Terug naar het overzicht

Tips bij de bedrijfsoverdracht

Een bedrijfsovername is een grote stap. Of je nu zelf een bedrijf gaat overnemen, of jouw bedrijf wordt overgenomen. Het is belangrijk dat je je hiervoor genoeg tijd neemt en alles goed voorbereid. Hieronder worden verschillende tips gegeven die jou kunnen helpen bij een bedrijfsoverdracht.

Laten adviseren

Vaker wordt een bedrijfsoverdracht te snel afgehandeld. Het kan zijn dat de vraagprijs of de betaalde prijs hierdoor sterk afweek van wat redelijk was. Dit kan voorkomen worden door meer tijd te besteden aan de koop of verkoop van je bedrijf. Het is daarom ook zeer belangrijk om een goede voorbereiding te hebben. Er moet eerst gekeken worden of het financieel wel haalbaar is om deze stap te maken. Het is raadzaam om je hierover te laten adviseren of om een adviseur te raadplegen. Een bedrijfsoverdracht bestaat uit 3 algemene fases, namelijk:

De waardering:

Het is belangrijk om een waardebepaling van het bedrijf te doen. Begin hier tijdig mee, want dit proces neemt ook tijd in beslag.

De onderhandeling:

Er vinden meestal drie onderhandelingsrondes plaats. Het is slim om dit samen met een expert te doen of door een expert te laten doen.

Contractuele afhandeling:

Een adviseur kan de volledige contractuele afhandelingen regelen. Deze hoeven dan alleen nog aan een notaris worden voorgelegd.

Bedrijfsoverdracht binnen de familie

Het is misschien fijn om een bedrijf over te nemen van een familielid, of dat je bedrijf wordt overgenomen door een familielid. De bedrijfsopvolger is dan al bekend met jou en met het bedrijf en achtergrond hiervan. Het is echter wel zo dat bij een bedrijfsoverdracht binnen de familie slecht wordt voorbereid. Dit komt doordat er dan verwacht wordt dat de nieuwe eigenaar het precies zo zal doen als de vorige. Dit kan spanningen binnen de familie als gevolg hebben. Dit komt omdat een bedrijfsoverdracht binnen de familie niet alleen een zakelijke kant heeft, maar vooral een zeer persoonlijke kant. Dit kan zowel voordelen als nadelen met zich mee brengen. Ook hier is het dus van belang dat er een goede voorbereiding is en dat alle zaken goed doordacht worden genomen.

De onderhandeling

De onderhandelingen zijn zeer cruciaal voor een bedrijfsovername. In deze fase wordt er namelijk onder andere over de bedrijfsoverdracht, de verkoopprijs en nog veel meer onderhandeld. Het is daarom van belang en ook verstandig om je hierover te laten informeren. Het is ook zeer raadzaam om de onderhandeling samen met of door een expert te laten doen.

Voorbereiden

Een bedrijfsoverdracht neemt veel tijd in beslag. Er moet van te voren een zorgvuldige voorbereiding worden gepland en gemaakt. Zo moeten er veel zaken worden geregeld op juridisch, administratief, financieel en organisatorisch gebied. Ook het verkoopklaar maken van het bedrijf kost veel tijd. Alles moet goed geregeld zijn, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.