Terug naar het overzicht

Management Buy-Out

Bij een Management Buy Out (of MBO) is er sprake van een bedrijfsovername door iemand binnen het bedrijf. Wanneer er een gebrek aan kopers van buitenaf is, zie je dat er steeds meer MBO’s komen. Er is vaak slechts één probleem: De financiering.

Wat zijn de voordelen Management Buy-Out?

Een van de voordelen is dat de overnemer het bedrijf al goed kent in het geval van een MBO. Hierdoor zult u waarschijnlijk al wat medewerkers van het bedrijf kennen, wat twee kanten op werkt. Ten eerste weet u namelijk al beter wat voor personen het zijn, waardoor u ze beter kunt begrijpen en aansturen, maar ook omdat deze medewerkers u al kennen en ze beter kunnen aanvoelen hoe u het allemaal wilt hebben. Verder zijn er ook al contacten met de leveranciers en de klanten. Dit zal hen toch een vertrouwd gevoel geven en fijner voor ze zijn, omdat er nu niet ineens iemand voor ze staat die ze nog niet eerder gezien hebben.  

Zittende aandeelhouders.

Meestal wordt de voorkeur gegeven aan een zittende aandeelhouder die het initiatief neemt tot een Management Buy-Out. Vaak komen zij met een heel redelijke overnameprijs en zijn ze ook nog bereid het bedrijf financieel te steunen door bijvoorbeeld achtergestelde leningen te betalen.