Na de overdracht

Na de overdracht

 

Het is zover. Uw onderneming is in handen van een ander. Toch moet u ook nu, na de overdracht, nog enkele voorname stappen zetten. In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om op een passende manier afscheid te nemen van uw bedrijf, uw personeel en uw relaties. Daarnaast moet u zich voorbereiden op uw nieuwe leven. Belangrijke stappen die om een goede aanpak vragen. Neem er daarom uitgebreid de tijd voor. Een mediator kan u hierbij helpen voor emotionele situaties.

 

Afscheid nemen


De overdracht voelt pas echt definitief als u afscheid gaat nemen. In de eerste plaats van uw bedrijf en uw collega's. De mensen met wie u jarenlang samenwerkte, ziet u straks veel minder of misschien helemaal niet meer. Zowel voor uzelf als voor uw collega's kan dat veel impact hebben. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat u ook uw relaties op een correcte manier informeert over de overdracht. U kunt ervan uitgaan dat de meeste contacten het jammer vinden dat u opstapt. Informeer ze daarom goed over de overdracht. Dit kan per brief, maar het is nog beter om persoonlijk bij ze langs te gaan. Dat geldt vooral voor de relaties met wie u intensief (en langdurig) heeft samengewerkt.

 

Aanpassen levensritme


Nu u definitief afstand van uw bedrijf heeft genomen, krijgt u te maken met een ander levensritme. Dat is een grote omschakeling. Zorg er daarom voor dat u daar goed op voorbereid bent. Begin tijdig met het maken van plannen voor de periode na de overdracht. Om de omschakeling iets gemakkelijker te maken, kunt u ervoor kiezen om nog een tijdje mee te lopen met het nieuwe management, bijvoorbeeld als adviseur. Maar u kunt zichzelf ook parttime aanbieden bij andere ondernemingen. Uw expertise is immers op veel plaatsen welkom. Door een dergelijke tussenstap te maken, bereidt u zichzelf geleidelijk voor op een nieuw levensritme.

 

Financiële planning


Ook een gedegen financiële planning is van belang. Als het goed is, beschikt u na de overdracht over een behoorlijk vermogen. Misschien heeft u naast uw privévermogen ook nog wel aandelen in een beleggings-bv. U heeft dan een inkomens- en een vermogenspositie. In fase 1 van het overdrachtstraject stelde u al vast hoeveel inkomen u na de overdracht nodig heeft. Nu de overdracht is afgerond, bepaalt u samen met uw vermogensbeheerder of bank hoe u dit inkomen veiligstelt en hoe u de financiële risico's zo verantwoord mogelijk afdekt.

 

Terug naar Overnamestappenplan

Interesse?

Wilt u uw bedrijf verkopen? Plaats dan nu uw profiel op Bedrijventekoop.nl en kom in contact met de koper van uw bedrijf.