Terug naar het overzicht

Technologische toepassingen bieden kansen voor versnelling

De overnamemarkt voor het MKB draait nog steeds op volle toeren, financieringen blijven stabiel en internationale deals zijn een vast onderdeel geworden, dat zijn een aantal uitkomsten van de vijfde editie van de MKB Overname Monitor.
 

Multiple

Dit keer zijn gegevens uitgevraagd over de periode van april tot en met september 2023. De gevraagde gegevens bevatten naast het meten van het sentiment vooral gedetailleerde dealinformatie. Met deze gegevens kan per branche een multiple berekend worden op basis van EBIT en FTE. De reden waarom deze informatie uitgevraagd wordt en verzameld, is dat zowel de Hogeschool Utrecht als Bedrijventekoop.nl graag een transparante weergave wil bieden van de multiples die gehanteerd worden in het MKB. Nog te vaak wordt gerekend met gemiddelden of algemene stelregels. Monique Denis van Bedrijventekoop.nl geeft aan; “Door het periodiek verzamelen van dealinformatie ontstaat een databank met interessante dealinformatie.” Edwin Weesie van de Hogeschool Utrecht vult aan: “de informatie is voor iedereen toegankelijk, het is niet eenvoudig deze gedetailleerde informatie in één grafiek uit te drukken, daarom organiseren we elke editie een webinar om dieper op de resultaten in te gaan.”
 

Resultaten

Naast het bespreken van de resultaten zijn ook de technologische ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence uitgevraagd en besproken. Kopers en overname adviseurs zien veel mogelijkheden voor het toepassen van AI bij bedrijfsoverdracht, zowel in de oriëntatie- en voorbereidingsfase als in de afronding zoals bij een due diligence.
 
Voor het volledige rapport en de resultaten van het onderzoek over het 2e en 3e kwartaal van 2023 verwijzen wij naar https://www.bedrijventekoop.nl/mkb-overname-monitor
 

Onderzoek

De MKB Overname Monitor wordt tweemaal per jaar voorgelegd aan kopers, verkopers en overnameadviseurs waarbij naast de kenmerken van het bedrijf gevraagd wordt naar details omtrent de gedane transactie(s). Het onderzoek is zo ingericht dat deze op termijn ook uitgevoerd kan worden binnen andere landen in Europa. Zo ontstaat een helder beeld van de verschillen en overeenkomsten in de Europese markt voor bedrijfsovernames in het MKB.
 
Wil je ook een bijdrage leveren aan ons onderzoek? Meld je dan aan via deze link en wij benaderen je voor het volgende onderzoek.