Bedrijf overnemen

Ben jij aan het overwegen of een bedrijf overnemen de juiste keuze is? Dan begeleiden wij je graag bij het maken van deze keuze. Zo geldt dit hoogstwaarschijnlijk als één van de belangrijkste beslissingen in je leven. Als het grootste bedrijfsovernameplatform in Nederland doen wij er alles aan om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

 

Waar moet je op letten?

Als bedrijfsovernamespecialist weten wij als geen ander wat er komt kijken bij het overnemen van een bedrijf. Bij een bedrijf overnemen raden wij je dan ook aan om rekening te houden met een viertal tips. 
 1. Een goede voorbereiding is het halve werk
 2. Maak een selectie van bedrijven die je over zou willen nemen
 3. Laat een waardebepaling uitvoeren
 4. Doe op tijd een beroep op een bedrijfsovernamespecialist

Een goede voorbereiding

Voordat je van start gaat met een bedrijf overnemen dien je het doel voor jezelf helder te hebben. Hierna kan je verder kijken welk soort bedrijf je wilt overnemen en wat je financiële mogelijkheden zijn. Ook dien je jezelf te verdiepen in de stappen die altijd bij een bedrijfsovername komen kijken. Hiervoor heeft Bedrijventekoop.nl een gratis e-book gemaakt die je hierbij kan gebruiken. 

Download hier ons gratis e-book
Bedrijf kopen Bedrijventekoop.nl

Selectie

Bij de selectie van een bedrijf is het van belang dat je kritisch bent naar jezelf. Zo is het uiteindelijk nodig om een zoekprofiel op te stellen waarbij je de eigen wensen meeneemt. Onderstaand hebben wij enkele selectiecriteria opgesomd waarmee je een zoekprofiel kan opstellen.

 • Sector
 • Bedrijfsomvang
 • Activiteiten
 • Levensfase bedrijf
 • Organisatiestructuur
 • Financieringsstructuur
 • Bedrijfscultuur
 • Positie van directeur en aandeelhouders
 • Personeel
 • Regio
 • Overnamesom

Waardebepaling

Voordat je uiteindelijk overgaat tot onderhandeling is het slim om een waardebepaling uit te laten voeren. Hiermee verzeker je jezelf van een positie waarbij je kennis hebt van de waarde van een onderneming. Dit beeld van de financiële situatie zorgt ervoor dat je met de juiste kennis aan de onderhandelingen kan beginnen. 

Bereken hier gratis de waarde van een onderneming
Waardebepaling bedrijf Bedrijventekoop.nl

Doe een beroep op een bedrijfsovernamespecialist

Heb je van enkele zaken weinig of zelfs geen kennis? Aarzel dan niet om een bedrijfsovernamespecialist in te schakelen. Hiermee investeer je namelijk in de bedrijfsovername, zo verdient een goede adviseur zich meer dan terug. Denk hierbij aan het doen van een waardebepaling én het bijstaan tijdens de onderhandelingen. 

Vind hier een geschikte adviseur
Bedrijfsovernameadviseur Bedrijventekoop.nl

Een bedrijf overnemen

Naast onze algemene tips bij een bedrijf overnemen is het van belang dat je bewust bent wat voor type koper je bent, welke transactievormen er zijn en hoe de bedrijfsovername gefinancierd wordt. 

Wat voor type koper ben je?

Bij een bedrijf overnemen zijn verschillende type kopers te onderscheiden. In de basis vallen deze onder te verdelen in interne- en externe partijen. Eerstgenoemde is het geval wanneer je een familiebedrijf over wilt nemen of het bedrijf waar je eerst gewerkt hebt.
 
Daarnaast komt het ook geregeld voor dat geen bedrijfsopvolging beschikbaar is. Als dit het geval is bij het overnemen van een bedrijf spreek je van een externe partij. Hieronder zijn verschillende externe kopers weergegeven.

Transactievorm bij het kopen van een bedrijf

Indien je een bedrijf wilt overnemen dat een eenmanszaak, maatschap of VOF betreft is altijd sprake van een activa-passivatransactie. Indien het bedrijf een BV als rechtsvorm heeft zijn twee transactievormen mogelijk.

Financiering van een bedrijfsovername

Heb je hét droombedrijf gevonden dat je wilt overnemen? Dan is het van belang dat je de financiering van de koopsom rond krijgt. In de praktijk blijkt dat dit vaak een struikelblok is voor kopers. Onderstaand zijn mogelijke financieringen van een bedrijfsovername weergegeven.
 • Eigen vermogen
 • Bancair krediet
 • Participatiemaatschappijen
 • Informal investor
 
Indien je een financiering niet regulier rond krijgt is het mogelijk dat de verkopende partij je te hulp schiet. Dit kan op verschillende manieren.
 • Achtergestelde lening
 • Earn-out regeling

Een bedrijf overnemen via Bedrijventekoop.nl

Heb jij de knoop doorgehakt om een bedrijf over te nemen? Dan schiet Bedrijventekoop.nl je graag te hulp. Als hét grootste bedrijfsovernameplatform van Nederland bieden wij verschillende soorten bedrijven aan die overgenomen kunnen worden.