Terug naar het overzicht

Visie op 2024

Voor wat betreft de verwachtingen op de financiële markt in 2024 zijn volgens onze partner Hans van der Velden van Auréus Group 4 scenario’s mogelijk:
 
  1. Zachte landing
  2. Recessie
  3. Systeemcrisis
  4. Hype
     
Wie de toekomst op de financiële markten wil voorspellen doet er verstandig aan om te denken in scenario’s. Het basisscenario voor 2024 is opvallend genoeg het scenario van een zachte landing en wordt voor een groot deel verklaard door de ontwikkelingen in 2023. De kans op een recessie in 2024 is niet van tafel, maar wel duidelijk afgenomen. Er bestaat ook nog een kans op een scenario dat de wereld wordt getroffen door een nieuwe systeemcrisis, als een direct gevolg van de gestegen rente. De kans op een hype (positief scenario) in 2024 is duidelijk toegenomen. De neutrale portefeuille die geoptimaliseerd is met de toevoeging van private markten is de beste gepositioneerde portefeuille voor deze verschillende scenario’s.
 

Meest waarschijnlijk is een zachte landing

In dit scenario wordt een recessie vermeden als gevolg van de rentestijgingen die we in 2023 gehad hebben. Een zachte landing maakt het ook mogelijk om de rente langer hoog te houden. Er zijn slechts 2 redenen om de rente in snel tempo weer te verlagen en dat is een recessie of een systeemcrisis.
 

Wel of geen recessie?

Op zich zijn er voldoende argumenten voor een recessie volgend jaar. Er is sprake van een positieve reële rente die de economie remt. De geldhoeveelheid krimpt in Europa en de Verenigde Staten en banken zijn opeens terughoudend in de kredietverlening. In de Verenigde Staten dalen de leidende indicatoren al 18 maanden en is de werkloosheid in de VS inmiddels met 0,5 procentpunt gestegen.
Toch zijn er ook argumenten tegen een recessie. Een recessie wordt normaal gesproken altijd voorafgegaan door een periode van excessen. Dat hebben we dit keer niet gezien. Er zijn eerder te weinig dan te veel huizen gebouwd. Verder is 2024 een echt verkiezingsjaar en zittende politici zullen er alles aan willen doen om een recessie te voorkomen. Ook is de arbeidsmarkt nog altijd krap, waardoor ook de investeringen nog blijven. Er zijn ook investeringen te verwachten uit de energietransitie, de-globalisering en niet in de laatste plaats de verdere ontwikkeling met behulp van kunstmatige intelligentie.
 

Toegenomen kans op een systeemcrisis

Een andere reden om de rente snel te laten dalen is een systeemcrisis. De kans hierop na een lange periode van lage of negatieve rentes is groot, want “Only when the tide goes out do you discover who’s been swimming naked”. De energietransitie is een voor de hand liggende systeemcrisis. De transitie is kapitaalintensief en vertrouwt voor minimaal 80% op vreemd vermogen. Investeringen waar vooralsnog weinig positieve kasstromen tegenover staan. Toen de rente nog op 0% stond werden de kosten becijferd op 5 biljoen euro. Met de ondertussen gestegen rente zijn de kosten prohibitief hoger. Net als bij de Azië-, LTCM- en de Ruslandcrisis zorgt de reactie van de centrale banken voor een forse kapitaalinjectie en dat is de brandstof waar de beurs al 2 jaar op zit te wachten.
 

Kans op een hype

Het thema kunstmatige intelligentie was in 2023 al allesbepalend voor het rendement. Toch is er nog steeds geen sprake van een hype. Dat blijkt althans niet uit de waarderingen van de “Magnificent Seven”, zoals de aandelen Meta, Amazon, Apple, Google, Microsoft, Nvidia en Tesla samen ook wel worden genoemd. Die zijn in 2023 weliswaar gemiddeld met 70% gestegen, maar ook die bedrijfswinsten zijn met 70% gestegen. Verder voldoet de “Magnificent Seven” voor 2024 aan 4 belangrijke criteria: 
  1. De verschuiving in de economische realiteit wordt veroorzaakt doordat na de automatisering van de menselijke spierkracht in de 2de industriële revolutie nu sprake is van de automatisering van de menselijke denkkracht. 
  2. De belofte voor de verre toekomst, want dit is groter dan het internet en iPhone bij elkaar.
  3. De verbreding van de beleggersgroep komt doordat deze aandelen als veilige haven worden gezien (in plaats van obligaties) en anders zijn er nog altijd tracking error-beleggers die instappen.
  4. De toegenomen liquiditeit. Als volgend jaar de centrale bankiers dan ook het rentebeleid gaan versoepelen, kan de hype starten.
Wil je meer weten over wat dit betekent voor je huidige beleggingen of hoe je hierop kan anticiperen? Neem dan contact op met onze specialist Hans van der Velden, vermogensbeheerder bij Auréus