Terug naar het overzicht

Opvolging bij een familiebedrijf

Veel van de grote bedrijven in Nederland zijn familiebedrijven. Ze zijn erg invloedrijk in de Nederlandse economie, maar toch blijkt dat de opvolging bij een familiebedrijf vaak niet goed is geregeld.  

Wat is nou precies een familiebedrijf?

Soms is het erg simpel om te zeggen of een bepaalde onderneming een familiebedrijf is of niet. Neem nou Van der Valk. De hele familie Van der Valk is betrokken bij het runnen van het bedrijf. Vaak is het echter niet zo duidelijk en is het een stuk lastiger om te bepalen of iets een familiebedrijf is of niet. De laatste paar jaar is er ook wel veel veranderd aan de precieze definitie van een familiebedrijf. De omschrijving van hoogleraar Nijenrode Flören wordt tegenwoordig veel gebruikt. Volgens Flören is een bedrijf een familiebedrijf als het voldoet aan minstens twee van de volgende criteria:

  • Meer dan 50% van de onderneming is in handen van één familie.
  • Eén familie heeft beslissende invloed op de bedrijfsstrategie of op opvolgingsbeslissingen.
  • Een meerderheid of ten minste twee leden van de ondernemingsleiding zijn afkomstig uit één familie.

Indien het bedrijf minder dan 10 jaar geleden is opgericht, moet volgens Flören tenminste één familielid van de directeur werkzaam zijn binnen de onderneming of een deel van het eigendom in bezit hebben.  

Opvolging bij een familiebedrijf

Dit is de zwakte van veel familiebedrijven. Het bedrijf loopt goed, maar dan besluit de eigenaar ermee te stoppen. En nu? Nu komen de problemen… Ten eerste wil de belastingdienst natuurlijk even een graantje meepikken van de overdracht van het kapitaal. Kijk hier voor meer informatie over alle speciale regels en wetten die de belastingdienst hiervoor hanteert. Daarnaast is er de keuze voor een Management Buy-in of een Management Buy-out voor de opvolging. Moet het bedrijf in handen blijven van de familie of van iemand binnen het bedrijf? Of wordt het bedrijf verkocht en komt er iemand van buitenaf aan het roer? Ook kan de overdracht tot enige spanning leiden, zowel binnen het bedrijf als in de familie. Zo kan het problemen opleveren als de opvolger niet zo’n geweldige band heeft met het personeel en/of de aandeelhouders, of er is misschien onrust over de veranderde machtsverhoudingen. Soms kan de opvolging bij een familiebedrijf ook voor problemen zorgen binnen de familie, waarbij de emoties kunnen toch wel eens hoog kunnen oplopen.  

Wat leidt tot...

U snapt natuurlijk ook wel dat al deze aspecten niet goed zijn voor het bedrijf. Het zorgt niet alleen voor onrust binnen het bedrijf, maar ook erbuiten. En dan komt daar ook nog bij dat de opvolger waarschijnlijk nog niet zo goed weet hoe alles moet. Kortom, de opvolging bij een familiebedrijf is een heel gedoe. Zorg daarom dus dat u alles goed en op tijd geregeld hebt!