6 veelgemaakte fouten bij de bedrijfsverkoop

149070938

Het verkopen van uw bedrijf is nooit makkelijk. Wanneer u door hard werken een bedrijf hebt opgebouwd en er al jaren mee bezig bent, is dat bedrijf u vaak erg dierbaar. Dit kan er voor zorgen dat u fouten maakt bij het verkopen. Sluit u zelf af van de situatie en houd rekening met de hierondergenoemde fouten in het verkoopproces. Zo wordt het er misschien wat makkelijker op…

Arbeidscontracten. Waar moet u op letten nu de nieuwe Wet Werk en Zekerheid van kracht is?

157381199

Gefeliciteerd, u heeft (bijna) een bedrijf overgenomen, met personeel. U gaat voortvarend aan de slag en het personeel zet samen met u de schouders eronder om het bedrijf uit te bouwen.
Toch goed om nu even nadrukkelijk stil te staan bij de arbeidscontracten. Of het nu tijdelijke of vaste contracten betreft, in beide gevallen kunnen er risico’s voor u aan kleven. Risico’s die u kunt voorkómen door vóór 31 mei 2015 maatregelen te nemen.

Pensioen dealbreker bij fusies en overnames

238634479

Bij de overname van een onderneming of de aandelen van een onderneming speelt pensioen een grote rol. Toch krijgt dit onderwerp in de praktijk te weinig aandacht. Vandaar dat ik in dit artikel zal ingaan op de diverse pensioenonderwerpen die bij een overname de nodige aandacht verdienen.

Zaken doen: denk aan uw echtgenote

201882463

Ondernemers en art. 1:88 BW

Ondernemers en ondernemingen sluiten overeenkomsten met elkaar af, via een eenmanszaak, VOF, maatschap of BV. Ondernemers en bestuurders van een BV hebben veelal ook een echtgenote (als ik in het vervolg echtgenote schrijf, bedoel ik ook echtgenoot). In de meeste gevallen is voor het aangaan van rechtshandelingen geen toestemming van de echtgenote nodig. Dat zal niet verbazen. Maar in sommige gevallen wel, waarvoor artikel 1:88 BW is geschreven. Wordt die toestemming vergeten, dan kan de consequentie in sommige gevallen verstrekkend zijn. Derhalve zinvol om dit artikel in het achterhoofd te houden.

Opvolging bij een familiebedrijf

96431774

Veel van de grote bedrijven in Nederland zijn familiebedrijven. Ze zijn erg invloedrijk in de Nederlandse economie, maar toch blijkt dat de opvolging bij een familiebedrijf vaak niet goed is geregeld.

 

Bedrijf verkopen: “haastige spoed is zelden goed!”

De verkoop van een onderneming is misschien wel één van de belangrijkste en moeilijkste beslissingen waarmee een DGA te maken kan krijgen. De verkoop van een onderneming is een complexe transactie zowel op financieel, fiscaal als juridisch vlak. Daarnaast spelen elementen als emotie, trots en onzekerheid een belangrijke rol. Mede hierdoor blijken goede ondernemers nogal eens slechte verkopers van hun eigen bedrijf.

Due diligence

9380755

Due diligence. Als ondernemer heeft u er vast al wel eens van gehoord, maar weet u ook wat het precies inhoudt? Het klinkt misschien ook wel een beetje onheilspellend, maar het is toch van groot belang bij iedere transactie. Het is niet zo maar een begrip dat alleen maar van belang is voor accountants of voor de gemeente. Nee, zeker niet! Het is cruciaal voor u, als koper of verkoper, en tegelijkertijd is het eigenlijk maar een heel simpel dingetje.

Verrekening met de koopprijs bij bedrijfsovername? Kies bewust.

149465453

Verrekening: verkoper

Om een bedrijfsovername te kunnen realiseren, dient verkoper tegenwoordig veelal een (achtergestelde) lening aan koper te verschaffen. Verkoper ontvangt de koopprijs dus niet volledig bij levering; een deelbedrag daarvan betreft een uitgestelde betaling in de vorm van een lening aan koper. Verkoper ziet dit bedrag natuurlijk als onderdeel van de na bedrijfsoverdracht te ontvangen koopprijs.

