Terug naar het overzicht

Wie zijn betrokken bij een bedrijfsoverdracht?

Wie zijn betrokken bij een bedrijfsoverdracht?

Zoals de vraag al doet vermoeden zijn er verschillende partijen betrokken bij een bedrijfsoverdracht. Natuurlijk zijn er twee hoofdrolspelers: de koper én de verkoper. Maar, vanuit onze ervaring weten wij dat het hier níet bij blijft. Wie nog meer betrokken zijn bij een bedrijfsoverdracht? Dat lichten wij graag toe in deze blog.
 

Betrokkenen bij een bedrijfsoverdracht

Een bedrijfsoverdracht is niet per se een vanzelfsprekende fase tijdens het ondernemerschap. Zo is dit niet voor iedere ondernemer voor de hand liggend. Vergis je dan ook niet hoeveel invloed een bedrijfsoverdracht kan hebben. Het is namelijk niet zomaar een ‘simpel’ verhaaltje waarbij alleen een koper en verkoper betrokken zijn. Natuurlijk: zij bepalen hoe de overdracht eruit komt te zien. En ja, het gaat tenslotte over hun geld én toekomst. Tóch zijn zij – zoals je wellicht al doet vermoeden – níet als enigen betrokken bij een bedrijfsoverdracht. 

Daarom kunnen wij ook een kort antwoord geven op de vraag of de koper én verkoper de enige betrokken partijen zijn die met een overdracht te maken hebben. Het antwoord: nee! Denk eens aan familieleden die betrokken zijn bij de onderneming. En natuurlijk aan de afnemers, leveranciers, crediteuren, banken én werknemers. Ook overige aandeelhouders kunnen betrokken zijn bij een bedrijfsoverdracht. Deze groepen zullen waarschijnlijk níet de eersten zijn waar je aan denkt, maar zij zijn natuurlijk wél allemaal betrokken bij een bedrijfsoverdracht. Omdat een bedrijfsoverdracht dan ook een invloed heeft op al deze partijen. 
 

Inhoudelijke partijen

Naast de interne betrokkenen bij een bedrijfsoverdracht, worden óók buiten de overdracht zelf de nodige specialisten betrokken. Inhoudelijke partijen zijn dan ook vaak nodig om de overdracht rond te maken. Zo wordt een bedrijfsovernamespecialist snel ingeschakeld, die vervolgens intensief samenwerkt met een accountant. Ook een fiscalist en een jurist en/ of advocaat kunnen ondersteunende diensten verlenen tijdens een bedrijfsoverdracht. Dit hoort onder andere bij belastingtechnisch én contractuele hulp. 

Voor de financiering van een bedrijfsoverdracht worden doorgaans meerdere partijen betrokken. In de meeste gevallen zal in eerste instantie een beroep gedaan worden op de bank. Ook zien wij dat een participatie- of investeringsmaatschappij steeds vaker betrokken wordt bij de financiering. Verder is bij de afronding van de aandelenoverdracht én het passeren van de akte een notaris betrokken. Al met al zijn er dus een flink aantal specialisten betrokken bij de bedrijfsoverdracht.
 

Bedrijf verkopen via Bedrijventekoop.nl

Inmiddels is het wel duidelijk: verschillende partijen zijn betrokken bij een bedrijfsoverdracht. Alles om dit op deze op een juiste manier én op het juiste moment plaats te laten vinden. Daarom raden wij het betrekken van inhoudelijke specialisten tijdens een bedrijfsoverdracht dan ook zéker aan. Een goede overnameadviseur kan zowel een regisserende als inhoudelijke functie vervullen. Zoals het ondersteunen bij de waardebepaling. Of tijdens het informeren en onderhandelen met kandidaat-kopers. 

Als hét grootste bedrijfsovernameplatform van de Benelux stellen wij graag ons brede netwerk van bedrijfsovernameadviseurs tot je beschikking. Zij zijn vervolgens betrokken om een bedrijfsoverdracht in goede banen te leiden.