Terug naar het overzicht

Gunstige balans voor kansen en risico’s in 2024

Stijgende aandelenmarkt door dalende rente. Onze partner Hans van der Velden van Auréus geeft zijn kijk op de aandelenmarkt.
  • Risico op een recessie neemt af
  • Ontwikkeling inflatie blijft positief verrassen
  • Financiële condities verbeteren
  • Focus minder op risico’s, meer op de kansen


Rally op aandelenmarkt

Sinds de piek in de rente medio oktober 2023 is er sprake van een vrijwel onafgebroken rally op de aandelenmarkt. De rente kan dit jaar verder dalen. De combinatie van dalende rentes en stijgende winsten is positief voor de aandelenmarkt. De Federal Reserve verraste in december met de aankondiging van drie renteverlagingen in 2024. De markt rekent er inmiddels al op bijna zes. Dit is niet zozeer ingegeven door de kans op een recessie of een financiële systeemcrisis, maar wordt wel geholpen door de spectaculaire daling van de inflatie.
 
Het risico op een recessie zowel in de Verenigde Staten als in Europa neemt af. Dat wordt voor een belangrijk deel bepaald door de consumptie. Die blijft groeien, omdat de consument er door de krappe arbeidsmarkt, dalende inflatie en stijgende lonen goed voor staat. Verder zijn er weinig excessen in de economie. Zo zijn er bijvoorbeeld niet te veel huizen gebouwd. Ook moet er veel worden geïnvesteerd: in onder andere de energietransitie, de-globalisering en kunstmatige intelligentie. De monetaire autoriteiten laten de teugels vieren, boven op het stimulerende fiscale beleid.
 

Effect renteverhoging

Tot op heden zorgde vooral de normalisering aan de aanbodzijde voor positieve verrassingen in de inflatieontwikkeling. De hogere rente van centrale banken is vooral gericht op de vraagzijde. Die vertraagt ook, maar dit keer duurt het langer voordat het volledige effect van historische renteverhogingen wordt gevoeld. Het zorgt er wel voor dat er vooralsnog sprake blijft van desinflatie. Dat kan de markt ook in 2024 positief blijven verrassen. 
 
Stijgende beurzen en dalende rentes zorgen voor betere financiële condities. Dat betekent dat krediet voor steeds meer partijen aantrekkelijk is, en ook betaalbaar is geworden. Vooral bedrijven die nog geen winst maken of om een andere reden steeds weer een beroep moeten doen op de kapitaalmarkt profiteren daarvan. Ook private markten zoals private equity en real assets zijn gevoelig voor zo’n beweging in de rente. 
 

Kijk naar kansen 

Beleggers hebben vaak de neiging te focussen op de risico’s, maar dit keer is het beter om ook te kijken naar de kansen. Waar de markt korte tijd geleden nog rekende op renteverhogingen, worden nu in snel tempo renteverlagingen ingeprijsd. Dat biedt vrijwel in iedere beleggingscategorie ruimte voor hogere waarderingen. Het kan zorgen voor een breder vervolg van de beursrally, maar waarschijnlijk nog altijd onder leiderschap van de technologiesector. Advies is om aandelen te overwegen, obligaties te onderwegen en afhankelijk van de vereiste liquiditeit de kern van de portefeuille te laten bestaan uit private markten.
 
Ook u kunt gedegen investeren in financiële markten en profiteren van de mogelijkheden die beleggen met zich meebrengen. Met vermogensbeheer krijgt u een uitgebalanceerde portefeuille zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over de samenstelling en het onderhoud daarvan. Wilt u meer weten: neem dan contact op met onze specialist op het gebied van vermogensbeheer.
 
Hans van der Velden