Master franchise

Veel buitenlandse concepten maken gebruik van master franchise als zij internationaal uit willen breiden. Dit wordt dan ook veelvuldig gebruikt om een buitenlands concept in Nederland te lanceren. Met de rol als franchisegever binnen master franchising krijg je de rechten binnen een bepaald gebied. In de praktijk gaat dit vaak om een heel land of een grotere regio.
 

Wat is het verschil tussen traditionele en master franchise?

In de praktijk blijkt dat master franchising als het ware een extra managementlaag is tussen de franchisegever- en nemer. Hierbij krijgt de franchisenemer een groot deel van de franchisevergoedingen die de franchisenemers betalen. Master franchising is in iedere branche terug te vinden. En dus ook zowel bij bedrijven met producten als diensten.
 
Eén van de grootste verschillen tussen traditionele en master franchise is de duur van het contract. Bij master franchising is in de meeste gevallen namelijk sprake van een langer durend contract. Te denken valt aan een duur tussen de 10 – 15 jaar. Ook de rechtssystemen zijn anders. Dit komt doordat ieder land (of zelfs gebied) andere rechten heeft. Binnen een franchiseovereenkomst is ook een target opgenomen. Als dit doel niet wordt behaald kan de franchiseovereenkomst komen te vervallen.
 

Wat zijn de vereisten bij master franchise?

De eisen voor master franchise zijn vaak hoger dan bij traditionele franchising. Dit is zowel te zien aan de gevraagde kennis als ervaring. Ook de investeringen die bij master franchising komen kijken zijn vaak vele malen hoger dan bij normale franchise. Dit komt natuurlijk doordat de verantwoordelijkheden zodanig hoog zijn dat dit voor een groot deel het succes van de franchiseorganisatie binnen een land of gebied bepaald. Mede daardoor is ook de contractduur over het algemeen langer. Onderstaand hebben wij nog enkele vereisten van master franchise op een rijtje gezet.
 
  • Investeringsmogelijkheid (een bedrag van €100.000,- of meer is geen uitzondering)
  • Relevante werkervaring (níet alleen op het gebied van ondernemerschap)
  • Communicatie franchisegevers (Engelse beheersing in mondeling én geschrift is vaak een must)
  • Veelzijdigheid (opstarten van franchise vereist pioniers- en managementkwaliteiten
 

Voordelen master franchise

Natuurlijk kent master franchising een aantal voordelen. Zo geeft dit diverse mogelijkheden om een succesvolle franchiseorganisatie op te bouwen. Het succes is immers niet meer afhankelijk van slechts één locatie. Deze risicospreiding is dan ook een belangrijk onderdeel, in combinatie met het feit dat master franchise zich in het buitenland al bewezen heeft.
 
  • Concept is bewezen in het buitenland (kinderziektes zijn eruit)
  • Concept is al opgebouwd (kennis & ervaring zijn aanwezig)
  • Formule ondersteunt op meerdere vlakken
  • Formule geeft de mogelijkheid om de lokale consument gemakkelijker aan te spreken
 

Nadelen master franchise

Naast de vele voordelen, zijn er ook enkele nadelen waar je bij master franchise rekening moet houden. Dit begint met het feit de investering hoger is in vergelijking met traditionele franchise. Ook loopt het franchisecontract vaak voor een langere periode door. Laatstgenoemde kan mede daardoor ook als voordeel dienen. Tot slot draag je bij master franchising grote verantwoordelijkheid over de uitrol van een formule in het betreffende land. 
 

Master franchising bij Bedrijventekoop.nl

Als hét grootste bedrijfsovernameplatform van Nederland brengen wij vraag en aanbod van bedrijven snel en doeltreffend bij elkaar. Dit doen wij naast bedrijven ook met franchisegevers- en nemers. Hiermee zorgen wij ervoor dat zoveel mogelijk franchiseorganisaties kunnen blijven groeien. Meld je snel aan om te groeien óf neem een kijkje op onze franchisepagina voor alle mogelijkheden omtrent master franchising.