Terug naar het overzicht

Neem nu de eerste stappen om je bedrijf te verkopen

In onzekere tijden als nu met de COVID-19 crisis kan je toch je voorgenomen verkoopplannen doorzetten. De doorlooptijd van het zoeken en vinden van de juiste kandidaat tot en met de handtekening onder de koopovereenkomst kan maanden in beslag nemen. Gebruik deze tijd om de juiste voorbereidingen te treffen. Zodat, op het moment dat de Corona perikelen bedaard zijn, de gesprekken met potentiële kandidaten plaats kunnen vinden. 

 

Besluit tot verkoop is genomen

 
Je hebt het besluit genomen tot verkoop van je onderneming over te gaan. De waarde is vastgesteld door je accountant, je adviseur of door middel van een waarderingstool. Welke stappen ga je nu ondernemen? 
  • Maak inzichtelijk wie de beste koper voor jouw bedrijf zal zijn. Is dat een strategische koper zoals een concurrent of een leverancier of juist een personeelslid die een MBO wil doen, of een ondernemer die van buiten de onderneming komt (MBI). Maak indien mogelijk een zogenaamde shortlist van potentiële kandidaten.
  • Stel een informatiememorandum op. In dit memorandum geef je kort de ins en outs van je bedrijf weer. Omschrijf de activiteiten, het klantenbestand, kansen en bedreigingen, financiële gegevens en onderbouw de vraagprijs.
  • Na het opstellen van dit document is het eenvoudiger een profiel te plaatsen op een overnameplatform zoals Bedrijventekoop.nl.
 

Bedrijventekoop.nl

 

Indien je het profiel op Bedrijventekoop.nl plaatst, volg je eenvoudig de stappen. Het profiel wordt te allen tijde anoniem geplaatst op de website. Wij nemen voor plaatsing altijd telefonisch contact met je op om de zaken door te spreken. Je kiest ervoor het profiel zonder hulp van een adviseur te plaatsen. Je ontvangt van ons een geheimhoudingsovereenkomst die je kan sturen naar kandidaten die reageren op je profiel. Indien je dit liever aan Bedrijventekoop.nl over laat, kan dat. Zo ook kunnen wij de shortlist die je opgesteld hebt benaderen en na ondertekening het informatiememorandum toesturen. Je blijft zelf actief met ondernemen en pas op het moment dat iemand verdergaande interesse heeft, ga je met deze kandidaten in gesprek. Doorgaans gaan hier een aantal weken overheen.  

"Op enig moment is het raadzaam een adviseur in te schakelen om je bij te staan"

Onderhandelingen

 
Op het moment dat blijkt dat potentiele kandidaten graag met je om tafel gaan voor de overname van je bedrijf, is het naar we nu hopen, weer mogelijk om fysieke gesprekken met elkaar aan te gaan. Denk hierbij aan de expertise van een overnameadviseur. Je kan in een overnametraject veel zaken zelf regelen. Echter, op enig moment is het raadzaam een adviseur in te schakelen om je bij te staan in bijvoorbeeld de onderhandelingsgesprekken. Wij verwijzen je graag door naar een geschikte adviseur

Interesse?

Neem nu de volgende stap en plaats je profiel om je bedrijf te verkopen op Bedrijventekoop.nl

Plaats profiel