Terug naar het overzicht

Zelf je bedrijf verkopen doe je zo!

De voorlopige jaarcijfers zijn binnen. Je bedrijf draait (al jaren) goed en je denkt er al even over om het rustiger aan te gaan doen. Je hebt echter het idee dat je niet parttime actief kan zijn in je bedrijf. Wat is dan wijsheid? Wellicht is dan nu de tijd daar om het bedrijf actief in de verkoop te zetten. Je bedrijf verkopen, kan je dat zelf? Waar moet je beginnen?

Bedrijf verkopen: hoe pak je het aan?

De eerste stap is al gezet; je bent je gaan verdiepen in het onderwerp bedrijfsoverdracht. Er zijn namelijk een aantal stappen die je zelf kan zetten op de weg naar een succesvolle verkoop. Zo is er een schat aan informatie te vinden via diverse blogs en portals en zijn er vele boeken geschreven over dit onderwerp. In alle informatie zal je grofweg dezelfde stappen tegenkomen. Zo bestaat het verkoopproces uit de volgende fasen:
 
Fase 1: Oriëntatie
Fase 2: Voorbereiding
Fase 3: Acquisitie
Fase 4: Afronding

Oriëntatie

Start met het bepalen van je uiteindelijke doelstellingen, wat ga ja na verkoop doen? Denk na over de waarde van je bedrijf en over het voortbestaan van je onderneming. Bespreek deze zaken met een vertrouwenspersoon zoals je partner, accountant, overnameadviseur.

Voorbereiding

Is je bedrijf verkoopklaar? Denk hierbij aan een geordende administratie, maar ook of het bedrijf ook zonder jou aan het roer goed door kan draaien; maak jezelf vervangbaar. Ga na of je organisatie de fiscale aspecten goed in kaart heeft en of de financiële huishouding op orde is.
 
 
Bereken de waarde van je onderneming. Bedrijventekoop.nl biedt een gratis tool om een indicatie van je overnamesom te krijgen.
Daarnaast is het zinvol na te denken over een kopersprofiel. Voor wie is je organisatie interessant? Stel een informatiememorandum op waarin je een korte beschrijving van je onderneming weergeeft. Niemand kent je bedrijf zo goed als jij. Uiteraard kan Bedrijventekoop.nl je hiervoor handvatten aanreiken wat in een dergelijk document moet komen te staan. We kunnen ook doorverwijzen naar een overnamespecialist die dit voor je op kan stellen.

Acquisitie

Het moment is daar om actief op zoek te gaan naar een passende koper. Dit kan op verschillende manieren. Zo kan je op anonieme wijze je bedrijf in de markt zetten door een advertentie te plaatsen op Bedrijventekoop.nl. Je kan tevens een shortlist opstellen van bedrijven waarvan jij denkt dat zij het beste jouw bedrijf over zouden kunnen nemen. Bedrijventekoop.nl kan deze bedrijven voor jou benaderen. Indien geïnteresseerde kandidaten zich melden, stuur je een geheimhoudingsovereenkomst alvorens meer informatie te verschaffen in de vorm van het informatiememorandum. Heb je geen tijd voor het opvolgen van de kandidaten? Dan kan Bedrijventekoop.nl de eerstelijns reactievoorziening voor je uit handen nemen.
 
Heeft een kandidaat na het doornemen van de extra informatie nog steeds interesse? Ga dan in gesprek. Blijken jullie een match te zijn, dan starten de onderhandelingen. In deze fase is het aan te raden een adviseur bij het traject te betrekken. Enerzijds omdat je emotioneel betrokken bent bij je organisatie en anderzijds is onderhandelen een vak apart. Een overnameadviseur zal namens jou het beste uit de onderhandelingen halen.

Afronding

Zijn de onderhandelingen naar ieders tevredenheid afgerond dan worden de zaken vastgelegd in een Intentieverklaring of Letter Of Intent. Ook hier geldt dat dit het beste door een specialist vastgelegd kan worden. Vervolgens zal een boekenonderzoek volgen. Indien hier geen zaken uit naar voren komen, volgt de koopovereenkomst die ook door een specialist opgesteld wordt. Na ondertekening van de koopovereenkomst vindt de overdracht plaats.

Na de overdracht

Afhankelijk van hetgeen je afgesproken hebt, blijft je voor een overdrachtsperiode aan in de onderneming. Vervolgens neem je afscheid van je personeel, je relaties en je organisatie. Je kan je nu gaan richten op de zaken die je vooraf bedacht hebt te gaan doen na overdracht.
 
Bedrijventekoop.nl kan ondernemers faciliteren bij de verschillende aspecten van een bedrijfsoverdracht. De kosten blijven hierdoor beperkt en de kans op succes is maximaal.

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?

  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!

Zelf je bedrijf verkopen?

Wil jij je bedrijf verkopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden.