Waardebepaling van mijn bedrijf

55852489

Er vinden steeds meer bedrijfsovernames plaats tegenwoordig. Bent u van plan een bedrijf te kopen of verkopen? Dan is het misschien handig om te weten wat het betreffende bedrijf waard is. Hiervoor zijn gemakkelijke manieren waarop u snel de waarde van een bedrijf kunt bepalen, een soort vuistregels. Deze manieren worden vaak gebruikt door overnameadviseurs, maar ze zijn voor iedereen gemakkelijk te gebruiken, ook wanneer u totaal geen verstand hebt van bedrijfsovernames.

Bedrijfsovername in 10 stappen

97347020

Hoe gaat een bedrijfsovername in zijn werk? Natuurlijk is elke bedrijfsovername anders, maar er is wel een aantal stappen dat toch elke keer terugkomt. In grote lijnen is het proces namelijk altijd wel hetzelfde. Dit proces is onder te verdelen in tien stappen, die wij hier even voor u hebben uitgewerkt.

Innoveren bij bedrijven

124904123

Feit: Innoverende ondernemingen zijn winstgevender dan bedrijven die niet innoveren. Zorg dus dat u bij blijft. Maar wat is innovatie nou precies? Hoe ‘innoveer’ ik? Het is heel begrijpelijk als u dit moeilijk vindt en niet altijd weet wat u moet doen.

Bijstand voor ondernemers

13907191

Wist u dat er meer dan zeventigduizend ondernemers in het mkb in Nederland onder het sociaal minimum leven? Gelukkig betekent dit niet meteen het einde voor deze kleine zelfstandigen. Voor dit probleem is er het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz), de bijstand voor ondernemers. Is dit misschien iets voor u?

Bedrijfsverkoop, het belang van een exit-strategie

165336884

Bij het verkopen van een bedrijf hebt u een exit-strategie nodig. Dit houdt in: een strategie om op een profijtelijke manier van de investering af te komen. U hebt daarin veel verschillen opties. Er zijn exit-strategiën in alle vormen en maten en elk van hen heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Welke exit-strategie voor u het best is, hangt helemaal af van hoe u en uw bedrijf precies in elkaar zitten. Maar waarom zou u zich überhaupt druk moeten maken over een exit-strategie? Wat hebt u er aan?

Garanties bij de bedrijfsoverdracht

80885566

De garanties bij een bedrijfsoverdracht zijn van groot belang. De verkopende en kopende partij beogen met de garanties een risicoverdeling. De verkoper staat er voor in, dat bepaalde zaken zijn gegarandeerd en risico’s worden uitgesloten. Is dat anders, dan pleegt de verkoper een toerekenbare tekortkoming (artikel 6:74 Burgerlijk Wetboek) en dient hij de schade aan de koper te vergoeden. Een helder verhaal; helaas blijkt dat in de praktijk anders te zijn…

Kansen voor kopers in de markt

196798319

Je bent op zoek naar uitbreiding en hebt je zinnen gezet op de overname van een bedrijf. Een struikelblok kan zijn de prijs en/of financierbaarheid van een onderneming, die prima cijfers laat zien. En dat terwijl geld toch in voldoende mate in de markt aanwezig zou moeten zijn.

Nieuwe vennoot VOF aansprakelijk voor alle bestaande schulden vennootschap onder firma

77448595

De vennootschap onder firma is in beginsel een makkelijke en snelle manier om met elkaar te gaan samenwerken: een schriftelijk contract is wettelijk niet vereist (wel verstandig!), beide partijen doen hun inbreng, je schrijft de vennootschap onder firma in bij de kamer van koophandel en je kunt aan de slag gaan. Als je echter in een bestaande vennootschap onder firma zou willen stappen, weet dan dat je risico’s loopt, gezien de hierna te behandelen uitspraken.

Financiering bij het kopen van een bedrijf

199772189

Het kan erg voordelig zijn om bij het kopen van een bedrijf te zoeken naar alternatieve manieren van financiering. Het is geen verplichting om naar de bank te gaan en zeker niet de enige manier om de aankoop van een bedrijf te financieren. Hier is daarom een aantal andere manieren, waarop u de financiering bij het kopen van een bedrijf kunt regelen:

Overnameprijzen nemen hoge vlucht

234385096

De prijzen die ondernemingen betalen voor overnames zijn gestegen tot het hoogste niveau sinds de internetboom eind jaren 90. Dat is een teken van vertrouwen, zeggen bankiers, maar ook een risico dat kopers hun investeringen niet kunnen terugverdienen wanneer de economische groei tegenvalt en op termijn financieel in de knel komen.