Bedrijfsovernameplein.nl biedt uitkomst voor kleinere segment mkb

Bedrijfsovernameplein.nl, de bedrijfsovernamesite waar vraag en aanbod van bedrijven samenkomen, is vernieuwd. Bedrijfsovernameplein.nl richt zich op het kleinere segment van het mkb; bedrijven met een transactiewaarde tot € 100.000,-. De website bestaat al geruime tijd, maar is vanaf vandaag in een nieuw jasje gestoken. Dit heeft een positieve invloed op de gebruiksvriendelijkheid en het overzicht op de website.

De verkoop van uw bedrijf

113074558

Iedere ondernemer weet dat er ooit een dag komt dat hij ermee moet gaan stoppen. Als uw bedrijf tegen die tijd nog niet is omgezet in een bv of nv, zodat het bedrijf mogelijk een langere levensduur heeft dan u zelf, krijgt u als ondernemer te maken met een bedrijfsovername. Vaak zijn het dan de kinderen die ermee verder gaan. Wanneer dit niet mogelijk is, kunt u overgaan tot verkoop of beëindiging van uw bedrijf . Dit laatste raden wij u af, omdat u hierbij alles waar u al die jaren zo hard voor gewerkt hebt, ineens verloren laat gaan. Onthoud wel: er moet nog van alles gebeuren, voordat uw bedrijf verkoopklaar is.

Verkoop met schuld

71306683

U wilt uw bedrijf gaan verkopen, MAAR… U zit nog met schulden. Wat moet u nu doen? Is een verkoop met schuld mogelijk? Ja! In dit bericht kunt lezen hoe dit precies in zijn werk gaat.

Bedrijfsverkoop, hoe gaat dit in zijn werk?

107353124

Heeft u al eens uw bedrijf verkocht? De meeste ondernemers hebben dit namelijk nog nooit gedaan en denken vaak dat dit zo gedaan is. Dit is echter niet zo, u verkoopt uw bedrijf ook niet zo maar. Toch is het vaak erg belangrijk hier een goede deal uit te halen, omdat dit voor veel ondernemers hun pensioen is. Het is dan ook aan te raden om meteen goed te beginnen en u goed voor te bereiden. Daarom hebben wij alles even op een rijtje gezet voor u.

Crisis door ruzie

177940451

Vier decennia

Veertig jaar geleden hebben Maarten (67) en Albert (63) de handelsonderneming van hun vader overgenomen. In vier decennia is het bedrijf uitgegroeid naar drie vestigingen en heeft het een goede naam opgebouwd. Inmiddels werkt ook de derde generatie van de familie in het bedrijf. Dave – de zoon van Maarten – is hoofd van het magazijn.

Afstand ontbinding koopovereenkomst: wel/niet doen?

135474221

Afstand ontbinding: niet standaard behandelen!

In veel contracten komen “standaard” bepalingen voor: ze hebben op het eerste gezicht geen betrekking op de “belangrijke zaken” in het contract (zoals prijs en prestatie), stonden wellicht al in het gebruikte model en verder wordt er amper of niet over gesproken, laat staan naar gekeken.

Bedrijfsbeëindiging? Bedrijfsverkoop!

105897602

Wist u dat maar een kwart van de ondernemers tot de bedrijfsverkoop overgaat, wanneer deze besluit te stoppen? De andere drie kwart heft zijn bedrijf gewoon op. Hierdoor lopen zij veel geld mis! Vaak kan een zzp’er ook zijn bedrijf verkopen, als deze wel goed weet wat hierbij allemaal aan de orde komt. Verkoop uw bedrijf dus wanneer u wilt gaan stoppen. Als u niet weet hoe dit in zijn werk gaat, kunt u hieronder lezen waar u overal rekening mee moet houden.

