Ervaringen van ondernemers

RJC Overnameadviseurs B.V. is opgericht door Robert Compier en Ruud van der Jagt, beiden afkomstig uit de automotive branche. Beiden waren jarenlang actief binnen leidinggevende functies bij grote autobedrijven. De opgedane kennis en ervaring zetten de compagnons nu in voor andere ondernemers. In eerste instantie richtten zij zich op ondersteuning bij het behalen van meer rendement, later is dit uitgebreid naar begeleiding bij bedrijfsoverdrachten. Daarvoor doen zij regelmatig een beroep op Bedrijventekoop.nl.

RJC richt zich voornamelijk op de automotive branche maar ook op andere bedrijven die zich bezighouden met productie en handel. Robert: “De automotive branche kennen wij door en door. Ondernemers uit die branche zien ons vanwege die expertise als een geschikte partner. Gaandeweg zijn we ook meer gaan werken voor andere type bedrijven, maar wel altijd bedrijven die iets maken om vast te pakken. Zodoende blijven we dichtbij onze natuur. Aanvankelijk ondersteunden wij ondernemers met name bij het behalen van meer rendement. Op den duur kregen we steeds vaker vragen over bedrijfsoverdracht, van ondernemers die nadachten over verkoop van hun autobedrijf. Hier zijn we ons verder in gaan verdiepen en inmiddels is begeleiding bij bedrijfsverkoop, aankoop en waardebepaling onze core business geworden.”

Meerwaarde voor autobedrijven

Voor RJC blijft de expertise in de automotive branche echter een unieke specialiteit. Robert: “Voor autobedrijven bieden wij een meerwaarde, vanwege onze kennis en ervaring. Autobedrijven zijn kapitaalintensief, wat het maken van een goede waardering bijvoorbeeld complex maakt. Dan is goede kennis van de organisatiestructuur van autobedrijven eigenlijk noodzakelijk. Echter komt bij bedrijfsoverdracht meer kijken dan inhoudelijke kennis. Om de ondernemer op elk gebied goed te kunnen bedienen, werken we veel samen met accountantskantoren en fiscalisten.”

Online aanwezig

RJC bestaat officieel ‘slechts’ nog maar 4 jaar; sinds januari 2015 is ook de certificering via de BOBB een feit. Sinds 3,5 jaar is RJC aangesloten bij Bedrijventekoop.nl. Robert: “Op internet is alles vindbaar en zichtbaar, dus zagen wij ook de noodzaak om online aanwezig te zijn. Ik ging me oriënteren en stuitte op een onderzoek van een hogeschool over online platformen binnen de bedrijfsovernamebranche. Bedrijventekoop.nl werd genoemd als één van de grootste en belangrijkste platforms. Dat was voor mij aanleiding om ons aan te melden. Wij richten ons met name op de regio Utrecht en via verschillende kanalen bereiken we daar onze doelgroepen. Soms is dit niet voldoende en willen we het gehele land bereiken. Voor ons is Bedrijventekoop.nl dan een ideaal middel om in te zetten.”

RJC maakt zoveel mogelijk gebruik van Bedrijventekoop.nl. Robert: “Wij hebben gemiddeld 15 profielen online staan, zowel verkoop- als aankoopprofielen. Het platform werkt voor ons erg prettig. We kunnen de profielen eenvoudig in het juiste segment plaatsen en zichtbaar maken voor onze doelgroep. Wat ons bijvoorbeeld helpt is de indicatie van het overnamebedrag, wat we minimaal moeten instellen op 100.000 euro. Dat is een voordeel omdat we daarmee al een schifting maken tussen geschikte en minder geschikte kandidaat-kopers. Al met al blijft Bedrijventekoop.nl voor ons een belangrijk portal. Het platform is alom bekend en dus is ook onze doelgroep daar te vinden; dus wij ook.”