Terug naar het overzicht

Welke financieringsvormen zijn er?

Ons land kent verschillende vormen van financiering. Wat is het verschil tussen een lening en een krediet, wat is leasen of factoring? In dit artikel leggen we je deze begrippen nader uit zodat je kan bepalen welke vorm het beste bij jou past.
 
Een zakelijke lening wordt over het algemeen aangewend voor de aankoop of verbouwing van een bedrijfspand of overname. Kenmerkend is dat het geleende bedrag in termijnen terugbetaald moet worden en de looptijd en rente nader afgesteld worden. Hierbij is een eigen inbreng of eigen vermogen noodzakelijk. Dit is anders bij een krediet, ook daar is eigen inbreng of eigen vermogen benodigd en betaal je rente, echter kan je na het terugbetalen weer opnieuw opnemen. Een krediet wordt gegeven op een zakelijke betaalrekening en wordt doorgaans aangewend voor de aanschaf van inventaris, voorraad of werkkapitaal.
 

BMKB-C en KKC

Indien je vanwege Corona minder inkomsten hebt en dit middels een financiering op wilt vangen dan heeft de overheid hiervoor speciale regelingen in het leven geroepen, te weten een BMKB-C en KKC regeling. Bij een Borgstelling MKB-Kredieten (BMKB) staat de overheid voor een deel garant voor bedrijven die een lening willen afsluiten, maar de financier niet genoeg zekerheid/onderpand kunnen bieden. De BMKB is vanwege Corona verruimd tot en met 30 juni 2022. Bedrijven met een kredietbehoefte tot € 266.667 kunnen 75% financieren met BMKB-krediet, anders ligt de grens op maximaal 50% van de kredietverstrekking. De looptijd is uitgebreid naar 4 jaar.
 
Klein Krediet Corona (KKC) is voor financieringen van € 10.000 tot € 50.000 met een maximale looptijd van 5 jaar en 4% rente (plus een eenmalige premie van 2%). De lening is beschikbaar voor ondernemers met een omzet vanaf € 50.000 die voor de coronacrisis voldoende winstgevend waren en die zijn ingeschreven in de KvK voor 1 januari 2019.
In deze tijden bieden financiële instellingen ook de mogelijkheid tijdelijk de aflossingsverplichting van je zakelijke lening te pauzeren, wat ook financiële ruimte kan geven.
 

Leasen

Iedereen kent de term leasen wel, vaak in de vorm van auto lease. Als we kijken naar het verschil tussen lease en lening zien we dat bij lease het bedrijfsmiddel zelf het onderpand is, zonder extra zekerheden zoals die bij een lening wel gevraagd worden. Financial lease wordt vaak ingezet bij een investering in bedrijfsmiddelen; auto’s, bussen, trucks, apparaten en machines. Je koopt het middel en de leasemaatschappij zorgt voor de financiering. Je betaalt elke maand een bepaald bedrag waarmee je het middel afbetaalt en aan het einde van de leaseperiode ben je eigenaar van het bedrijfsmiddel. Vanaf aanschaf ben jij de economische eigenaar. Bij operational lease (wat je vaak bij auto’s ziet) blijft de leasemaatschappij eigenaar van het bedrijfsmiddel en gaat het middel na de leaseperiode terug naar de maatschappij.

 

Factoring

Bij factoring verkoop je als het ware je debiteuren aan een factormaatschappij. Zij nemen na het versturen van de factuur de vordering over en jij ontvangt direct (een percentage van) je geld. Je beschikt dan direct over werkkapitaal. Je betaalt de maatschappij een bepaald percentage voor het afdekken van het kredietrisico en debiteurenbeheer.

Heb je behoefte aan financiering voor de aankoop van een onderneming of uitbreiding van je werkkapitaal dan biedt Capsearch uitkomst. Middels één aanvraag kan een adviseur voor je inzichtelijk maken welke financieringsvormen beschikbaar zijn en bij je passen. Bedrijventekoop.nl biedt gebruikers van Bedrijventekoop.nl een korting op het gebruik van Capsearch, kijk hier voor meer informatie. 

Wil je op de hoogte blijven van ons actuele aanbod?

  • Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief, waarin wekelijks het nieuwste aanbod voorbij komt!
  • Volg ons dan op TwitterFacebook of LinkedIn!
  • Meld je hier aan voor de zoekservice en ontvang als eerste bericht wanneer een profiel geplaatst wordt!

Zelf je bedrijf verkopen?

Wil jij je bedrijf verkopen? Bekijk de mogelijkheden die wij bieden.