Terug naar het overzicht

Crypto-infiltratie in het financiële systeem

De bitcoin is sinds januari van dit jaar onderdeel van het financiële systeem. Iets dat overigens ruim van tevoren werd aangekondigd. In januari was het even ‘bezit zaak, einde vermaak’ maar inmiddels is duidelijk dat er steeds meer beleggersgeld stroomt naar bitcoin. Vooralsnog zijn dat vooral Amerikaanse beleggers, ook omdat Europese toezichthouders minder makkelijk zijn te overtuigen, maar de gevolgen voor bitcoin en andere cryptovaluta zijn wel degelijk zichtbaar in de grote instroom. Naast deze eenmalige, zeepbelvormende gebeurtenis, zijn er wel degelijk andere redenen waarom beleggers in bitcoin stappen: door momentum gedreven hebzucht, als alternatief voor goud of als een soort ultieme warrant op de Nasdaq-hype. Ligt een koers van USD 100.000 per Bitcoin dan toch in het verschiet? Onze partner Hans van der Velden van Auréus gaat in dit bericht in op de infiltratie van de Bitcoin in het financiële systeem.

 

Gebakken lucht

Bitcoin blijft natuurlijk gebakken lucht en blockchain is nog altijd een oplossing op zoek naar een probleem. Maar datzelfde geldt ook voor fysiek goud of (letterlijk) de handel in CO2-rechten. Ook de waarde van papiergeld is gebaseerd op vertrouwen. Verschil met papiergeld en bitcoin is alleen dat papiergeld wordt gesteund door een institutioneel kader met daarachter uiteindelijk de staat met een monopolie op geld. Dat betekent echter niet dat beleggers niet van deze koerswegingen kunnen profiteren. Er zijn namelijk twee soorten activa: schaarse activa en activa die ervoor zorgen dat schaarse activa minder schaars worden. Onder schaarse goederen vallen goud en bitcoin. Echter schaarse goederen zijn niet eenvoudig te waarderen. Ze zijn uiteindelijk waard wat een gek ervoor geeft en daarmee wel sterk afhankelijk van de liquiditeit en het beleid van centrale banken.

 

Free float

Nu zijn er vele cryptovaluta, maar een groot deel zit in vaste handen. Dat zijn eigenaren die zich vrijwel nooit laten zien op de markt. Ook is een deel van de eigenaren de oorspronkelijke codes kwijt. Naarmate die groep groeit, kan bitcoin verder stijgen. Uiteindelijk eindigt de bitcoin dan op een all-time-high, simpelweg omdat de rest niet meer beschikt over de toegangscodes. Dat zal nog wel even duren. Feit blijft dat de schaalgrootte van de cryptomarkten klein zijn in verhouding tot de grote financiële markten. Als iedereen slechts één procent van de portefeuille in bitcoin zal stoppen dan kan de koers van bitcoin sterk stijgen. Verder voldoet bitcoin op papier nog altijd aan de eisen voor een hype (Paradigmaverschuiving, belofte verre toekomst, verbreding van het beleggingsthema (zeker met de laatst geïntroduceerde ETF’s) en toenemende liquiditeit). Er zit dus waarschijnlijk nog wel meer in het vat.

 

Koers bitcoin USD 100.000???

Vorig jaar zomer werd duidelijk dat bitcoin zeer waarschijnlijk onderdeel zou worden van het financiële systeem doordat enkele grote (Amerikaanse) vermogensbeheerders ETF’s zouden gaan introduceren op bitcoin. Inmiddels is de koers verdubbeld, terwijl het proces om bitcoin op te nemen pas net is begonnen. Door die opname is bitcoin ook gevoelig voor de hype die ook gaande is in AI-aandelen. Aangezien de AI-hype op basis van waarderingsniveaus nog veel verder kan stijgen, zal bitcoin daarvan getuige de correlatie van profiteren. Gemiddeld genomen lag de bitcoin hefboom op Nasdaq op een factor 3. In dat geval zou de koers van bitcoin op USD 100.000 eenvoudig haalbaar moeten zijn. 

Let op: bovenstaande is nadrukkelijk géén advies.


Hans van der Velden
Auréus