Terug naar het overzicht

Wat is een pre-exit?

Vroeg of laat krijgt elke ondernemer ermee te maken; de verkoop van je bedrijf. Bij een pre-exit strategie gebeurt dit in twee stappen. Onze partner Peter van der Linden van Diligence gaat in dit bericht in op de voordelen van deze strategie voor investeerders, ondernemers, medewerkers en klanten.
 

Besef

Op enig moment ga je als ondernemer de balans opmaken en sta je stil bij het bedrijf dat je jarenlang opgebouwd hebt. Hoe wil je het achterlaten? En wat is jouw rol?  Heb je bereikt wat je voor ogen had? Ben je nog aan het ondernemen of krijg je minder plezier in je werk doordat je dagelijks meer bezig bent met het managen van medewerkers dan met klantcontact? En dan hebben we ook nog de leeftijd, deze gaat op een gegeven moment ook een rol spelen.
 
Dit betreffen allemaal redenen waardoor de gedachte kan ontstaan om het bedrijf te verkopen. Maar wat doe je op dat moment? Waar moet je rekening mee houden?
 

Pre-exit strategie

Het is een flinke verantwoordelijkheid om je bedrijf te (laten) verkopen. Hierbij komt vaak veel emotie kijken en knopen worden niet zomaar doorgehakt. Het gaat ook vaak je medewerkers aan. Het overdragen van je bedrijf behoort daarmee waarschijnlijk tot één van de grootste stappen in je leven, deze stap hoef je niet in één keer te nemen.
 
Een pre-exit betekent feitelijk het verkopen van je bedrijf in twee stappen. Deze bedrijfsovername strategie is zeer populair bij ondernemers, banken en investeerders. Om alvast te wennen aan een volledige overname, wordt allereerst een deel van de aandelen verkocht aan een investeerder. De tweede stap is om, als de tijd er rijp voor is, de volledige verkoop van je bedrijf te realiseren. Deze pre-exit strategie levert zeer aantrekkelijke voordelen op voor meerdere partijen.
 

De voordelen van een pre-exit

  1. De pre-exit strategie biedt jou en je medewerkers alvast de mogelijkheid te wennen aan het idee van overname.
  2. Ondernemers die kiezen voor een pre-exit strategie gaan zich in veel gevallen meer bezighouden met werkzaamheden waar zij plezier en voldoening van krijgen. In plaats van teveel managen, kan je je de laatste jaren bijvoorbeeld weer richten op klantcontact, commercie of misschien wel specifieke technische kennis. 
  3. Reacties van klanten of toeleveranciers kunnen beter en intensiever worden gemanaged dan bij een plotselinge volledige overname. Het maakt de kans dat klanten weglopen kleiner, omdat ook zij betrokken worden in het overnameproces.
  4. Een deel van de waarde wordt al aan jou als ondernemer wordt uitgekeerd. Dit geeft direct financiële ruimte, daarvoor hoef je niet te wachten tot het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd om hierover te kunnen beschikken.
  5. Een ervaren investeerder met een andere achtergrond kan meewerken aan een beter groeiplan, wat zeer interessant kan zijn. Dat betekent dat stap twee, de volledige exit, in veel gevallen tegen een hogere prijs en gunstigere condities uitvalt. Dat betekent een win-win-win situatie voor zowel de investeerder, je medewerkers als jezelf.
Een goede klik tussen de investeerder en jou is uiteraard van belang. In de meeste gevallen zal de investeerder binnen vijf tot zeven jaar rendement willen zien. Banken willen een overnamefinanciering ook op redelijke termijn terug ontvangen. Bij een pre-exit geldt, net zoals bij een overname in één keer, dat je onderneming gezond moet zijn en een voorspelbare geldstroom laat zien.
 
Soms heeft een pre-exit strategie een onverwacht bijeffect; de gezamenlijke groei is zo groot dat je alsnog kan besluiten het bedrijf terug te kopen samen met het management.
 

Hoe werkt een pre-exit?

Je bedrijf verkopen is doorgaans geen dagelijkse kost. Een adviseur kan je helpen je onderneming in kaart te brengen, de waarde te bepalen en te zoeken naar de juiste potentiële en vooral passende investeerders binnen hun netwerk van geïnteresseerde partijen. Natuurlijk wordt er alleen informatie uitgewisseld met potentiële kandidaten na ondertekening van een geheimhoudingsverklaring. Als de juiste investeerder gevonden is, investeer je samen. Bijvoorbeeld in een 50%-50% of 30%-70% verhouding in een investeringsholding die 100% eigenaar is van jouw onderneming. Laat je hierin goed adviseren. 
 
Peter van der Linden