Inkopen in bedrijf

Het inkopen in bedrijf behoort waarschijnlijk tot één van je belangrijkste levensgebeurtenissen. Daarom is het van belang dat dit van begint tot eind goed verloopt. Dat snappen wij bij Bedrijventekoop.nl als geen ander en daarom hebben wij de belangrijkste informatie al voor je verzameld. Zo wordt bij een participatie, in tegenstelling tot bij een bedrijfsovername, een minderheid van de aandelen overgenomen.
 

Mogelijkheden inkopen in bedrijf

Bij het inkopen in bedrijf zijn er hoofdzakelijk twee manieren te onderscheiden. Hierbij gaat het erom of iemand binnen het bedrijf zich in wil kopen, óf iemand buiten het bedrijf. Bij eerstgenoemde verhaal is sprake van Management Buy-Out (MBO). Wil iemand buiten het bedrijf zich inkopen? Dan spreek je van een Management Buy-In (MBI). Ongeacht om welk geval het gaat dient ten alle tijden een participatieovereenkomst opgesteld te worden. Dit gaat vaak gepaard met de uitgifte van nieuwe aandelen. 

 

Aandelen bij inkopen in bedrijf

Hoe worden de aandelen verdeeld bij het inkopen in bedrijf? Om dit te bepalen dient onderzocht te worden of gericht wordt op winstdeling of zeggenschap. Dit is namelijk van belang om te bepalen of certificering van aandelen plaatsvindt of niet. Veel Besloten Vennootschappen werken met een holding(structuur). Op deze manier zijn aandeelhouders via een holding eigenaar van de werkmaatschappij. 

Indien je jezelf in een bedrijf wilt inkopen moet je weten hoe het aankopen van aandelen werkt. Zo worden vaak nieuwe aandelen uitgegeven bij het inkopen in een bedrijf, maar kan dit ook alleen bestaande aandelen betreffen. Voor de bestaande partners valt de winstdeling vaak lager uit doordat meer personen hieraan meedoen. Dit hoeft echter niet altijd zo te zijn omdat je na het inkopen in het bedrijf geen salaris meer hoeft te ontvangen. 

De aandelen moeten worden gekocht. Via het opzetten van een holding kan dit plaatsvinden zonder geld. Indien je niet direct partner wordt maar dit via een ingroeiregeling verloopt is geen eenmalige betaling nodig. De financiering van deze ingroeiregeling is vaak zelf te regelen. 

 

Financiering inkopen in bedrijf

De financiering bij het inkopen in bedrijf begint met een ondernemings- en financieringsplan. Hierbij moet je de financierder kunnen aantonen dat het verstandig is om je te laten inkopen binnen een bedrijf. Vervolgens stel je samen een financieringsovereenkomst op waarin je aangeeft hoe de onderneming wordt gefinancierd en aan welke voorwaarden dit wordt verbonden. 

Kijkend naar het type financiering kan onderscheid worden gemaakt tussen een interne- en externe financiering. Indien vanuit het bedrijf gefinancierd wordt is sprake van een interne financiering. Bij een externe financiering wordt kapitaal buiten het bedrijf aangetrokken. Denk hierbij aan een lening bij de bank of vreemd vermogen. In de praktijk zien wij dat een combinatie tussen eigen vermogen en een lening het meest gebruikelijk is.
 
Bij de kosten voor het inkopen in bedrijf dient rekening gehouden te worden met een viertal variabelen. Bedrijventekoop.nl helpt je gratis met het berekenen van de waarde van een bedrijf. 
  • Omzet
  • Winst
  • Cashflow
  • Aandelen
Bereken hier gratis de waarde van een bedrijf
Waardebepaling bedrijf Bedrijventekoop.nl

Participatietraject

Bij het inkopen in bedrijf is het van belang om het gehele participatietraject in kaart te brengen. Om je hierbij de juiste handvaten te bieden hebben wij dit hieronder op een rijtje gezet. 
  • Onderhandelingsresultaat vastleggen in een Letter of Intent (LOI)
  • Boekenonderzoek (Due Diligence) uitvoeren
  • Participatieovereenkomst opstellen
  • Aanpassingen binnen de bestaande statuten aan de inhoud van participatieovereenkomst
  • Opstellen en nemen besluit van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders
  • Tijdige schakeling met notaris over wijziging statuten en akte van uitgifte aandelen
Daarnaast zou nog sprake kunnen zijn van een door de participant te verstrekken achtergestelde lening. Ook dienen de door de participant afgedwongen zekerheden op de juiste wijze vastgelegd worden. 

Onvoldoende kennis inkopen in bedrijf

Indien je onvoldoende kennis hebt omtrent het inkopen in bedrijf is het raadzaam om een specialist in te schakelen. Zij zorgen voor een begeleiding van A tot Z óf juist specifieke begeleiding bij bepaalde onderdelen. Zo kunnen zij uitstekend helpen bij de waardebepaling van een bedrijf en de onderhandelingen. 

Vind hier een geschikte specialist
Bedrijfsovernameadviseur Bedrijventekoop.nl

Over Bedrijventekoop.nl

Al sinds 2002 zijn wij hét grootste bedrijfsovernameplatform van Nederland. Hierbij hebben wij de grootste databank van bedrijven die te koop staan. Vanwege onze discretie hangen wij de gevoelige verkoop van je bedrijf niet aan de grote klok. De advertenties op ons platform zijn daardoor ook 100% anoniem. Je contactgegevens worden ook nooit vrijgegeven aan onze ruim 80.000 maandelijkse bezoekers. 

Heeft u vragen over inkopen in bedrijf? Wellicht hebben wij deze opgenomen bij onze veelgestelde vragen. Als dat niet zo is kan je vrijblijvend contact opnemen met een van onze specialisten. Zij staan u graag persoonlijk te woord met advies op maat.

Bekijk hier ons nieuwste aanbod