Terug naar het overzicht

Voorbereiding bedrijf verkopen

Bij de verkoop van je bedrijf is een goede voorbereiding cruciaal voor succes. Als je ook echt iets wilt overhouden aan de verkoop ten minste… Hoe lang moet dat hele proces dan wel niet duren?

Voorbereiding

Dat is een moeilijke vraag. Het verschilt heel erg per bedrijf. Het komt wel eens voor dat een bedrijfsovername in twee weken voltooid is, maar het kan net zo goed twee jaar duren. Gemiddeld ben je 6 tot 12 maanden bezig met je bedrijf verkopen. Natuurlijk gaat het sneller in tijden van economische bloei dan bij een economische crisis. En de prijzen worden hier natuurlijk ook door beïnvloed. Verder ligt het nog aan de conditie van je bedrijf, hoe goed het bedrijf loopt, je onderhandelingspositie en natuurlijk het geduld (of juist de haast) van beide partijen.

Wat is belangrijk bij het bedrijf verkopen?

Het is belangrijk te weten wie de mogelijke kopers zijn en waar zij op letten. Het kan helpen om door de ogen van een koper naar je bedrijf te kijken. Wat is voor je belangrijk als je een bedrijf zou kopen? Ook kan het helpen om eens iemand anders je bedrijf te laten beoordelen. Als eigenaar ben je misschien toch wel lichtelijk bevooroordeeld. Je bent nu eenmaal emotioneel betrokken met het bedrijf. Dat is ook best begrijpelijk als je zo veel tijd en werk in de onderneming hebt gestopt.

Onderhandelingspositie

Je kunt er ook zelf voor zorgen dat je in een betere onderhandelingspositie terechtkomt dan de kopers. Zorg ervoor dat je met alle potentiële kopers tegelijk hetzelfde traject begaat waarbij jij de touwtjes in handen hebt. Geef ze het beeld dat je een product aanbiedt dit zal er ook voor zorgen dat zij met elkaar moeten concurreren om dit product te bemachtigen. De kopers weten dat ze in deze situatie niet erg veeleisend kunnen zijn. Als ze dit wel doen, kun je namelijk gewoon naar de volgende geïnteresseerde lopen die je een beter aanbod doet.

De onderhandelingen 

Op een gegeven moment moet je de meest kansrijke koper gaan kiezen om daar de onderhandelingen mee in te gaan. Dit zal je het best mogelijke resultaat opleveren, wat betreft de prijs en de voorwaarden. Daarnaast zal het ook het snelste overnameproces opleveren, waardoor je des te sneller met je volgende uitdaging aan de slag kunt gaan.

Bedrijfsovernameadviseur

Zo lijkt je eigen bedrijf verkopen natuurlijk wel erg makkelijk, maar denk er niet te licht over. Voor de gemiddelde ondernemer is een bedrijfsovername zeker geen gesneden koek en tenzij je er al vaker mee te maken hebt gehad, zal het voor jou waarschijnlijk ook niet zo eenvoudig zijn. Het is dan ook geen schande om de hulptroepen erbij te halen. Vaak wordt dan de hulp ingeroepen van een boekhouder of accountant, maar eigenlijk zijn deze over het algemeen onvoldoende in staat om er het maximale rendement uit te halen voor jou. Een bedrijfsovernamedviseur is daarentegen meer op zijn plaats bij een bedrijfsverkoop. Zo’n bedrijfsovernameadviseur heeft kennis van allerlei zaken op juridisch en fiscaal gebied. Dus ga je je bedrijf verkopen? Volg dan deze stappen en je bent min of meer verzekerd van succes!