Bedrijfsverkoop

Ben je toe aan bedrijfsverkoop? Wat komt er kijken bij het verkopen van jouw onderneming? Welke stappen moet je nemen? Wat is de waarde van jouw bedrijf? Kortom, waar begin je als je denkt aan bedrijfsverkoop? Allereerst is een goede voorbereiding van belang. Een bedrijfsverkoop is geen alledaagse kost voor de meeste ondernemers. Praat daarom met je accountant, boekhouder of adviseur. Bespreek je plannen, bereid je onderneming voor op verkoop. Dit doe je door onder andere de zaken vast te leggen in overeenkomsten indien dat nog niet gebeurd is, kijk naar je juridische structuur, is deze gunstig voor overname maar ook; kan de onderneming doorgaan na bedrijfsverkoop zonder jou aan het roer?

 

Verschillende stappen

Indien een en ander bekeken is, kan je de waarde van de onderneming vast gaan stellen. Dit kan je zelf doen met de tool om de waarde van je bedrijf te berekenen of je bespreekt dit met je accountant, boekhouder of adviseur. Stel tevens een informatiememorandum op, of laat dit opstellen. Dit is een document waarin je kort je onderneming beschrijft zodat een potentiële koper bij interesse meer van je onderneming te weten komt. Plaats vervolgens een advertentie op Bedrijventekoop.nl om kandidaten te zoeken voor jouw onderneming. Na plaatsing kunnen potentiële kandidaten zich bij je melden en kan je verder in het traject. Je kan dus veel zelf doen als het gaat om bedrijfsverkoop. Op elk gewenst moment kan je er voor kiezen er toch een adviseur bij te betrekken. Het is verstandig dit ook te doen. Met name bij de onderhandelingen over de verkoop of de vastlegging van de transactie zijn belangrijke fasen waarbij specialistische kennis vereist is. De kosten die je hiervoor maakt verdienen zich terug. Een adviseur zal voor jou gaan voor de beste deal. In de transactiedocumenten leg je zaken vast waar je later mogelijk op terug moet pakken. Het is dus van belang zaken goed vast te leggen. Daarnaast is een adviseur niet emotioneel betrokken bij de onderneming en kan daardoor op een andere manier de onderhandelingen in gaan. Dit pakt vaak gunstiger uit. Op Bedrijventekoop.nl vind je een lijst met specialisten in je regio die je graag bijstaan gedurende het verkooptraject, of dit nu een deel van of het gehele traject van bedrijfsverkoop betreft, ze kunnen je helpen. Kijk hier voor de betreffende lijst.
 
 

Hulp nodig?

Bedenk ook vooraf al wat je wil gaan doen na bedrijfsverkoop. Spreek ook daarover met je omgeving. Je bent wellicht al jaren actief binnen de onderneming en kan misschien nog wat maanden of jaren aanblijven na bedrijfsverkoop maar dan is het toch verstandig al een beeld te hebben wat je na de overdracht gaat doen.

Wil je gewoon eens sparren wat voor jou de beste weg is om te bewandelen? Je kan contact met ons opnemen en wij verwijzen je graag door naar een passende adviseur. Bel ons gerust en wij denken graag met je mee. 

Bekijk ook eens de berichten in onze blog, hierin vind je diverse interessante berichten betreffende bedrijfsverkoop, voorbereidingen, waardebepaling, MBI, MBO etc. 

Kunnen wij je helpen?
Monique staat je graag te woord

Verkoopadvertentie

Plaats een verkoopadvertentie en kom snel en 100% anoniem in contact met geïnteresseerde partijen voor je bedrijf.

Meer informatie

Waardebepaling

Benieuwd naar de waarde van je bedrijf? Vul dan onze gratis waardebepaling in!

Meer informatie

Te koop gevraagd

Snel in contact komen met partijen die op zoek zijn naar een bedrijf? Bekijk dan ons Te koop gevraagd overzicht.

Meer informatie

Bedrijfsovernamespecialist

Op zoek naar specialistisch en professionele begeleiding van het gehele overnameproces? Neem contact op met een overnamespecialist bij jou uit de regio.

Meer informatie

Overnamestappenplan

Vind hier alle informatie die je nodig hebt voor een bedrijfsovername in een aantal handige stappen.

Meer informatie