogelijkheden

Nadat een akkoord is bereikt over de kosten van de bedrijfsovername is het de taak om de financiering rond te krijgen. Omdat dit doorgaans over fikse bedragen gaat is dit makkelijker gezegd dan gedaan. In de meeste gevallen in een lening bij de bank het meest voor de hand liggend, maar dit betekent niet dat je gemakkelijk een zakelijke lening ontvangt. Zo vereisen zij een ondernemingsplan waarna gecheckt wordt welke financieringswijze het beste bij je past. 

Daarnaast is het ook mogelijk om een niet-bancaire lening af te sluiten. De voorwaarden hiervan verschillen enorm. Welke voorwaarden dit zijn, én of je überhaupt een lening bij hen af mag sluiten hangt onder anderen af van je inkomen, vaste lasten en een eventuele BKR-registratie. Zowel bij een lening bij de bank, als een niet-bancaire lening is het van belang om meerdere partijen af te gaan. Dit biedt namelijk het benodigde vergelijkingsmateriaal om uiteindelijk de juiste keuze te maken. 

Een alternatieve wijze om een bedrijfsovername te financieren is door middel van crowdfunding. Dit kan via verschillende online platforms geregeld worden. Ook hier stimuleert een duidelijk ondernemingsplan met doelstellingen de opbrengst van de crowdfunding.

Ook is het mogelijk om met de huidige eigenaar omtrent de bedrijfsovername te praten. Zo kan gedacht worden aan een achtergestelde lening. Bij een achtergestelde lening hebben andere financiers (zoals de bank) voorrang op de aflossing van de verkoper. Bij een faillissement betekent dit dat de verkoper als laatste terugbetaald zou worden. Daarentegen is een achtergestelde lening een goed teken naar andere financiers, hiermee toont de verkoper namelijk veel vertrouwen in de koper. Bij de financieringsaanvraag kijken financiers naar de verhouding tussen het eigen en vreemd vermogen (solvabiliteit). Hierbij wordt de achtergestelde rekening meegerekend als eigen vermogen.
 
Naast de achtergestelde lening kan ook sprake zijn van een earn-out regeling. Hiermee wordt (een deel van) de lening pas afgelost als de van tevoren afgesproken omzet- óf winstdoelen behaald worden. Dit is met name geschikt als de overnamesom vooral uit goodwill bestaat. Omdat dit de (onzichtbare) meerwaarde van een bedrijf is, is dit vaak lastig om te financieren.

Transactievormen

De transactievorm die van kracht is bij het een bedrijfsovername financieren is afhankelijk van de rechtsvorm. Zo is bij een eenmanszaak, maatschap op VOF altijd sprake van een activa-passivatransactie. Bij een BV kan daarnaast ook sprake zijn van een aandelentransactie

 

Kosten bedrijfsovername

Bij een bedrijfsovername financieren zijn de kosten misschien wel hét belangrijkste element. In tegenstelling tot reguliere bedrijfsbenodigdheden ligt de prijs echter iets gecompliceerder. Het begrip ‘goodwill’ staat hierbij namelijk centraal. Hieronder vallen alle elementen van een bedrijf waar geen prijskaartje aan hangt. Zoals een klantenbestand, recept of werkwijze van een bedrijf. Hoe je dit kan bepalen? Dat is enorm lastig. Schakel daarom een van onze bedrijfsadviseurs in die je kan vertellen wat de exacte kosten zijn een bedrijfsovername financieren.

In het bedrijfsovernametraject kan je kosten besparen door zelf zaken op te pakken. Dit raden wij dan ook omdat het een kostbaar proces is. Echter, indien je weinig of geen kennis van zaken hebt raden wij aan een goede overnameadviseur in te schakelen. Zo kan hij helpen bij de onderhandelingen én het uitvoeren van de waardebepaling. 

Vind hier een specialist in jouw regio
Bedrijfsovernameadviseur Bedrijventekoop.nl

Waarom bij Bedrijventekoop.nl?

Bij een bedrijfsovername financieren sta je er gelukkig niet alleen voor. Zo raden wij je sterk aan om een financieel adviseur in te schakelen. Bij het kopen van een bedrijf komt namelijk nogal wat kijken. Daarnaast bedraag het gehele traject als snel ergens tussen de 6 en 9 maanden. Een financieel adviseur leidt je hierdoorheen en kan een juiste waardebepaling uitvoeren én onderhandelen zonder emoties. Dit scheelt dus een hoop tijd, stress en geld op de langere termijn. 

Bedrijventekoop.nl is sinds 2002 actief en momenteel uitgegroeid tot hét grootste bedrijfsovernameplatform van Nederland. Wij waarborgen de discretie van je bedrijfsverkoop. Zo zijn de advertenties bij ons 100% anoniem en worden je contactgegevens nooit vrijgegeven. 

Heb je nog vragen die onbeantwoord zijn? Misschien vind je het gewenste antwoord wel bij onze veelgestelde vragen. Als dit niet zo is helpen wij bij Bedrijventekoop.nl je maar al te graag

Kunnen wij je helpen?
Bas staat je graag te woord