6 veelgemaakte fouten bij de bedrijfsverkoop

149070938

Het verkopen van uw bedrijf is nooit makkelijk. Wanneer u door hard werken een bedrijf hebt opgebouwd en er al jaren mee bezig bent, is dat bedrijf u vaak erg dierbaar. Dit kan er voor zorgen dat u fouten maakt bij het verkopen. Sluit u zelf af van de situatie en houd rekening met de hierondergenoemde fouten in het verkoopproces. Zo wordt het er misschien wat makkelijker op…

Arbeidscontracten. Waar moet u op letten nu de nieuwe Wet Werk en Zekerheid van kracht is?

157381199

Gefeliciteerd, u heeft (bijna) een bedrijf overgenomen, met personeel. U gaat voortvarend aan de slag en het personeel zet samen met u de schouders eronder om het bedrijf uit te bouwen.
Toch goed om nu even nadrukkelijk stil te staan bij de arbeidscontracten. Of het nu tijdelijke of vaste contracten betreft, in beide gevallen kunnen er risico’s voor u aan kleven. Risico’s die u kunt voorkómen door vóór 31 mei 2015 maatregelen te nemen.

Pensioen dealbreker bij fusies en overnames

238634479

Bij de overname van een onderneming of de aandelen van een onderneming speelt pensioen een grote rol. Toch krijgt dit onderwerp in de praktijk te weinig aandacht. Vandaar dat ik in dit artikel zal ingaan op de diverse pensioenonderwerpen die bij een overname de nodige aandacht verdienen.

Zaken doen: denk aan uw echtgenote

201882463

Ondernemers en art. 1:88 BW

Ondernemers en ondernemingen sluiten overeenkomsten met elkaar af, via een eenmanszaak, VOF, maatschap of BV. Ondernemers en bestuurders van een BV hebben veelal ook een echtgenote (als ik in het vervolg echtgenote schrijf, bedoel ik ook echtgenoot). In de meeste gevallen is voor het aangaan van rechtshandelingen geen toestemming van de echtgenote nodig. Dat zal niet verbazen. Maar in sommige gevallen wel, waarvoor artikel 1:88 BW is geschreven. Wordt die toestemming vergeten, dan kan de consequentie in sommige gevallen verstrekkend zijn. Derhalve zinvol om dit artikel in het achterhoofd te houden.

Opvolging bij een familiebedrijf

96431774

Veel van de grote bedrijven in Nederland zijn familiebedrijven. Ze zijn erg invloedrijk in de Nederlandse economie, maar toch blijkt dat de opvolging bij een familiebedrijf vaak niet goed is geregeld.

 

Bedrijf verkopen: “haastige spoed is zelden goed!”

De verkoop van een onderneming is misschien wel één van de belangrijkste en moeilijkste beslissingen waarmee een DGA te maken kan krijgen. De verkoop van een onderneming is een complexe transactie zowel op financieel, fiscaal als juridisch vlak. Daarnaast spelen elementen als emotie, trots en onzekerheid een belangrijke rol. Mede hierdoor blijken goede ondernemers nogal eens slechte verkopers van hun eigen bedrijf.

Due diligence

9380755

Due diligence. Als ondernemer heeft u er vast al wel eens van gehoord, maar weet u ook wat het precies inhoudt? Het klinkt misschien ook wel een beetje onheilspellend, maar het is toch van groot belang bij iedere transactie. Het is niet zo maar een begrip dat alleen maar van belang is voor accountants of voor de gemeente. Nee, zeker niet! Het is cruciaal voor u, als koper of verkoper, en tegelijkertijd is het eigenlijk maar een heel simpel dingetje.

Verrekening met de koopprijs bij bedrijfsovername? Kies bewust.

149465453

Verrekening: verkoper

Om een bedrijfsovername te kunnen realiseren, dient verkoper tegenwoordig veelal een (achtergestelde) lening aan koper te verschaffen. Verkoper ontvangt de koopprijs dus niet volledig bij levering; een deelbedrag daarvan betreft een uitgestelde betaling in de vorm van een lening aan koper. Verkoper ziet dit bedrag natuurlijk als onderdeel van de na bedrijfsoverdracht te ontvangen koopprijs.

