Terug naar het overzicht

Wat houdt een aandelentransactie precies in?

Bij een aandelentransactie worden de aandelen van een onderneming verkocht. Als 100% van de aandelen verkocht worden, betekent dit dat de hele vennootschap overgaat van de verkoper naar de koper. Dit betreft zowel alle lusten als lasten. In deze blog lichten wij verder toe wat hier allemaal bij komt kijken.
 

Voorkom zogeheten ‘lijken in de kast’

Zoals benoemd gaan zowel alle lusten als lasten over. Hiertoe behoren dus ook eventuele ‘lijken in de kast’ die overgaan naar de koper. In de praktijk kunnen dit dus onder andere (garantie)claims, (belasting)verplichtingen uit het verleden óf niet uit de balans blijkende verplichtingen zijn. Ook dubieuze debiteuren misstaan niet in dit rijtje.

Om dit te voorkomen wordt de koper in de gelegenheid gesteld om op voorhand een boekenonderzoek  / due-diligence uit te voeren. Ook kunnen er in het koopcontract – naast de wettelijke garanties en vrijwaringen – garanties over opgenomen worden. Bij een aandelentransactie verandert er dus niets aan de onderneming, maar alleen de aandeelhouder. 
 

Juridische, fiscale en bedrijfseconomische mogelijkheden

De koopprijs van de verkochte aandelen valt onder de deelnemingsvrijstelling voor de verkoper in de overkoepelende holding. Dit wordt bij de inkomstenbelasting (box 2) belast wanneer het geld vanuit deze holding naar privévermogen wordt uitgekeerd. De koper kan dit fiscaal niet afschrijven over de betaalde goodwill. 

Bi zowel een aandelentransactie als een activa-passiva transactie zijn dus zowel voor- als nadelen te benoemen. Hierdoor valt niet zomaar te zeggen welke van de twee het beste is. Daarom raden wij ook aan om dit vóór het verkooptraject goed te overleggen met een fiscalist en een overnameadviseur. Zij kunnen vervolgens alle juridische, fiscale en bedrijfseconomische mogelijkheden en gevolgen met betrekking tot de beoogde (ver)koop in beeld brengen. Waarna het aan jou is om de definitieve knoop hiervan door te hakken.
 

Over Bedrijventekoop.nl

Sinds 2002 zijn wij uitgegroeid tot hét grootste bedrijfsovernameplatform van België, Nederland én Luxemburg. Ons doel is om vraag en aanbod van bedrijven bij elkaar te brengen. Snel en doeltreffend wel te verstaan. Mede hierdoor hebben wij een groot aanbod van verschillende en uiteenlopende bedrijven in diverse branches. Iedere ondernemer kan dus bij ons terecht om zijn ondernemerswens in vervulling te laten gaan.

Vanuit onze jarenlange ervaring hebben wij ook een groot netwerk van bedrijfsovernamespecialisten gecreëerd. Complex en intensief. Dat is hoe wij het bedrijfsovernametraject misschien wel het (aller)beste omschrijven. Niet voor niets dat wij je dan ook van A tot Z willen helpen. En daarom stellen wij ons netwerk van specialisten graag tot je beschikking. Laat je tijdens verschillende fases in het overnametraject adviseren. Om uiteindelijk tot een mooie afsluiting van een bedrijfsovername te komen!