Terug naar het overzicht

Wat is ondernemingswaarde?

De ondernemingswaarde wordt bij een activatransactie anders bepaald dan bij een aandelentransactie. Hieruit valt dus al snel af te leiden dat het op verschillende manieren en situaties gebruikt kan worden. Reden genoeg om hier dieper op in te gaan en toe te lichten in dit blogbericht!
 

Ondernemingswaarde bij een activatransactie

Bij een activatransactie worden enkel de activa en activiteiten van een onderneming verkocht. Dit kan zowel plaatsvinden bij een eenmanszaak, VOF als een BV. Als dit het geval is, wordt ook wel gesproken over de ondernemingswaarde. Dit is de waarde van de activiteiten en activa die nodig zijn om de activiteiten uit te oefenen. Dit wordt berekend aan de hand van de exploitatie van de onderneming.

Nadat de ondernemingswaarde bij een activatransactie berekend is, kan dit worden uitgesplitst in activa en goodwill. Dit is ook nodig voor de verkoper om de te betalen belastingen te bepalen. Over de goodwill van een onderneming betaal je namelijk winstbelasting. Voor de koper is dit interessant omdat goodwill fiscaal af te schrijven is.


Ondernemingswaarde bij een aandelentransactie

Een aandelentransactie kan alleen plaatsvinden bij een BV. Hierbij wordt de ondernemingswaarde op dezelfde manier berekend als bij een activatransactie. Het enige verschil is dat bij een aandelentransactie wél rekening gehouden wordt met vennootschapsbelasting. Het verschil komt doordat bij een activatransactie de goodwill voor de koper wél fiscaal afgeschreven kan worden. Hiermee valt dus fiscaal voordeel te behalen.

Zoals valt af te leiden is bij een aandelentransactie de afschrijving van goodwill fiscaal niet aftrekbaar. Maar, bij een aandelentransactie hoeft de verkoper dan weer geen belasting te betalen over de opbrengst. Hierbij gaan we ervan uit dat de verkoper een andere besloten vennootschap heeft en minimaal 5% van zijn of haar aandelen verkoopt. 

Bij een aandelentransactie wordt de ondernemingswaarde ook wel de enterprise value of cash and debt free waarde genoemd. Maar, het gaat dus om de verkoop van de aandelen. Dan moet overeenkomstig de aandelenwaarde berekend worden. Hier besteden wij in een aparte blog aandacht aan.

 

Schakel een specialist in

Vanuit onze ervaring weten wij als geen ander hoe lastig het kan zijn om de ondernemingswaarde te bepalen. Zéker als je een bedrijf verkoopt, kan dit lastig zijn omdat je emotioneel betrokken bent bij de onderneming. Daarom is het ook raadzaam om een bedrijfsovernamespecialist in te schakelen die je hierin begeleidt. Ons netwerk van specialisten stellen wij dan ook graag tot je beschikking. Zij ondersteunen je op ieder moment van je bedrijfsverkoopproces.

Sinds 2002 is Bedrijventekoop.nl uitgegroeid tot hét grootste bedrijfsovernameplatform van de Benelux. Hoe wij dit gedaan hebben? Vraag en aanbod van bedrijven snel en doeltreffend bij elkaar brengen. Door goede matches tussen bedrijven te zoeken hebben wij al veel kopers en verkopers bij elkaar gebracht. Niet voor niets dat wij in deze jaren dan ook uitgegroeid zijn tot marktleider. Ontdek snel het aanbod van bedrijven, of plaats een profiel om de verkoop van je bedrijf te starten!