Management-Buy-Out

Bij een bedrijfsovername zijn verschillende vormen mogelijk, hieronder valt ook een management buy-out. Zo kan zowel sprake zijn van een interne- als externe bedrijfsovername. Ondanks dat een mogelijke verkoop ver weg lijkt is het van belang om een goede voorbereiding te kennen. Hierdoor voorkom je het handelen onder tijdsdruk én verbeter je de posities ten opzichte van de koper. 

 

Interne bedrijfsopvolging

Bij een interne bedrijfsovername neemt een persoon binnen het bedrijf de leiding over. Hierbij kan je denken aan een familieopvolging én een management buy-out. Bij laatstegnoemde wordt het bedrijf overgenomen door de leiding binnen het bedrijf óf ander personeel. Dit kan eventueel ondersteund worden door een investering van buitenaf. 
 
Vanuit onze jarenlange ervaring hebben wij enkele punten voor de mbo-kandidaat opgesteld om de management buy-out in goede banen te leiden. 
 • Bereid je voor op een ‘nee’ bij het verzoek van een bedrijfsovername
 • Bedenk mogelijke scenario’s bij een onverhoopte ‘nee’
 • Zorg voor een open sfeer en motiveer je verzoek en concretiseer deze met een termijn
 • Ben bewust van de emoties tijdens de onderhandelingen
 • Bereid voor jezelf alternatieven voor bij een ‘nee’ als antwoord
Daarnaast hebben wij ook belangrijke aspecten opgesteld vanuit het perspectief van de huidige directeur-eigenaar tijdens de management buy-out.
 • Ben bewust dat vanuit het management de vraag van een bedrijfsovername kan komen
 • Betrek het management bij de toekomstvisie en persoonlijke toekomst
 • Ben bewust dat een bedrijfsoverdracht naar medewerkers risico’s bedraagt
 • Een mbo-kandidaat met een sleutelrol binnen je bedrijf heeft een ijzersterke onderhandelingspositie
 • Bij de overdracht aan het management moet een gunfactor aanwezig zijn waardoor je niet tot het uiterste gaat

 

Externe bedrijfsopvolging

Naast een interne bedrijfsopvolging zijn er ook drie verschillende externe bedrijfsopvolgingen mogelijk. Zo kan een management buy-in, strategische overname en investeerder ervoor zorgen dat je een bedrijf (ver)koopt. 

Kijkend naar deze externe bedrijfsopvolgingen is het van belang om de verschillen tussen een management buy-out en een management buy-in helder te hebben. Bij een mbi is sprake van een overname door één of meerdere personen die na de overname zelf leiding gaan nemen over de onderneming. Dit terwijl zij voorheen niet betrokken waren bij het bedrijf. Het verschil wordt dus bepaald of een persoon vóór de bedrijfsovername wél of niet betrokken was binnen de onderneming.

Zelf je bedrijf verkopen

Bij het verkopen van je bedrijf komt meer kijken dan alleen de interne- en externe partijen die betrokken zijn. Wij helpen je graag met een optimale voorbereiding van het bedrijfsovernametraject. Hiervoor hebben wij een gratis whitepaper gemaakt waarin je stapsgewijs door het proces heen geleid wordt. Verder staat onze whitepaper boordevol gratis praktische tips die helpen bij de verkoop. 

Download onze gratis whitepaper hier
Whitepaper Bedrijf verkopen

Indien je tijdens het bedrijfsovernametraject kosten wilt besparen is het raadzaam om op tijd specialistische hulp in te schakelen. Bij weinig of geen kennis van zaken ondersteunt een overnameadviseur je namelijk waardoor hij uiteindelijk meer geld oplevert dan hij kost. Wij raden je aan om zoveel mogelijk zelf op te pakken zodat je de touwtjes zoveel mogelijk in eigen handen houdt. Met ons ‘bedrijf verkopen’ pakket bieden wij je naast het plaatsen van advertenties ook informatie over het overnametraject met documenten over de omgang met potentiële kopers, het onderhandelingsproces en de benodigde juridische- en fiscale aspecten. 

Meer informatie over het pakket 'Bedrijf verkopen'
Bedrijf kopen Bedrijventekoop.nl

Bedrijfsovernameadviseur inschakelen

Naast het zelf verkopen van je bedrijf kan je er ook voor kiezen om het volledige bedrijfsovernameproces uit handen te geven. Hierdoor laat je jezelf volledig ontzorgen van A tot Z. Bepaal op elk moment wanneer je een adviseur inschakelt, bijvoorbeeld tijdens de waardebepaling of tjidens de onderhandelingen met potentiële kopers.

Vind hier een geschikte specialist
Bedrijfsovernameadviseur Bedrijventekoop.nl

Waarom Bedrijventekoop.nl?

Met de jarenlange ervaring van Bedrijventekoop.nl mogen wij ons met trots hét grootste bedrijfsovernameplatform van Nederland noemen. Sinds 2002 hebben wij de grootste databank met bedrijven opgebouwd die te koop staan. Hoe wij dit hebben bereikt? Door discretie te bieden aan de bedrijven. Wij snappen als geen ander dat het verkopen van je bedrijf een gevoelige zaak is. Daarom hangen wij dit niet aan de grote klok én zijn onze advertenties ten allen tijden 100% anoniem. 
 • Altijd persoonlijk contact
 • In beeld bij 1.000.000 ondernemers per jaar
 • Best gevonden in Google
 • Grootste (inter)nationale netwerk
 • Een anonieme advertentie zonder bedrijfsnaam of contactgegevens
 

Start je verkoop hier met ons pakket 'Bedrijf verkopen'