Terug naar het overzicht

Bedrijfsovername als alternatief voor een bedrijf starten

Een interessant alternatief voor een bedrijf opstarten is een bestaand bedrijf overnemen. Hier liggen voor de ondernemers namelijk genoeg kansen om te investeren, ondanks de nog spelende economische crisis. Vroeger was het niet altijd makkelijk om erachter te komen welke bedrijven waar te koop stonden, maar tegenwoordig, via het internet, is dat veel makkelijker geworden. Er zijn ook verschillende voordelen voor een bedrijfsovername in plaats van een nieuw bedrijf opstarten. Zo heeft het bestaand bedrijf namelijk al een klantenkring en een naam opgebouwd en kan er meteen, na een overname, omzet worden gedraaid. Ook blijven er vaker na een bedrijfsovername nog een aantal werknemers in dienst die al ervaring en kennis hebben.

Voordeel van bedrijfsovernames

Voordat er internet was, was het moeilijk om erachter te komen of en welke bedrijven er waar te koop stonden aangeboden. Toekomstige ondernemers waren toen voornamelijk afhankelijk van papieren publicaties voor informaties hiervoor. Tegenwoordig kan er via het internet snel informatie gevonden worden betreft bedrijfsovernames en waar en welke bedrijven te koop aangeboden staan. Zo zijn er ook verschillende websites, zoals Bedrijventekoop.nl, waar informatie en vraag naar en aanbod van bedrijven op gebied van bedrijfsovernames op te vinden zijn. Het is tegenwoordig ook makkelijk om de reputatie van een bedrijf te bekijken. De financiële cijfers die laten zien of een onderneming gezond is of niet, laten bijvoorbeeld het imago niet zien die je op het internet wel zou kunnen vinden. Internet biedt dus ook voordelen voor de handel in bedrijven naast het voordeel voor het kopen en/of verkopen van diensten en producten, maar ook het doen van bedrijfsoverdrachten.

Investeerders

De financiering van een bedrijfsovername vormt soms wat problemen. Er zijn toch wel verschillende investeerders die ondernemers willen helpen bij de financiering van een overname. Zo zijn er de venture capital investors, deze investeerders kunnen vaak direct benaderd worden als er een financiering nodig is. Deze investeerders zijn gericht op het te behalen rendement. Informal investors, dit zijn investeerders die al behoorlijk wat ervaring hebben en voornamelijk willen investeren in ondernemingen binnen hun vakgebied.

Er worden ook door heel Nederland bijeenkomsten georganiseerd om aanbieders van kapitaal en vragers met elkaar in contact te brengen. Dan heb je nog websites, zoals Bedrijventekoop.nl, waar ook de vraag naar en aanbod van financieringen bij elkaar worden gebracht in de vorm van kapitaal gevraagd en kapitaal aangeboden profielen/advertenties. De economie blijft zich aan het ontwikkelen en het is nog vrij onduidelijk hoe dit de komende jaren zal gaan gebeuren. Ondernemers moeten de kansen in deze tijd zien en benutten. Een bedrijfsovername kan een kans zijn die zorgt dat een bedrijf door kan groeien, of juist het begin voor een nieuwe ondernemer.