Ervaringen van ondernemers

Wij benutten graag de mogelijkheden van Bedrijventekoop.nl

BenderBrandwijk & Partners BV, opgericht door René Bender en Cees Brandwijk, ondersteunt directeur-eigenaren om meer uit hun onderneming te halen. Daarbij ligt de focus op MKB-bedrijven met 5 tot 150 werknemers. BenderBrandwijk bestaat uit 5 partners die MKB-ondernemers ondersteunen via diverse diensten. De nadruk ligt op de begeleiding bij bedrijfsoverdracht.

BenderBrandwijk is opgericht in 2011. Vanuit de vestiging in Rotterdam ondersteunen zij MKB-bedrijven in geheel Nederland. René: “In de eerste plaats fungeren we als sparringpartner. Verder begeleiden we vaak een totaalproces maar we doen met name ook wat een situatie vraagt. Wanneer een ondernemer zijn bedrijf wil verkopen en na een waardebepaling blijkt dat het bedrijf minder waard is dan verwacht, dan gaan we in overleg met de directeur-eigenaar. We overleggen de optie om allereerst te beginnen met een traject om waardegroei te realiseren. Dit traject wordt dan ook door ons begeleid."

'Ondernemen is wat ons bindt'
De beide oprichters zijn zelf jarenlang directeur-eigenaar geweest bij verschillende MKB-bedrijven. Daardoor hebben zij ruime kennis en ervaring in het leiden, positioneren en transformeren van bedrijven. Cees: “De kennis en ervaring die we zelf hebben opgedaan zetten we nu in voor anderen. Wij spreken de taal van de directeur-eigenaren en weten hoe het is om in hun schoenen te staan. Dat is ook wat ons onderscheidt ten opzichte van andere bureaus. Veel adviseurs zijn academici die denken in cijfers en niet in emoties. Wij denken juist wel in emoties. Onze pay-off ‘ondernemen is wat ons bindt’ hebben we dan ook bewust gekozen."

Het denken in emoties komt bijvoorbeeld tot uiting bij de start van een nieuwe case. René: "Wij duiken niet direct in de cijfers van een onderneming, maar kijken eerst naar de positie in de markt en de rol van de personen. Wat is de situatie waar zij mee te maken hebben? Wij verplaatsen ons in die situatie, sparren met de ondernemer en gaan vervolgens kijken wat nodig is. In het proces stellen we vaak ook vast waar het geld wordt verdiend en waar het wordt verloren. Daarnaast helpen wij met vragen omtrent de kredietverlening. Ondernemen zit in ons bloed en zodoende kunnen we de ondernemer goed begeleiden bij wat hem te wachten staat."

Volop mogelijkheden
Vanaf begin dit jaar maakt BenderBrandwijk gebruik van Bedrijventekoop.nl. Cees: “Wij kennen Bedrijventekoop.nl al langere tijd en waren al bekend met de goede cijfers omtrent het aantal bezoeken en reacties. Het is ook binnen de overnamebranche tegenwoordig noodzakelijk om online aanwezig te zijn. Veel goede online platforms zijn er volgens ons echter niet, dus is Bedrijventekoop.nl een belangrijk kanaal. We benutten ook andere kanalen om onze profielen onder de aandacht te brengen, zo beschikken we bijvoorbeeld over een eigen netwerk met onder andere fusie-experts, overname-adviseurs en accountants."

René vertelt verder: “De reacties die we krijgen op de profielen zijn over het algemeen van goede kwaliteit. We krijgen ongeveer 10 reacties per profiel. Verder benutten we ook andere mogelijkheden van het platform, zoals het ‘matchmaken’ tussen kopers en verkopers. Een andere mogelijkheid die we benutten is de Duitse versie van het platform: Firmenzukaufen.de. We willen graag over de grens kijken en dus hebben we als test een profiel geplaatst. Samen met Bedrijventekoop.nl bekijken we hoe het loopt en analyseren we wat er beter kan.” René tot slot: "We proberen graag de mogelijkheden uit die het platform te bieden heeft. Het levert niet altijd op wat we gehoopt hadden maar uiteindelijk draait het om het vinden van die ene geschikte koper of verkoper, en daar helpt Bedrijventekoop.nl ons goed bij. Al met al verloopt de samenwerking naar tevredenheid."