Management buy-in steeds aantrekkelijker
Bij de keuze tussen het starten van een nieuwe onderneming en het overnemen van een bestaande onderneming wordt vaak voor het laatste gekozen. Een management buy-in is vooral een goede oplossing bij gebrek aan een opvolger binnen familiebedrijven. Vroeger waren de kinderen de aangewezen opvolgers in familiebedrijven. Opvolging vormt echter een steeds groter probleem. Meer en meer bedrijven worden overgenomen door externe partijen. De kinderen hebben niet meer de ambitie om het bedrijf voort te zetten of ze voldoen niet aan de eisen van het profiel. Tegenwoordig wordt driekwart van de familiebedrijven door middel van een management buy-in overgedragen aan externe kopers.
Mogelijkheden op de bedrijfsovernamemarkt
De komende jaren worden er naar verwachting ongeveer tienduizend MKB-bedrijven ter overname aangeboden. Een kwart van de ondernemers is ouder dan zestig jaar en zal naar verwachting binnen korte tijd met pensioen gaan. Dit biedt ondernemers dus veel mogelijkheden voor een management buy-in. Een bedrijfsovername is vaak ook een betere keuze dan het zelfs starten van een bedrijf. Ruim tachtig procent van de overgenomen bedrijven bestaat na drie jaar nog steeds, terwijl dat bij de startende bedrijven slechts dertig procent is. Bovendien boekt driekwart van de overgenomen bedrijven na de overname betere resultaten, door de frisse ondernemingslust en de ideeën van nieuwe eigenaren.
Overname van familiebedrijven interessant
Er zijn nog meer voordelen van bedrijfsovernames. Omdat er niet opnieuw hoeft te worden gestart, zijn de belangrijkste productiefactoren al aanwezig: er is een product, er zijn klanten en ook het personeel wordt vaak overgenomen. De nieuwe eigenaar kan zich hierdoor focussen op de ontwikkeling, innovatie en optimalisering van het functioneren van het bedrijf. Bovendien is er bij de overname van een bedrijf al meteen een inkomen. Bij een nieuw opgestart bedrijf is dat vaak niet het geval. Voor ondernemers die aan een bedrijfsovernamedenken, zijn familiebedrijven vaak aantrekkelijk. Hierover schreef Albert Jan Thomassen, directeur Familiebedrijven Nederland: “Familiebedrijven presteren over het algemeen beter dan andere ondernemingen, zijn innovatief, gericht op de lange termijn, dragen bij aan groei en behoud van werkgelegenheid en zijn conservatief gefinancierd”.
Family buy-in
De family buy-in is een vorm van een management buy-in, waarbij een familie zich gezamenlijk bij een bedrijf inkoopt. Dit is vooral interessant voor ondernemers die een bedrijf willen overnemen, maar hiervoor niet voldoende kapitaal hebben. Een family buy-in biedt een aantal voordelen. Families hebben vaak meer kans om een lening te krijgen. Daarnaast is er meteen een opvolger voor het bedrijf. Voor families die geïnteresseerd zijn in de overname van een bedrijf, is een family buy-in dus de ideale oplossing.