Management Buy-Out

105216713

Bij een Management Buy Out (of MBO) is er sprake van een bedrijfsovername door iemand binnen het bedrijf. Wanneer er een gebrek aan kopers van buitenaf is, zie je dat er steeds meer MBO’s komen. Er is vaak slechts één probleem: De financiering.

Wat moet ik doen bij een bedrijfsbeëindiging?

Overweegt u een bedrijfsbeëindiging? De passie voor u is weg, u wilt het iets rustiger aan gaan doen of u heeft meer tijd nodig voor andere dingen. Iedereen heeft zo zijn eigen redenen in een situatie als deze. Maar hoe pakt u dit nu aan? Wat voor kosten komen hierbij allemaal kijken? En wat gebeurt er nu dan met uw bedrijf? Wij hebben het even voor u samengevat.

Management buy-in steeds aantrekkelijker

124527358

Bij de keuze tussen het starten van een nieuwe onderneming en het overnemen van een bestaande onderneming wordt vaak voor het laatste gekozen. Een management buy-in is vooral een goede oplossing bij gebrek aan een opvolger binnen familiebedrijven.

Hoge Raad sanctioneert opzegging lening door bank

Belangwekkende uitspraak: hoe voorkomen (dreigende) opzegging bankleningen

Onlangs heeft de Hoge Raad een opzegging van rentevaste leningen door de bank naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid onaanvaardbaar geoordeeld (ECLI:NL:HR:2014:2929). Dit had voor de ondernemer tot gevolg dat de opzegging van de leningen niet rechtsgeldig was, derhalve de hoofdsom niet direct opeisbaar was EN de boeterente van liefst € 122.125,69 niet werd verschuldigd!

Wanneer moet u uw bedrijf verkopen?

130099715-bedrijventekoop

Bijna niemand wil graag het bordje “te koop” voor het raam hangen. Uw bedrijf is waarschijnlijk het resultaat van jarenlang werk, maar het verkopen betekent niet meteen dat u gefaald heeft. Eigenlijk is weten wat het beste verkoopmoment is en of het winstgevend of niet is juist heel erg slim. Hou u vooral niet net als vele andere bedrijfseigenaren te lang vast aan uw bedrijf.

5 gratis online marketing tools voor serieuze ondernemers

Bespaar geld en verhoog de productiviteit met betere marketing tools.

Online marketing is serieus werk. Daarom is het van groot belang dat u de juiste marketing tools hebt om positieve resultaten te verkrijgen. Vaak kunnen deze tools erg prijzig zijn, wat voor beginnende ondernemers een probleem kan zijn. Overweeg daarom de volgende marketing tools, die u gratis of voor een veel kleiner bedrag kunt gebruiken:

Kredietlimiet voor MKB stijgt

110672861

Qredits maakt het sinds 1 december jongstleden voor ondernemers mogelijk een kredietaanvraag tot 250.000 euro in te dienen, dit heeft Minister Kamp van Economische Zaken bekend gemaakt. Qredits is een onafhankelijke en private kredietverstrekker met partners als ING, Accenture en de Goudse Verzekeringen. Op dit moment hebben ze 5.214 microkredieten verstrekt aan ondernemers. Door de verhoging van de kredietlimiet per 1 december 2014 worden de kredietmogelijkheden voor het Midden- en Kleinbedrijf verruimd.

Bedrijfsoverdracht fiscaal

In de fusie- en overnamemarkt wordt een flinke toename verwacht van het aantal ondernemers die hun onderneming willen verkopen. Dat komt doordat er veel ondernemers zijn die behoren tot de zogenaamde babyboomers. Zij zijn op een leeftijd gekomen waarop ze het stokje willen overdragen.

Zoals bij veel momenten in het leven, spelen ook bij een bedrijfsovername fiscale aspecten een hoofdrol. Bijgaand een overzicht daarvan. Het eerste deel gaat in op het tijdig gereed maken van uw bedrijfsstructuur; het tweede gedeelte gaat over een aantal overige aspecten.

2014 Bedrijventekoop