Terug naar het overzicht

3 manieren om je vermogen te beleggen onder de loep

Een ondernemer is gemiddeld 60 tot 80 uur per week met zijn bedrijf bezig. Vele leuke privé aangelegenheden zijn in die periode daardoor aan je voorbij gegaan. Tijd om de balans te herstellen en toch verantwoord met je financiële vermogen om te gaan. Onze partner en vermogensbeheerder Hans van der Velden van Auréus gaat in dit bericht in op de verschillende mogelijkheden van het beleggen van je vermogen. 
 

3 manieren om te beleggen

Zelfs met miljoenen euro’s op de bank is het leven niet altijd eenvoudig. Je komt in een geheel andere (financiële) wereld terecht en de vraag is of je je daarin echt wil gaan verdiepen? 
Uit ervaring blijkt dat overmatige aandacht voor financiële markten niet automatisch tot de beste beleggingsresultaten leidt. Kennis en ervaring blijken een onmisbare factor, maar vooral ook geduld en regelmatig afstand nemen van de materie. Er zijn 3 manieren om te beleggen.
 
  1. Execution Only, dus alles zelf doen met uitzondering van de orderverwerking. In deze variant word je geheel afgesloten van alle begeleiding en MAG een adviseur je zelfs geen advies geven. De mogelijkheden zijn bijna onuitputtelijk, en daarmee de risico’s ook. Je zal niet de eerste (en ook niet de laatste) zijn die gedesillusioneerd achter de computer zit om al het financiële nieuws tot je te nemen en het dan nog niet weten wat je zou moeten doen. Daar is weinig lol aan!
     
  2. Beleggingsadvies is een continue dialoog tussen adviseur en klant. Dat lijkt aantrekkelijk, maar hier zitten wel wat haken en ogen aan. De beleggingsadviseur mag alleen adviseren wat zijn eigen organisatie volgt en als belegger moet JIJ altijd beslissen wat er moet gebeuren. Dus als je zelf met een voorstel komt om iets te kopen, dan is het nog maar de vraag of je beleggingsadviseur hierin kan/mag adviseren. En soms mag je het uiteindelijk niet eens kopen. Het beleggingsadvies komt niet verder dan een afgeleide van wat je adviseur in vermogensbeheer doet. Dit concept kan gewoon niet optimaal werken.
     
  3. Vermogensbeheer is de meest uitgebalanceerde manier om met je beleggingen om te gaan. Hierbij stem je op hoofdlijnen af welke doelen en hoe je die wilt bereiken. Je wordt periodiek achteraf bijgepraat over welke beweegredenen er waren om mutaties aan te brengen. Dit alles natuurlijk binnen het vastgestelde mandaat. De kennis, kunde én ervaring zit bij de vermogensbeheerder en jij kunt lekker onbezorgd gaan genieten waar je hart werkelijk ligt. En als je toch tussentijds vragen hebt, kan je die altijd stellen. 
 
Het moge duidelijk zijn dat het beleggingsproces bij een vermogensbeheerder veel meer gestructureerd en gedisciplineerd is dan bij andere vormen. En daarmee zijn over een langere periode de beleggingsresultaten doorgaans ook beter. De behaalde resultaten zijn niet afhankelijk van toevalstreffers, maar van goed doordacht handelen. En…. op deze manier wordt het voor jezelf ook mogelijk om je bezig te gaan houden met de zaken die je écht belangrijk vindt. 
 
Hans van der Velden