Ben je er aan toe om je bedrijf te verkopen? Bedenk je dan dat je niet alleen als ondernemer verkoop klaar moet zijn maar zeker ook de onderneming zelf. Dus naast de mentale voorbereiding van jou zelf is het ook belangrijk dat de “harde” kant van de onderneming er goed op staat.
Als de bedrijfsgrootte het toelaat is het verstandig dat je onderneming niet té veel afhankelijk is van jou als persoon. Daarom is het van belang dat anderen in het bedrijf zelfstandig kunnen werken én belangrijke beslissingen kunnen nemen. Je persoonlijke stijl van leidinggeven dient dan ook níet te diep in de organisatie gesleten te zijn. Ook is het bij de bedrijfsoverdracht van belang om te waken voor conflicten én verschillende managementvisies tussen nieuwe- en oude managers.
Kijkend naar het fiscale aspect kan het interessant zijn om de inkomensbelastingrechtsvorm om te zetten. Dit betekent dat een eenmanszaak of vennootschap onder firma omgezet wordt in een besloten vennootschap (werkmaatschappij). Als je hiernaast nog een éxtra besloten vennootschap (holding) opricht, kan je bij de bedrijfsverkoop van de onderneming de verkoopwinst doorsluizen naar de holding. Op deze wijze hoef je niet af te rekenen met de Belastingdienst. Echter, dit eist wel dat deze constructie minimaal drie jaar van kracht is.
Voor het verkoopklaar maken onderneming kan je een profielschets én een verkoopmemorandum maken. In de profielschets van een bedrijf krijgen de potentiële kopers een beeld over je bedrijf. Dit gebeurt vaak in grote lijnen. Uit concurrentieoverwegingen blijft de informatie tijdens de profielschets vaak beperkt. Bij meer informatie kan je de potentiële klant een verkoopmemorandum meegeven. Dit is een uitbreiding van informatie die in de profielschets staat. Hierbij kan je altijd een beroep doen op een gespecialiseerd adviseur in het verkopen van een onderneming. Zij weten namelijk waar potentiële kopers interesse in hebben. Zij kunnen je al vanaf het moment van verkoopklaar maken bijstaan.
Vind hier een bedrijfsovernamespecialistBij het overlijden of arbeidsongeschikt raken van de directeur- eigenaar kan een onderneming plots in de alarmfase terechtkomen. Als je dit (vooraf) niet goed hebt geregeld kan de onderneming namelijk stuurloos worden. Onrust onder medewerkers, familie, klanten, leveranciers én banken ontstaat. En fiscale claims lopen onnodig hoog op waardoor (te) veel kosten worden gemaakt om het bedrijf draaiende te houden. Het is daarom verstandig tijdig zaken goed voor te bereiden en vast te leggen.
Schakel een specialist in
Zoekservice
Ben als eerste op de hoogte wanneer een bedrijf verschijnt dat aan jouw zoekprofiel voldoet
Meld je hier aanZoekprofiel
Kom direct in contact met ondernemers die voornemens zijn om hun bedrijf te verkopen
Start hier direct