Na de overdracht

Na de overdracht

Het is zover. Je onderneming is in handen van een ander. Toch moet je ook nu, na de overdracht, nog enkele voorname stappen zetten. In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om op een passende manier afscheid te nemen van je bedrijf, je personeel en je relaties. Daarnaast moet je je voorbereiden op je nieuwe leven. Belangrijke stappen die om een goede aanpak vragen. Neem er daarom uitgebreid de tijd voor. Een mediator kan je hierbij helpen voor emotionele situaties.

Afscheid nemen

De overdracht voelt pas echt definitief als je afscheid gaat nemen. In de eerste plaats van je bedrijf en je collega's. De mensen met wie je jarenlang samenwerkte, zie je straks veel minder of misschien helemaal niet meer. Zowel voor jezelf als voor je collega's kan dat veel impact hebben. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je ook je relaties op een correcte manier informeert over de overdracht. Je kunt ervan uitgaan dat de meeste contacten het jammer vinden dat je opstapt. Informeer ze daarom goed over de overdracht. Dit kan per brief, maar het is nog beter om persoonlijk bij ze langs te gaan. Dat geldt vooral voor de relaties met wie je intensief (en langdurig) heeft samengewerkt.

Aanpassen levensritme

Nu je definitief afstand van je bedrijf heeft genomen, krijgt je te maken met een ander levensritme. Dat is een grote omschakeling. Zorg er daarom voor dat je daar goed op voorbereid bent. Begin tijdig met het maken van plannen voor de periode na de overdracht. Om de omschakeling iets gemakkelijker te maken, kun je ervoor kiezen om nog een tijdje mee te lopen met het nieuwe management, bijvoorbeeld als adviseur. Maar je kunt jezelf ook parttime aanbieden bij andere ondernemingen. Je expertise is immers op veel plaatsen welkom. Door een dergelijke tussenstap te maken, bereid je jezelf geleidelijk voor op een nieuw levensritme.

Financiële planning

Ook een gedegen financiële planning is van belang. Als het goed is, beschik je na de overdracht over een behoorlijk vermogen. Misschien heb je naast je privévermogen ook nog wel aandelen in een beleggings-bv. Je hebt dan een inkomens- en een vermogenspositie. In fase 1 van het overdrachtstraject stelde je al vast hoeveel inkomen je na de overdracht nodig hebt. Nu de overdracht is afgerond, bepaal je samen met je vermogensbeheerder of bank hoe je dit inkomen veiligstelt en hoe je de financiële risico's zo verantwoord mogelijk afdekt.

 

Bekijk ook:

Interesse?

Wil je je bedrijf verkopen? Plaats dan nu 100% anoniem je profiel op Bedrijventekoop.nl en kom direct en snel in contact met de ideale koper voor je bedrijf.

Plaats profiel