Terug naar het overzicht

Fiscale en juridische aspecten bij bedrijfsoverdracht

In dit artikel worden de fiscale gevolgen van meerdere soorten bedrijfsoverdrachten toegelicht.

Overdracht van een eenmanszaak/VOF

Als je je eenmanszaak of VOF verkoopt moet je inkomstenbelasting betalen over de behaalde stakingswinst. Dat komt omdat de fiscus dit ziet als het staken van je onderneming. De inkomstenbelasting werkt volgens het progressieve tarief van maximaal 52%. Je kunt echter als je aan bepaalde voorwaarden voldoet stakingsaftrek krijgen.

Geruisloze doorschuiving

De zogenaamde ‘geruisloze doorschuiving’ is een manier om geen belasting te hoeven betalen over de stakingswinst. De koper moet dan de bestaande boekwaarden meenemen, zodat de fiscus zijn claims behoudt. Deze manier van overdracht kan niet altijd plaatsvinden. De koper moet al drie jaar als medeondernemer of als werknemer door de fiscus zijn geregistreerd bij het bedrijf.

Uitstel van verrekening stakingswinst

Het uitstellen van het betalen van belasting over de stakingswinst is alleen mogelijk als de koper (een deel van) de koopsom niet meteen betaalt bij de overdracht. Je kunt dan de verrekening renteloos voor maximaal tien jaar uitstellen.

Eenmanszaak/VOF omzetten in besloten vennootschap

In plaats van het verkopen van een eenmanszaak of VOF kun je deze voor de overdracht ook omzetten in een BV. Daarnaast richt je dan nog een andere holding BV op. Als je dan het bedrijf als BV verkoopt, ontvangt de holding de verkoopwinst. Je hoeft dan geen belasting te betalen over de winst. Ook hierbij geldt echter wel een voorwaarde: de constructie van de BV moet minimaal drie jaar bestaan.

Successie- en schenkingsrechten

Voor de overdracht van bedrijven geldt een vrijstelling voor successie- en schenkingsrechten van 75%. Je moet dus over 25% van de waarde van het bedrijf nog successie- en schenkingsrechten betalen.

Overdracht van een BV

Bij de overdracht van een BV heb je twee mogelijkheden: een aandelentransactie of een activa-passivatransactie. Je accountant en/of fiscalist helpt je graag bij het maken van de beste keuze voor jouw situatie. Als je een keuze hebt gemaakt moet je de constructie bij de notaris laten opmaken.
Bij een aandelentransactie is er nog een onderscheid. Het maakt namelijk veel verschil of de verkoper een natuurlijk persoon of rechtspersoon is.
 
Als je als natuurlijk persoon een aanmerkelijk belang hebt (minimaal 5% van de aandelen van een BV zijn in jouw en eventueel je partners bezit), moet je inkomstenbelasting betalen over het verschil tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs van de aandelen. De belasting wordt berekend tegen een tarief van 25%.
 
Als je als rechtspersoon (bijvoorbeeld als holding) je aandelen wil verkopen, dan krijg je onder bepaalde voorwaarden deelnemingsvrjistelling van de vennootschapsbelasting. Je hoeft dan over o.a. dividenden en boekwinst geen belasting te betalen bij de overdracht van je aandelen.
Bij een activa-passivatransactie hou je je aandelen zelf. Je verkoopt dan alleen de bezittingen en schulden van de BV. Je verkoopt dan precies wat de koper wil kopen. Over de winst die je maakt bij deze overdracht moet je vennootschapsbelasting betalen. 

Heb je vragen naar aanleiding van dit bericht, neem dan hier even contact op.

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?

  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!

Zelf je bedrijf verkopen?

Wil jij je bedrijf verkopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden.