Terug naar het overzicht

De kunst van het loslaten

Over het algemeen nemen we verlies zwaarder op dan winst. Hoe fraai de overnameprijs ook zal zijn, het gevoel dat je jouw bedrijf gaat verliezen zal uiteindelijk toch de overhand hebben. Dit doet ondernemers die nadenken over de overdracht van hun bedrijf vaak besluiten; “mijn bedrijf en ik zijn er nog niet klaar voor”. Dit heeft uitstel tot gevolg.
 

Communicatie

Het regelen van een bedrijfsoverdracht betekent samenwerken. Daarbij is communicatie het sleutelwoord. Veel conflicten ontstaan uit slecht waarnemen en uit eenvoudige misverstanden. Deze misverstanden zijn te voorkomen door goed en tijdig te communiceren en dat is meer dan praten alleen. Het begint met goed luisteren. Niet alleen wát iemand zegt, maar ook hóe iemand iets zegt. Emotie is vaak goed te horen in de stem en te zien aan de lichaamstaal en de gezichtsuitdrukking.
 

Afspraken vastleggen

Als het om een gefaseerde overdracht gaat is het zeker noodzakelijk de verschillende rollen in de verscheidenen fasen nauwkeurig vast te leggen. Het niet vastleggen van gemaakte afspraken of – erger nog – helemaal niets afspreken, kan grote gevolgen hebben. Wat vandaag goed is, kan morgen helemaal mis zijn. Het vastleggen biedt duidelijkheid en je hebt documenten waar je op terug kan pakken. Zeker als emoties opspelen is het prettig als zaken goed vastgelegd zijn.
 

Hulp

Je kan tijdens een bedrijfsovername veel zaken zelf regelen. Zo weet je vaak zelf heel goed wie de beste koper voor jouw bedrijf zou kunnen zijn. Maar als het op onderhandelen of andere belangrijke aspecten in het traject aankomt, is het vaak lastiger. Dan ben je als ondernemer erg nauw betrokken en spelen emoties een rol. Een ervaren adviseur kan je hierin bijstaan. Een externe adviseur handelt niet vanuit emotie maar wat het beste is voor jou als ondernemer. Wij bieden een gedegen netwerk aan adviseurs die je in het traject kan betrekken.