Ervaringen van ondernemers

Bedrijventekoop.nl is de etalage voor onze verkoopportefeuille

Company Brokers begeleidt bedrijven naar een succesvolle overdracht. De organisatie bestaat uit 4 bedrijvenmakelaars, oftewel specialisten in bedrijfsovernames. Company Brokers opereert landelijk en richt zich op middelgrote tot grote ondernemingen. De persoonlijke manier van werken en de daadkracht zijn belangrijke succesfactoren. Bedrijventekoop.nl speelt daarbij een belangrijke rol.

Company Brokers noemt zich voor 70% psycholoog; voor 30% is het werken met cijfers. Willem van den Hoek Ostende is één van de bedrijvenmakelaars van Company Brokers: “Wij richten ons met name op verkopende bedrijven. Zo nu en dan helpen we een strategische koper, maar we begeleiden dus geen MBI – kandidaten. Onze kracht ligt in het richting geven aan een overnametraject en bij het ondersteunen van de betrokken personen. Wij hebben veel aandacht voor de emoties en belangen, bij zowel de verkoper als de koper. Om een succesvolle bedrijfsoverdracht te realiseren moeten alle neuzen, ook die van de adviseurs eromheen, dezelfde kant op staan. Daar ligt onze focus.”

Willem vertelt verder over de werkwijze van Company Brokers: “Wij houden ons bezig met het complete overnametraject en niet met alleen het voortraject zoals veel concullega ‘s. Onze insteek is pragmatisch en resultaatgericht, bijvoorbeeld bij het vinden van een koper. We maken geen dikke rapporten vooraf maar leggen de nadruk op het vinden van de juiste koper. Bij de vraagstukken of problemen die ontstaan ondernemen we snel actie, met het gehele team. We sparren met elkaar om ieders kwaliteiten en creativiteit te benutten. Daarmee komen we snel tot oplossingen, bijvoorbeeld rond financiële kwesties. Onze resultaatgerichte werkwijze spreekt onze klanten aan, getuige ook dat 90% van de nieuwe klanten op aanbeveling komt van andere klanten.”

Sparringpartner

Sinds 2005 maakt Company Brokers actief gebruik van Bedrijventekoop.nl. Willem: “Vanuit mijn vorige baan was ik al bekend met het platform. Jaren terug moesten we het doen met de Kamer van Koophandel als enige bron rond bedrijfsovername, later is Bedrijventekoop.nl ook een belangrijk bron geworden. Gaandeweg ontstond er een wildgroei aan online overnameplatforms, niet altijd ten gunste van de kwaliteit. Bedrijventekoop.nl werd snel groot en naar mijn idee ook steeds meer onafhankelijk. Het is al die tijd een constant platform gebleven. Wie een bedrijf wil kopen, komt zeker terecht op Bedrijventekoop.nl. Dat zegt genoeg over de kracht van het platform.”

Company Brokers treedt graag op als sparringpartner voor Bedrijventekoop.nl. Willem: “We benoemen de dingen die goed zijn maar wanneer wij denken dat dingen beter kunnen, dan overleggen we dit ook graag met Bedrijventekoop.nl. Een voorbeeld is de nieuwsbrief die Bedrijventekoop.nl sinds enige tijd verstuurt. De profielen die in de nieuwsbrief staan krijgen veel aandacht. We hebben het gevoel dat geïnteresseerden soms alleen de nieuwsbrief lezen en niet meer de overige profielen die op de website staan. Dat kaarten we dan aan bij Bedrijventekoop.nl en het is dan prettig om te merken dat zij openstaan voor de discussie.”

Serieuze koper

Willem legt uit hoe Company Brokers gebruikmaakt van Bedrijventekoop.nl: “Bedrijventekoop.nl is voor ons de etalage voor onze verkoopportefeuille. Wij plaatsen alle verkoopprofielen op de website, tenzij we via een andere weg al een koper hebben gevonden. Over het algemeen zijn we zeer tevreden over het aantal reacties. We hebben gemiddeld 30 profielen online staan, waar we ongeveer 10 tot 15 reacties per dag op krijgen. Een groot deel bestaat uit gelukszoekers maar dat vinden we niet erg. We merken namelijk dat die ene serieuze koper er ook vaak tussen zit en daar gaat het uiteindelijk om. Bij binnenkomende reacties sturen we aan op direct contact. Allereerst sturen we meer informatie (anoniem) en een vragenlijst voor de kandidaat-koper om deze beter te leren kennen. Van 70 tot 80% ontvangen we geen reactie, zodoende blijven de serieuze kandidaten over. Deze nodigen we uit bij ons op kantoor voor een kennismakingsgesprek.”

Willem tot slot: “We zijn afhankelijk geworden van internet en dus is een groot online bedrijfsovernameplatform als Bedrijventekoop.nl erg belangrijk voor ons. Ook de samenwerking verloopt prettig en dus blijven we in de toekomst graag gebruikmaken van het platform én optreden als sparringpartner.”