Ervaringen van ondernemers

Binnen vier maanden was ik via Bedrijventekoop.nl in contact met de uiteindelijke koper

In 1991 is Maarten Bon begonnen met zijn onderneming actief in advisering en ondersteuning op het gebied van kwaliteit. In het begin vooral gericht op ISO certificering maar later ook VCA en milieu. Maarten is 67 jaar en vindt het tijd om rustig aan af te bouwen. Daarom heeft hij besloten om het klantenbestand over te dragen aan een koper zodat de klanten geholpen worden, als hij er zelf mee stopt. Naast deze onderneming is Maarten zo’n 12-13 jaar geleden ook gestart in de fusie en overname branche. Hij begeleidt de aan- of verkoop van ondernemingen. Daarom wist hij op het moment dat hij het KAM bureau wilde gaan verkopen wel welke stappen hij moest nemen.


Eerste stappen 
Het begon bij het benaderen van zijn eigen netwerk. Na wat belletjes en contacten via via kreeg hij vaak te horen dat de adviseurs geen ruimte hadden voor extra klanten. Toch heeft hij nog een aantal gesprekken vanuit zijn eigen netwerk weten te voeren maar zonder het gewenste resultaat.

Geschikte kandidaat
Maarten was vanuit zijn fusie en overnamepraktijk al bekend met Bedrijventekoop.nl en besloot daarom om een profiel te plaatsen om via het platform in contact te komen met potentiële kandidaten. En met succes; Maarten heeft 9 reacties ontvangen en na ongeveer 4 maanden meldde de geschikte kandidaat zich. De andere reacties vielen om diverse redenen af. Maarten: “Ik had duidelijk voor ogen wat een geschikte kandidaat zou kunnen zijn. Hij moet senioriteit uitstralen, verstand hebben van de materie, ervaring in de branche en nog wat jaren mee kunnen. Uiteindelijk meldde de geschikte koper zich. We zijn eerst het gesprek aangegaan, ik wil iemand graag in de ogen kunnen kijken. Dat is goed gegaan, we hebben vervolgstappen gezet.”

Traject
Vanwege de kennis en ervaring in het vakgebied heeft Maarten geen externe adviseurs in hoeven schakelen. Hij werkte met de geheimhoudingsovereenkomst van zijn eigen fusie en overnamepraktijk. “Het reactiebeheer vanuit Bedrijventekoop.nl werkt prima en is to the point. Je krijgt een melding wanneer een bericht binnen is en vanuit Bedrijventekoop.nl wordt goede ondersteuning geboden. Bedrijventekoop.nl zie ik als een goed medium voor het matchen van vraag en aanbod van bedrijven.”

Toekomst
De koper heeft een adviesbureau gericht op veiligheid en kwaliteit en hij wil middels deze portefeuille uitbreiden op deze gebieden. Maarten geeft aan: “De komende twee maanden gaan we samen de klanten bezoeken en zien we of de klant mee over gaat. We  hebben we een overdrachtstermijn van 1,5 jaar afgesproken middels een bepaalde earn-out constructie, zodat er een duidelijk eindpunt in zicht is.  Na de introductie en overdracht zal de koper de klanten gaan adviseren en trek ik mij terug.  . De fusie en overname activiteiten gaan ook langzaamaan op een lager pitje zodat er meer tijd over blijft voor andere zaken dan werk.”