Bedrijfsoverdracht

Een bedrijf verkopen óf kopen vergt de nodige kennis van een bedrijfsoverdracht. Hierdoor heeft dit zowel betrekking op de interne bedrijfsopvolging als de externe bedrijfsovername. Ben jij op zoek naar de juiste informatie om een bedrijfsoverdracht soepel te laten verlopen? Dan voorziet Bedrijventekoop.nl je hierin van de perfecte handvaten!

Een bedrijfsoverdracht van A tot Z

Ondanks dat iedere bedrijfsoverdracht verschilt zijn bepaalde stappen in ieder (ver)koopproces van toepassing. Hieronder hebben wij daarom een stappenplan opgesteld om je hier een indruk van te geven. 
  1. Tekenen geheimhoudingsovereenkomst
  2. Kennismaking verkoper én koper
  3. Uitwisselen van informatie
  4. Waardebepaling bedrijf
  5. Starten onderhandeling tussen verkoper én koper
  6. Intentieovereenkomst opstellen en tekenen
  7. Financiering regelen
  8. Uitvoeren boekenonderzoek
  9. Koopovereenkomst opstellen en tekenen
  10. Daadwerkelijke bedrijfsoverdrach

Bij het doorlopen van bovenstaand stappenplan is een duidelijk onderscheid te maken tussen een verkopende partij én een kopende partij. Voor een uitgebreide toelichting op bovenstaand stappenplan kan je onze gratis whitepaper boordevol praktische tips downloaden.

Download hier onze gratis whitepaper
Bedrijf kopen Bedrijventekoop.nl

Bedrijf verkopen

Heb je nagedacht over de toekomst van je bedrijf? Als je tot de conclusie komt dat de tijd rijp is voor verkoop helpen wij je met een optimale voorbereiding van de bedrijfsverkoop. Hierin heb je zelf de keuze in hoeverre je dit zelf doet, óf met ondersteuning van een bedrijfsovernamespecialist. 
  1. Oriëntatie
  2. Voorbereiding
  3. Acquisitie
  4. Afronding
  5. Na de overdrach

Zelf je bedrijf verkopen

Bij het verkopen van een bedrijf komt veel kijken. Daarom kan je ook kosten besparen door veel zelf te doen tijdens de bedrijfsoverdracht. Zo ben je tenslotte zelf het beste op de hoogte van de bedrijfsinformatie waardoor je de juiste kandidaat kan vinden. Heb je van enkele zaken nauwelijks kennis? Dan ontvang je vrijblijvend ondersteuning van Bedrijventekoop.nl. Met het ‘bedrijf verkopen’ pakket plaatsen wij een anonieme advertentie van je bedrijf en ontvang je benodigde informatie over de omgang met potentiële kopers, de onderhandeling, juridische- en fiscale aspecten.

Start hier direct met de verkoop van je bedrijf
Bedrijf kopen Bedrijventekoop.nl

Ondersteuning bedrijfsovernamespecialist

Naast zelf enkele zaken op te pakken bij de bedrijfsoverdracht kan je ook geld besparen door specialistische hulp in te schakelen. Heb je ergens weinig tot geen verstand van? Schakel dan een overnameadviseur in. Uiteindelijk levert een goede overnamespecialist namelijk meer geld op dankzij de ervaringen, dan dat een specialist kost. 

Vind hier een bedrijfsovernamespecialist
Bedrijfsovernameadviseur Bedrijventekoop.nl

Bedrijfswaarde bepalen

Een belangrijke én interessante vraag is wat de waarde van je bedrijf bedraagt. Indien hier een goede inschatting van wordt gemaakt heb je direct een goede uitgangspositie voor een juiste vraagprijs. Daarnaast geeft dit ook inzicht in het toekomstige financiële plaatje. Zo is de verkoopopbrengst vaak het pensioen van een ondernemer. Vanuit een bedrijfswaarderingrapport kan vervolgens bepaald worden hoe de waarde geoptimaliseerd kan worden.

Bereken hier gratis de waarde van je bedrijf
Waardebepaling bedrijf Bedrijventekoop.nl

Financiering bedrijfsverkoop

Indien je de gedroomde overnamekandidaat heeft gevonden is het van belang dat de financiering rondkomt. In de praktijk blijkt vaak dat dit lastiger is dan gedacht, zo wordt een financiering vanuit de bank steeds lastiger. Daardoor zijn complexe alternatieve financieringen tegenwoordig steeds meer in trek. Als verkopende partij kan je de koper te hulp schieten indien een reguliere financiering ontbreekt. Dit kan bijvoorbeeld middels een achtergestelde lening of een earn-out regeling. 

Kijkend naar de transactievorm is bij een eenmanszaak, maatschap of een VOF altijd sprake van een activa-passivatransactie. Indien je een BV verkoopt kan er naast een activa-passivatransactie ook een aandelentransactie bewerkstelligd worden.

 

Bedrijf kopen

Binnen een bedrijfsoverdracht kunnen zowel interne- als externe partijen betrokken zijn bij het kopen. Onder een interne partij zou bijvoorbeeld familieopvolging en een management buy out (MBO) kunnen vallen. Indien intern geen geschikte partij kan worden gevonden is het gebruikelijk om naar externe mogelijkheden te kijken. Hier vormt zowel een management buy in (MBI), strategische overname als een investeerder een reële optie. 

Schakel een bedrijfsovernameadviseur in
Ook indien je een bedrijf wilt kopen kan het raadzaam zijn om een bedrijfsovernameadviseur in te schakelen. Hierbij heb je zelf de keuze om het hele overnameproces uit handen te geven. Óf om juist eerst zelf aan de slag te gaan en op een later moment een adviseur in te schakelen met de waardebepaling onderhandelingen met de verkopende partij.

 

Praktische tips bedrijfsoverdracht

  1. Begin op tijd
  2. Een goede voorbereiding is het halve werk
  3. Bespaar kosten door zaken zelf op te pakken
  4. Schakel een derde partij in bij zaken waar je zelf geen kennis van hebt
  5. Bedenk wat je na de bedrijfsoverdracht gaat doen

Hoe kunnen wij helpen?

Nu het duidelijker is geworden wat bij een bedrijfsoverdracht komt kijken dien je wellicht met een derde partij in zee te gaan. Dan is het dus de taak om een hier tot een geschikte partij te komen. 

Nieuwsbrief

Ontvang onze gratis wekelijkse update met de nieuwste bedrijven

Schrijf je hier in

Zoekservice

Ben als eerste op de hoogte wanneer een bedrijf verschijnt dat aan jouw zoekprofiel voldoet

Meld je hier aan

Zoekprofiel

Kom direct in contact met ondernemers die voornemens zijn om hun bedrijf te verkopen

Start hier direct

Heb je nog vragen? Dat snappen wij als geen ander. Daarom hebben wij de veelgestelde vragen voor je op een rijtje gezet. Als je er niet uitkomt komen wij graag met je in contact om alsnog een antwoord te geven op je vraag.