Terug naar het overzicht

Beste instapmoment van de eeuw

Het is onrustig op de beurs en daarvoor zijn voldoende argumenten voor aan te dragen. Van de oorlog in Oekraïne tot de terroristische aanslagen in Israël, van stagflatie in Europa en een dreigende recessie in de Verenigde Staten, de koude oorlog tussen China en de Verenigde Staten, de inflatiedreiging, de rentestijging etc. Het klinkt vreemd, maar onrust is goed nieuws voor beleggers die nu instappen. Als alles pais en vree is, zou de beurs waarschijnlijk een stuk hoger staan. Dat is interessant voor wie wil verkopen, maar niet voor wie wil kopen. Onze partner Hans van der Velden van Aureus licht in dit bericht toe waarom nu instappen een goed idee is.
 

Vooruitzichten

Financiële markten hebben de neiging om al het nieuws te verdisconteren. Meestal gaan ze bij slecht nieuws meteen uit van het zwartste scenario, waardoor het later alleen maar kan meevallen. Eigenlijk kijken beurzen gemiddeld zo’n zes maanden vooruit, behalve in tijden van stress. Dan is de beleggingshorizon opeens verkort tot een week. Het goede nieuws is dat de vooruitzichten beter zijn dan eerder deze eeuw.
 
 
                                       
 

Stap nu in

Hieronder vijf punten waarom dit het beste instapmoment is van de eeuw:

  1. De rente is sinds 2020 sterk gestegen. Niet eerder is de rente in zo’n korte tijd zo sterk gestegen. De sterke stijging van de rente zorgt er nu voor dat obligaties weer een goed alternatief zijn voor aandelen. Voor het eerst deze eeuw ligt het winstrendement, de omgekeerde van de koers/winstverhouding, in de Verenigde Staten beneden de tienjaars rente. Zo’n hoog rendement op obligaties betekent ook dat de prognoserendementen voor de komende jaren omhoog moeten.
     
  2. Uiteindelijk is de winstontwikkeling van bedrijven afhankelijk van de economische groei. Die groei wordt versneld doordat we eindelijk de vruchten gaan plukken van de vierde industriële revolutie, waarin kunstmatige intelligentie centraal staat. Waar we in de tweede industriële revolutie de menselijke spierkracht hebben geautomatiseerd, automatiseren we nu de menselijke denkkracht. Het productiviteitspotentieel is enorm.
     
  3. Hoewel aandelenmarkten niet zo ver van het hoogtepunt staan, zijn veel aandelen helemaal niet zo hoog gewaardeerd. De kar wordt vooral getrokken door een selecte groep van grote IT-bedrijven, maar in tegenstelling tot de dotcom periode (begin deze eeuw) maken deze bedrijven veel winst en zijn ze ook niet extreem gewaardeerd. De tegenhanger van deze groeiaandelen zijn value aandelen en het gat tussen groei en value is wederom deze eeuw nog niet zo groot geweest. Net als het gat tussen Amerikaanse aandelen en aandelen buiten de Verenigde Staten. Europese en Aziatische beurzen bewegen zich al lange tijd per saldo zijwaarts. Waardering is op lange termijn een belangrijke factor voor het toekomstige rendement.
     
  4. Er gaat meer geld verloren met het timen van een correctie dan met de correctie zelf. Wie het rendement op alle fondsen vergelijkt met het rendement dat beleggers behalen met al die fondsen ziet over een langere periode een verschil van wel 1 tot 2 procent per jaar. Beleggers hebben nu eenmaal de neiging op de top te kopen en op de bodem te verkopen. Nu zijn mensen hardleers, maar niet dom. De financiële wereld is veel beter in staat om dergelijke fouten inzichtelijk te maken. Ook dankzij het internet en de mobiele telefoon is het veel makkelijker om kennis te delen. Verder zijn er tegenwoordig uitstekende financiële planners die beleggers kunnen vertellen dat het gaat om de tijd in de markt en niet om het timen van de markt. Dat geldt zeker ook voor private markten. 
     
  5. Het aantal markten waar beleggers op kunnen beleggen is in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. Dat op zich zorgt voor lagere kosten, maar ook voor meer rendement. Zo is het steeds minder vanzelfsprekend dat krediet wordt verstrekt door een bank en is daarvoor steeds vaker een oplossing op de kapitaalmarkten of via een categorie als Private Debt. Private Equity beleggers krijgen naast het aandelenrendement ook wat extra’s, het is iets wat men het ondernemersrendement kan noemen. Private Equity is het terrein van de ondernemers, die alleen verdienen als ze ook waarde kunnen toevoegen.
 
Hans van der Velden, vermogensbeheerder bij Auréus