Bedrijfsovernameplein.nl biedt uitkomst voor kleinere segment mkb

Bedrijfsovernameplein.nl, de bedrijfsovernamesite waar vraag en aanbod van bedrijven samenkomen, is vernieuwd. Bedrijfsovernameplein.nl richt zich op het kleinere segment van het mkb; bedrijven met een transactiewaarde tot € 100.000,-. De website bestaat al geruime tijd, maar is vanaf vandaag in een nieuw jasje gestoken. Dit heeft een positieve invloed op de gebruiksvriendelijkheid en het overzicht op de website.

De verkoop van uw bedrijf

113074558

Iedere ondernemer weet dat er ooit een dag komt dat hij ermee moet gaan stoppen. Als uw bedrijf tegen die tijd nog niet is omgezet in een bv of nv, zodat het bedrijf mogelijk een langere levensduur heeft dan u zelf, krijgt u als ondernemer te maken met een bedrijfsovername. Vaak zijn het dan de kinderen die ermee verder gaan. Wanneer dit niet mogelijk is, kunt u overgaan tot verkoop of beëindiging van uw bedrijf . Dit laatste raden wij u af, omdat u hierbij alles waar u al die jaren zo hard voor gewerkt hebt, ineens verloren laat gaan. Onthoud wel: er moet nog van alles gebeuren, voordat uw bedrijf verkoopklaar is.

Verkoop met schuld

71306683

U wilt uw bedrijf gaan verkopen, MAAR… U zit nog met schulden. Wat moet u nu doen? Is een verkoop met schuld mogelijk? Ja! In dit bericht kunt lezen hoe dit precies in zijn werk gaat.

Bedrijfsverkoop, hoe gaat dit in zijn werk?

107353124

Heeft u al eens uw bedrijf verkocht? De meeste ondernemers hebben dit namelijk nog nooit gedaan en denken vaak dat dit zo gedaan is. Dit is echter niet zo, u verkoopt uw bedrijf ook niet zo maar. Toch is het vaak erg belangrijk hier een goede deal uit te halen, omdat dit voor veel ondernemers hun pensioen is. Het is dan ook aan te raden om meteen goed te beginnen en u goed voor te bereiden. Daarom hebben wij alles even op een rijtje gezet voor u.

Crisis door ruzie

177940451

Vier decennia

Veertig jaar geleden hebben Maarten (67) en Albert (63) de handelsonderneming van hun vader overgenomen. In vier decennia is het bedrijf uitgegroeid naar drie vestigingen en heeft het een goede naam opgebouwd. Inmiddels werkt ook de derde generatie van de familie in het bedrijf. Dave – de zoon van Maarten – is hoofd van het magazijn.

Afstand ontbinding koopovereenkomst: wel/niet doen?

135474221

Afstand ontbinding: niet standaard behandelen!

In veel contracten komen “standaard” bepalingen voor: ze hebben op het eerste gezicht geen betrekking op de “belangrijke zaken” in het contract (zoals prijs en prestatie), stonden wellicht al in het gebruikte model en verder wordt er amper of niet over gesproken, laat staan naar gekeken.

Bedrijfsbeëindiging? Bedrijfsverkoop!

105897602

Wist u dat maar een kwart van de ondernemers tot de bedrijfsverkoop overgaat, wanneer deze besluit te stoppen? De andere drie kwart heft zijn bedrijf gewoon op. Hierdoor lopen zij veel geld mis! Vaak kan een zzp’er ook zijn bedrijf verkopen, als deze wel goed weet wat hierbij allemaal aan de orde komt. Verkoop uw bedrijf dus wanneer u wilt gaan stoppen. Als u niet weet hoe dit in zijn werk gaat, kunt u hieronder lezen waar u overal rekening mee moet houden.

Management Buy-Out

105216713

Bij een Management Buy Out (of MBO) is er sprake van een bedrijfsovername door iemand binnen het bedrijf. Wanneer er een gebrek aan kopers van buitenaf is, zie je dat er steeds meer MBO’s komen. Er is vaak slechts één probleem: De financiering.

Wat moet ik doen bij een bedrijfsbeëindiging?

Overweegt u een bedrijfsbeëindiging? De passie voor u is weg, u wilt het iets rustiger aan gaan doen of u heeft meer tijd nodig voor andere dingen. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen in een situatie als deze. Maar hoe pakt u dit nu aan? Wat voor kosten komen hierbij allemaal kijken? En wat gebeurt er nu dan met uw bedrijf? Wij hebben het even voor u samengevat.

2015 Bedrijventekoop