Terug naar het overzicht

Vermogensbeheer in Nederland

De wereld van vermogensbeheer is aan het veranderen. Onze partner Auréus behoort inmiddels tot de top drie zelfstandige vermogensbeheerders in Nederland, mede dankzij de sterke groei in 2023. Hans van der Velden van Auréus gaat in dit bericht in op de verschillen tussen de (groot)banken en vermogensbeheer door een zelfstandige partij. Auréus bevindt zich op de plek waar vroeger zelfstandige private banks actief waren. Die zelfstandige private banks zijn inmiddels overgenomen door de grootbanken of een filiaal geworden van een internationale vermogensbeheerder. Dat is jammer want juist in dit segment ligt de kracht bij de chemie tussen de cliënt en de persoonlijk adviseur. Persoonlijke aandacht was toen nog heel normaal. Wanneer heeft u voor het laatst contact gehad met uw adviseur?
 

Persoonlijk contact

Tegenwoordig staat dat persoonlijke contact onder druk. Onder het mom van digitale transformatie hebben de grootbanken, inclusief hun geïntegreerde private banks, hun aanbod gestandaardiseerd. Door het totale vermogen onder beheer zijn cliënten feitelijk veroordeeld tot het kopen van de markt. Belangrijk verschil tussen zelfstandige vermogensbeheerders en de private banks van vroeger is dat grootbanken vermogensbeheer erbij doen. Er is veel minder focus op het product vermogensbeheer. Voor zo’n instelling is financieren, hypotheken en betalen de ‘core business’. Vermogensbeheer is wat dat betreft een vreemde eend in de bijt. Verder is het aantal cliënten per medewerker de afgelopen jaren sterk gestegen en als er al sprake is van persoonlijk contact, dan gaat dat vaak via beeldbellen waarbij de spreektijd gemaximaliseerd is.  


Schaalgrootte

Er zijn ook vermogensbeheerders met een relatief kleine schaalgrootte. Meestal zijn dit adviseurs die vertrokken zijn bij de grootbanken. Uiteraard ontbreekt hier de focus niet, maar zijn er weer andere uitdagingen. In de afgelopen jaren zijn de regels op het gebied van toezicht, bijvoorbeeld voor het openen van een rekening, sterk gestegen. Al dat toezicht kost geld en dat moet over een relatief kleine groep cliënten worden omgeslagen. Hun beleggingen zijn vaak beperkt tot de standaard retail-producten, aangezien voor investeringen in goede research een grotere schaal nodig is.


Investment bank

Grotere vermogens, vaak tien miljoen of meer, kunnen ook terecht bij de ‘wealth management’ afdelingen van de grotere Amerikaanse, Britse of Zwitserse investment banks. Een investment bank is wezenlijk iets anders dan een vermogensbeheerder. Het eerste contact van nieuwe cliënten gaat vaak via zogenaamde ‘suitcase bankers’, mensen of soms hele teams die worden ingevlogen om een gelikte presentatie te geven. Voor deze investment banks staat riskmanagement en compliance voorop. Dat klinkt goed, maar resulteert vaak in een vergaande standaardisatie met behulp van indexbeleggingen die vooral de markt kopiëren. Daar is op zich niets mis mee, maar tegelijkertijd rekenen deze investment banks wel veel hogere tarieven, alleen gebaseerd op ‘branding’ en reputatie. Het beheer wordt vaak buiten Nederland gedaan, wat mogelijk problemen in de toekomst kan opleveren als deze mensen toch weer een rekening in Nederland willen openen. Het schort hier ook meestal aan het persoonlijk contact. De suitcase bankers van het eerste uur zijn meestal snel uit beeld verdwenen.
 
Auréus blijft geloven in het segment tussen de kleinere zelfstandige vermogensbeheerders aan de ene kant en de grootbanken aan de andere kant. Het hebben van voldoende schaalgrootte om kostenefficiënt te voldoen aan wet- en regelgeving is een voordeel en dat daarmee geen beperkingen opgelegd worden qua type belegging of investering. Gelukkig is er in dit segment wel ruimte voor persoonlijk contact en maatwerk.

Hans van der Velden
Auréus