Terug naar het overzicht

Management buy-in of management buy-out middels crowdfunding

Het aantal management buy-ins (MBI) en management buy-out (MBO) dat met behulp van crowdfunding tot stand komt is sterk in opkomst. Een reden hiervan is dat crowdfunding goed te combineren is met andere financieringsvormen. Combineren is nodig bij een MBI of MBO, omdat het meestal gaat om bedrijven die al verschillende financieringen hebben lopen.
 
Daarnaast hebben crowdfunding platforms meestal minder moeite met het risicoprofiel van dit soort overnames. Het gaat hier immers om bedrijven die de risicovolle opstartfase reeds achter zich gelaten hebben.

De management buy-in (MBI)

Zo’n 10% van de bedrijfsovernames vindt plaats door middel van een MBI. Hierbij wordt een bedrijf overgenomen door personen van buiten de eigen organisatie. Een reden hiervoor kan zijn gebrek aan opvolging. Anderzijds kan het zijn dat hulp van professionals nodig is om een “turnaround” te bewerkstelligen of een sterke expansie te begeleiden. In die laatste gevallen is er vaak overleg geweest tussen bestaande financiers en de eigenaren, die de MBI als beste oplossing zien. De voordracht van de buy-inners wordt dan ook meestal gedaan door de financiers.
 
Bij een MBI zullen de externe managers veel hebben aan de tweede managementslaag. Daar rust alle operationele kennis en specialistische product- en branchekennis, die voor de continuïteit van de onderneming zo belangrijk is.

De management buy-out (MBO)

MBO’s komen in de praktijk ongeveer net zo vaak voor als MBI’s. Hier wordt de onderneming echter (gedeeltelijk) overgenomen door een persoon uit de eigen organisatie. Dit is niet ongebruikelijk bij familiebedrijven die geen opvolgers hebben of bij grote bedrijven die een bedrijfsonderdeel vanwege strategische redenen willen afstoten.
 
Het is natuurlijk een enorm voordeel dat het zittend management het bedrijf al door en door kent. Klanten, leveranciers en medewerkers worden niet plotseling geconfronteerd met nieuwe gezichten. De kans op onrust, personeelsverloop en omzetverlies is erg klein. Ook zullen er normaal gesproken geen er lijken uit de kast vallen, zoals dat heet in het overnamejargon. Bij andere overnames wordt in de regel wel rekening gehouden met onverwachte tegenvallers en dat verhoogt natuurlijk de financieringsbehoefte.
Wel is er bij MBO’s speciale aandacht voor de ondernemerskwaliteiten van de overnemende managers. Een goede manager is namelijk niet per se ook een goede ondernemer.

Het ondernemings- en financieringsplan

Een goed doortimmerd ondernemingsplan vormt altijd de basis voor de meest passende financieringsconstructie. Zowel bij de MBO als bij de MBI vormt het vinden van die passende financiering een behoorlijke uitdaging. In beide gevallen worden de eigenaren uitgekocht, waarbij het bedrijf zelf meestal nauwelijks voor dekking kan zorgen. Ook de overnemers beschikken in de regel niet over de benodigde middelen. Spaargeld en de eventuele overwaarde in je huis blijken bij dit soort overnames vaak teleurstellend onvoldoende.
 
Het gebrek aan eigen geld en zekerheden zal dienen te worden gecompenseerd door:
  • Aantrekkelijke branche met goede vooruitzichten
  • Een goede cashflow: de overname zal moeten worden gefinancierd uit de toekomstige omzet
  • Sterk management
  • Gunstige marktomstandigheden en
  • Bij voorkeur dominante concurrentiepositie
Deze sterke punten, maar natuurlijk ook eventuele zwakke punten, krijgen in het zakenplan extra aandacht.
 
In de meeste gevallen zal gekozen worden voor een gelaagde financiering. Daarbij wordt gebruik gemaakt van traditionele financiers zoals de banken en verstrekkers van durfkapitaal, maar zeker ook van crowdfunding. Het crowdfunding platform werkt hierbij zeer nauw samen met het management team en bestaande financiers. Die samenwerking zorgt voor de juiste financieringsmix.
 
 

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?

  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!

Zelf je bedrijf verkopen?

Wil jij je bedrijf verkopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden.