Eigen bedrijf starten

Naast het grootste bedrijfsovernameplatform van Nederland voorziet Bedrijventekoop.nl je ook van de nodige informatie om je eigen bedrijf starten mogelijk te maken. Dit doen wij vanuit onze passie én enthousiasme. Daarom hebben wij hieronder een stappenplan uitgewerkt die je de juiste handvaten kunnen bieden. Een eigen bedrijf starten toch niet waar je naar op zoek bent? Bekijk dan ons huidige aanbod om een bestaand bedrijf te kopen.

 

Stappenplan eigen bedrijf starten

Ben jij enthousiast om een eigen bedrijf te starten? Mooi! Daar begint het namelijk allemaal mee. Maar daarnaast is het ook van belang dat je weet wat er allemaal bij komt kijken. Zo dienen je plannen duidelijk op papier vastgesteld te zijn om er zeker van te zijn dat je de juiste keuzes maakt. Niks vergeten in dit proces? Check het hieronder met ons stappenplan voor je eigen bedrijf starten.

 1. Oriëntatie
 2. Marktonderzoek
 3. Ondernemingsplan maken
 4. Financieel plan opstellen
 5. Bedrijfsnaam en -logo
 6. Rechtsvorm bepalen
 7. Administratie
 8. Algemene voorwaarden en verzekeringen
 9. Huisvesting
 10. Eisen bedrijf
 11. Inschrijven KvK en belastingdienst
 12. Personeel zoeken
 13. Klanten werven

Oriëntatie

Tijdens de oriëntatie bij een eigen bedrijf starten is het van belang dat je de juiste informatie gaat verzamelen. Hiermee kan je uiteindelijk onderscheidend zijn ten opzichte van de concurrentie. Hoe je dit doet? Zoek informatie op het internet, stel vragen aan andere ondernemers en neem indien gewenst contact op met de gemeente. 

Marktonderzoek

Na de oriëntatie is het doen van marktonderzoek van belang voor een eigen bedrijf starten. Het marktonderzoek is te verdelen in vier onderdelen. 
 
 1. Brancheonderzoek
 2. Klantenonderzoek
 3. Concurrentenonderzoek
 4. Omgevingsonderzoek

Maak een ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is bij een eigen bedrijf starten niet verplicht, maar het geeft je wel inzicht. Daarnaast geeft dit je klanten ook een beter beeld over je onderneming. Mogelijke onderwerpen die hierin naar voren kunnen komen zijn je eigen ondernemersverhaal, een marketingplan, financieel plan en een organisatiebeschrijving met naam, website, rechtsvorm en verzekeringen. 

Stel een financieel plan op

Nadat een ondernemingsplan is opgesteld heb je geld nodig om dit te financieren. Met een financieel plan creëer je inzicht in het geld en hoe je hieraan komt. Doorgaans kent een financieel plan vijf soorten begrotingen. 

 1. Investeringsbegroting
 2. Financieringsbegroting
 3. Exploitatiebegroting
 4. Liquiditeitsbegriting
 5. Begroting privé-uitgaven

Bedrijfsnaam - en logo

Bij een eigen bedrijf starten dien je jezelf uiteindelijk in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Bij deze inschrijving heb je een naam en logo nodig. Laat hierbij je creativiteit de vrije loop voor een unieke en kenmerkende naam met passend logo. De identiteit van het bedrijf kan je hierin laten terugkomen.

Rechtsvorm bepalen

Bij het bepalen van de rechtsvorm maak je direct een belangrijke keuze omtrent de aansprakelijkheid, betaling van belastingen en de fiscale voordelen. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijk ben je aansprakelijk met je privévermogen. Hieronder valt een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) óf een maatschap. Bij een besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv), stichting, coöperatie of vereniging is wél sprake van een rechtspersoonlijkheid. Hierdoor ben je niet aansprakelijk met je eigen privévermogen.

Administratie

Bij een eigen bedrijf starten is het ook van belang dat je de eigen zaken op orde hebt. Onderstaand hebben wij enkele belangrijke aspecten weergegeven.
 • Contracten, overeenkomsten, jaarverslagen, vergaderstukken én oprichtingsstatuten
 • Noodzakelijke stukken voor belastingheffing (onder anderen debiteuren- en crediteurenadministratie, facturen, kassabonnen én e-mailverkeer met aantekeningen
 • Controleren van administratie binnen een bepaalde tijd, belastinginspecteur is hierin leiden over de termijn

Algemene Voorwaarden en verzekeringen

Bij het starten van een eigen bedrijf is het van belang om de algemene voorwaarden goed in kaart te brengen. Hiermee is het zowel voor jezelf als voor je klanten duidelijk welke rechtsplichten gelden. Indien nodig kan je hiervoor een juridisch medewerker laten meekijken. Als het ondernemingsrisico hoog is dan kan je dit eventueel dekken met de nodige verzekeringen zoals een bedrijfs- en arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Huisvesting

Onderstaand hebben wij enkele belangrijke vragen opgesteld voor de huisvesting van een eigen bedrijf starten. 
 • Hoe groot dient de huisvesting te zijn?
 • In welke omgeving dient de huisvesting te zijn?
 • Wil je huisvesting kopen óf huren?
 • Hoeveel geld wil je uitgeven aan de huisvesting?
 • Wat voor bereikbaarheid wil je hebben van de huisvesting?
 • Ga je voor nieuwbouw huisvesting óf voor een oudere uitstraling?

Eisen bedrijf

Voordat je daadwerkelijk start met een eigen bedrijf is het goed om te controleren of je aan alle eisen voldoet. Denk hierbij aan de benodigde vergunningen en milieueisen. Heb je hierover vragen? Dan vertelt de Kamer van Koophandel je hier graag meer over. 

Inschrijven KvK en Belastingdienst

Nadat je aan eisen hebt voldaan kan je het bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook dien je jezelf aan te melden bij de belastingdienst, bij deze aanmelding ontvang je direct het btw-nummer van je bedrijf.

Personeel zoeken

Bij een eigen bedrijf starten kan je besluiten om alleen te starten, óf om direct personeel aan te trekken. Wil je personeel aantrekken? Dan is het van belang om een duidelijk zoekprofiel te maken.

Klanten werven

Het succes van een eigen bedrijf is uiteindelijk afhankelijk van je klanten. Hoe bereik je hen? Ga netwerken, creëer mond-tot-mondreclame of (online) reclame.
 

Eigen bedrijf starten of overnemen

Twijfel je over een eigen bedrijf starten? Overweeg dan ook om een bestaand bedrijf te kopen. Er zijn een aantal voordelen die het overnemen van een bestaand bedrijf bieden ten opzichte van het starten van een bedrijf. Je komt in een gespreid bedje terecht en hoeft niet van 0 af aan te beginnen. Lees meer hierover in ons blogbericht '10 redenen waarom een al bestaand bedrijf kopen beter is dan het starten van een nieuw bedrijf'

Nieuwsbrief

Wekelijks op de hoogte van het nieuwste aanbod? Meld je aan!

Meer informatie

Adviseur

Behoefte aan advies?

Meer informatie

Aanbod

Bekijk nu het aanbod van bedrijven

Meer informatie