Terug naar het overzicht

Bedrijf verkocht, ………en wat nu??

GEFELICITEERD! Je hebt je bedrijf succesvol verkocht en een intensieve maar spannende periode wordt hiermee afgesloten. Onze partner Hans van der Velden van Auréus helpt geregeld ondernemers na overname en deelt graag zijn kennis en ervaringen. 
 
Zodra het alom bekend is dat je je aandelen van je bedrijf hebt overgedragen komen de telefoontjes binnen om felicitaties aan te bieden en ongevraagde “aantrekkelijke” adviezen om te investeren. Ineens word je gezien door partijen die voorheen geen oog voor je hebben gehad. Je gaat van een commerciële onderneming, die je voorheen voor 100% beheerste, naar een financiële onderneming. Dus zit je direct midden in de financiële wereld met al z’n mogelijkheden, kansen (en dus ook risico’s) die je zelf niet kunt overzien. 


Begin op tijd 

Daarom is het verstandig om al enige tijd voordat de verkoop feitelijk plaatsvindt serieus na te denken en alvast te sparren over wat er daarna moet gebeuren. Je wil tenslotte genieten van je vergaarde vermogen en je financiële onafhankelijkheid. En daar wil je al helemaal géén slapeloze nachten van krijgen. 
 

Mogelijkheden

Afhankelijk van hoeveel er aan vermogen vrij komt, zijn er talloze mogelijkheden om hier invulling aan te geven. Het is evident dat er met een vrijkomend bedrag van een paar miljoen euro’s meer mogelijkheden zijn dan wanneer er een paar ton euro’s vrij gaat komen. Dat wil absoluut niet zeggen dat je met de kleinere bedragen minder zorgvuldig moet omgaan. Bij grotere bedragen komen er gewoon ook andere aspecten bij kijken (denk hierbij aan fiscaliteit, overdracht van familievermogen naar de volgende generatie, etc.). In zo’n geval is er meer werk vooraf nodig om alles optimaal te structureren. Voor bedragen boven de 5 miljoen euro is een Family Office uitermate geschikt. Zij beschikken over de kennis, kunde en ervaring om tot een goede oplossing te komen voor de nieuwe situatie. Een Family Office schakelt continu met je eigen fiscalist, accountant en jurist of notaris en neemt indien gewenst ook al de volgende generatie mee in de wereld van beleggen en investeren.
 
In alle gevallen wil je dat je kostbare bezit wordt aangestuurd door iemand die daar goed voor geëquipeerd is, een professionele vermogensbeheerder die zich enkel op jouw beleggingen en jouw investeringen richt. Een goede vermogensbeheerder heeft ook méér mogelijkheden dan een algemene bank. Denk hierbij aan investeren in direct vastgoed en/of Private Equity. Allemaal instrumenten die het rendement kunnen verhogen en/of juist ook risico’s verlagen door goed te spreiden. 
 
Later in het jaar zullen we in ieder geval nog nader in gaan op:
 
  • Inkomen uit je vermogen? Of het juist laten groeien?
  • Tijd in de markt belangrijker dan de markt timen
  • Risicobeheersing door spreiden over verschillende assetclasses
  • De toegevoegde waarde van direct vastgoed en Private Equity in de portefeuille
Mocht je over deze onderwerpen nu al vragen hebben schroom dan vooral niet om contact op te nemen.
 
Hans van der Velden