Menu

Eigen bedrijf starten

Een eigen bedrijf starten

Je wil graag een eigen bedrijf starten. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? Welke stappen moet je ondernemen bij het beginnen van een eigen onderneming? Het is van belang dat je duidelijk op papier zet wat jouw plannen zijn. Je wil namelijk zeker weten dat je de juiste keuze maakt om een eigen bedrijf te starten. Wil ik zelf beginnen of neem ik personeel aan? Start ik een bedrijf aan huis of koop ik een bedrijfspand? Dat zijn vragen waar jezelf het antwoord op moet zien te vinden. Zodra je alles duidelijk op papier hebt, zal ook het zakelijke aspect gemakkelijker worden. Om ervoor te zorgen dat je in het proces niets vergeet, hebben wij een overzichtelijk stappenplan voor je met daarin alle informatie die je nodig hebt bij het starten van jouw eigen bedrijf.

 1. Oriëntatie
 2. Marktonderzoek
 3. Ondernemingsplan maken
 4. Financieel plan opstellen
 5. Bedrijfsnaam en -logo
 6. Rechtsvorm bepalen
 7. Administratie
 8. Algemene voorwaarden en verzekeringen
 9. Huisvesting
 10. Eisen bedrijf
 11. Inschrijven KvK en belastingdienst
 12. Personeel zoeken
 13. Klanten werven

 

Oriëntatie

Als je een eigen bedrijf gaat starten, is oriëntatie erg belangrijk. Het is namelijk van belang de juiste informatie te verzamelen. Ook is het van belang dat je jezelf afvraagt waarin je  je onderscheidt van jouw concurrenten. Wat doe je anders dan jouw concurrenten? Wat zijn jouw plannen en welke ideeën heb je bij het starten van jouw eigen onderneming? Op wat voor manier begin je een bedrijf? Doe je dit als zzp’er of start je liever een webwinkel? Dit zijn vragen die je voor jezelf duidelijk op papier moet zetten. Oriënteer jezelf dus op verschillende manieren. Zoek allereerst informatie op die je nodig denkt te hebben. Kijk op internet, stel vragen aan andere ondernemers of ga naar jouw gemeente voor informatie. Aan de andere kant ga je na wat voor jou belangrijk is bij het starten van een eigen bedrijf.

Bij het oriënteren is het doen van een marktonderzoek erg belangrijk. Hierdoor kom je erachter of er genoeg interesse is in het product dat je gaat verkopen. 

 

Marktonderzoek

Verdeel je marktonderzoek in vier belangrijke onderdelen:

 1. Brancheonderzoek
 2. Klantenonderzoek
 3. Concurrentenanalyse
 4. Omgevingsanalyse
 

Maak een ondernemingsplan

Het is uiteraard geen verplichting een dergelijk plan te maken, het geeft je echter wel inzicht in je voornemens en doelen, voor jezelf maar ook voor klanten. verwerk daarbij de volgende onderwerpen:

 • Vertel over de ondernemer (jezelf)
 • Marketingplan
 • Financieel plan
 • Organisatie (naam, website, rechtsvorm, verzekeringen, etc)
 

Stel een financieel plan op

Om een eigen onderneming te starten heb je geld nodig. Middels het opstellen van een financieel plan verkrijg je zicht op hoeveel geld je nodig hebt en hoe je aan dat geld komt. Het financieel plan bevat vijf begrotingen:

 1. Investeringsbegroting
 2. Financieringsbegroting
 3. Exploitatiebegroting
 4. Liquiditeitsbegriting
 5. Begroting privé-uitgaven


Bedrijfsnaam - en logo

Indien je een eigen bedrijf gaat starten, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Bedenk een creatieve, unieke en kenmerkende naam en bijpassend logo. Laat de identiteit van het bedrijf dat je gaat starten hierin terugkomen.  


Rechtsvorm bepalen

Door het kiezen van een rechtsvorm beslis je ook meteen over je aansprakelijkheid, Welke belastingen moet je gaan betalen en welke fiscale voordelen krijg je. Maak een keuze:

 • Rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid: Als het bedrijf schulden heeft, ben je met jouw privévermogen aansprakelijk. Dit betreft een Eenmanszaak, Vennootschap onder Firma (VOF), Commanditaire vennootschap (cv) of Maatschap.
 • Rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid: Als het bedrijf schulden heeft, ben je met jouw privévermogen niet aansprakelijk, denk hierbij aan een Besloten vennootschap (B.V.). Naamloze Vennootschap (N.V.), Stichting, Coöperatie of Vereniging.
 

Administratie

Zorg dat je alle zaken goed op orde hebt. Denk hierbij aan:

 • Contracten, overeenkomsten, jaarverslagen, vergaderstukken en oprichtingsstatuten; deze moeten duidelijk aanwezig zijn.
 • Alles dat voor de belastingheffing noodzakelijk is, moet aanwezig zijn en bewaard worden. Denk hierbij aan het grootboek, debiteuren- en crediteurenadministratie, facturen, kassabonnen, maar ook e-mailverkeer en kladpapier met aantekeningen.
 • Je moet ervoor zorgen dat jouw administratie binnen een bepaalde tijd te controleren is. De belastinginspecteur stelt deze termijn vast, bij een klein bedrijf is dit meestal hooguit 2 dagen.
 

Algemene Voorwaarden en verzekeringen

Als je een eigen bedrijf wil starten is het van belang de algemene voorwaarden goed in kaart te brengem. Dan is direct duidelijk voor jou maar ook zeker voor je klanten welke rechten en plichten je hebt. Laat een jurisch adviseur meekijken. Indien de onderneming risico loopt, dek deze dan af met de ndige verzekeringen zoals een bedrijfsverzekering of arbeidsongeschiktheidsverzekering. 

 

Huisvesting

De keuze voor huisvestiging is van vele factoren afhankelijk. Stel jezelf de volgende vragen en ga gericht op zoek:

 • Hoe groot wil ik dat het pand wordt?
 • Welke omgeving spreekt mij aan en welke ligging past het beste bij mijn wensen?
 • Wil ik een pand huren of kopen?
 • Hoeveel geld wil ik besteden aan huisvesting?
 • Is het pand goed bereikbaar?
 • Wil ik een nieuwbouwpand of een pand met een oudere uitstraling?
 

Eisen bedrijf

Voordat je daadwerkelijk een eigen bedrijf start, is het goed te controleren of de onderneming aan alle eisen voldoet. Zijn de juiste vergunningen aanwezig, voldoet het pand aan de milieueisen, etc? De Kamer van koophandel kan hier meer over vertellen.
 
 

Inschrijven KvK en Belastingdienst

Maak een afspraak bij de Kamer van Kophandel in je regio en schrijf je in. Meld je tevens aan bij de Belastingdienst. Bij aanmelding ontvang je ook je BTW nummer. 
 
 

Personeel zoeken

Afhankelijk van je keuze bij het starten van een eigen bedrijf kan je personeel aannemen of besluiten zelf te starten. Indien je personeel aan wilt trekken, maak een duidelijk zoekprofiel. 
 
 

Klanten werven

Het succes van je bedrijf is afhankelijk van je klanten. Hoe bereik je je klanten?
 • Netwerken
 • Mond-tot-mond reclame
 • Reclame; online via zoekmachines, social media of televisie of offline via folders, flyers of advertenties in de krant.
 

Succes

Alle stappen zijn nu toegelicht. Heb je al gedacht aan het overnemen van een bedrijf in plaats van het zelf starten van een eigen bedrijf. Bekijk nu ons aanbod of er een passend bedrijf ter overname aangeboden wordt. 

Nieuwsbrief

Wekelijks op de hoogte van het nieuwste aanbod? Meld je aan!

Meer informatie

Adviseur

Behoefte aan advies?

Meer informatie

Aanbod

Bekijk nu het aanbod van bedrijven

Meer informatie