Terug naar het overzicht

Hoe pak ik de verkoop van mijn bedrijf aan?

De kogel is door de kerk; je wil je bedrijf verkopen. Maar hoe pak je dit aan? Waar begin je?

Er zijn verschillende manieren om je bedrijf te verkopen.

  1. Ga na of er in je familie of onder je personeel een geschikte kandidaat te vinden is. Een zogenoemde Management Buy Out houdt in dat een manager binnen het bedrijf de onderneming overneemt. Voordeel hierbij is dat de manager de onderneming al goed kent. Nadeel hierbij kan zijn dat hij mogelijk de financiering niet rond krijgt en een deel via een earn-out of achtergestelde lening zal worden betaald.
  2. Je gaat op zoek naar een adviseur die je bij kan staan gedurende het gehele traject van waardebepaling van je bedrijf, het opstellen van de informatiedocumenten, het voeren van de acquisitiegesprekken en de onderhandelingen tot de daadwerkelijke deal.  Het voordeel hierbij is dat je bijgestaan wordt door een adviseur die vaker met deze trajecten te maken heeft gehad en dus kennis en ervaring opgebouwd heeft. De adviseur heeft een bepaald netwerk wat ingezet kan worden. Daarnaast is het voor een adviseur makkelijker contact te leggen met bedrijven uit je bedrijfstak of bedrijfskolom. Hij kan de bedrijven anoniem benaderen waardoor jouw entiteit nog even verborgen blijft. Daarnaast ben je minder emotioneel betrokken in het traject waardoor je doorgaans betere beslissingen neemt.
  3. Je kan er ook voor kiezen om eerst een deel zelf op te pakken. Als de waarde van de onderneming reeds bekend is, kan je een verkoopprofiel plaatsen op Bedrijventekoop.nl. Hierdoor kom je snel en anoniem in contact met geïnteresseerde kandidaten. Op het moment dat zij een geheimhoudingsovereenkomst getekend hebben, kan je ze een uitgebreider document toesturen in de vorm van een informatiememorandum. Heeft de kandidaat daarna evenveel interesse dan kan je ook op dat moment een adviseur in de arm nemen die je bijkan staan in het verdere traject. Ten opzichte van optie 1 heb je nu kosten bespaard en heb je mogelijk hetzelfde  resultaat.

Wil je meer informatie over het verkopen van je bedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?

  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!

Zelf je bedrijf verkopen?

Wil jij je bedrijf verkopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden.