Terug naar het overzicht

Top 5 meest gemaakte beleggingsfouten

Onze partner Hans van der Velden van Auréus spreekt regelmatig beleggers en deelt hierbij graag zijn ervaringen: Iedere belegger streeft naar een goed rendement, maar niemand is perfect. Bij beleggen hoort zowel winnen als ook verliezen accepteren. Toch zijn er specifieke beleggingsfouten die meermaals worden gemaakt en dus steeds weer opnieuw verlies blijven veroorzaken. Blijkbaar is het niet eenvoudig om van fouten te leren. Het goede nieuws is dat veel van deze fouten eenvoudig te voorkomen zijn, alleen al doordat de belegger zich bewust is van de effecten van het eigen handelen. Wat gaat er dan niet goed? Het is niet zozeer de beleggingen zelf, maar de manier waarop er met de effectenportefeuille wordt omgegaan, wat het verlies vooral veroorzaakt. 
 

Meest gemaakte beleggingsfouten:

  1. Te lang wachten om te beginnen met beleggen.
  2. Handelen op basis van emotie.
  3. Wachten tot het verlies is goedgemaakt.
  4. Onvoldoende spreiden.
  5. Te veel of juist te weinig risico nemen.
 

Een voorbeeld nader toegelicht: 

Te lang wachten om te beginnen met beleggen.
Veel mensen wachten te lang om te beginnen met beleggen. Voor wie zich veel zorgen maakt over de risico’s van beleggen komt er nooit een goed moment om te beginnen. De aandelenmarkt oogt altijd te duur, altijd te volatiel of lijkt altijd op het punt te staan te crashen. Een top in de markt wordt namelijk meestal gevolgd door een volgende top en vormt daarmee een bevestiging dat dit het goede moment is om te beleggen. Het is praktisch onmogelijk om exact de bodem te prikken en dalende koersen worden maar al te vaak gevolgd door verder dalende koersen. Die beweeglijkheid is de prijs die betaald moet worden voor een hoger rendement dan op een spaarrekening.
 

De volgende stap

Herkent u zich in bovenstaande situaties? Of wilt u meer weten over hoe een professionele vermogensbeheerder u kan helpen door de juiste balans te vinden tussen het benutten van beleggingskansen en het beheersen van de risico’s? Neem dan contact op met onze partner, Hans van der Velden van Auréus, voor een vrijblijvende kennismaking. Hij komt met oplossingen die u volledig ontzorgen als het gaat om de beheersing van uw vermogen en het realiseren van een gezonde financiële toekomst.