Terug naar het overzicht

Overnamemarkt dendert door; aantal verkopende ondernemers blijft hoog en ook vraag neemt toe

Het aantal ondernemers dat hun bedrijf te koop aangeboden heeft, ligt in het eerste kwartaal van 2024 ruim 17% boven het gemiddelde aantal in dezelfde periode voorgaande jaren. Opvallend hierbij is dat de omzet van de bedrijven die in de etalage staan hoger ligt; afgelopen kwartaal had 55% van de aangeboden bedrijven een omzet van meer dan € 1.000.000, tegenover 49% in eerdere periode.
 
Veel ondernemers in de horeca & recreatie zijn op zoek gegaan naar een nieuwe eigenaar afgelopen kwartaal. Waar het aanbod in deze sector normaliter redelijk stabiel is, werden nu dubbel zoveel bedrijven ter overname aangeboden. Ook hier valt de omzet van de aangeboden bedrijven op; er werden ruim driemaal zoveel bedrijven aangeboden met een omzet van meer dan € 1.000.000.
 
Ook in de transportsector is het aantal te koop staande bedrijven fors hoger dan normaal. De trend uit het laatste kwartaal van 2023 is hiermee doorgetrokken. Andere sectoren waarin het aanbod hoger ligt, zijn de ICT dienstverlening en detailhandel.
 
In vrijwel alle sectoren is het aanbod gestegen of gelijk gebleven, enkel in de industriesector is het aantal aangeboden bedrijven gedaald. Er werden in het eerste kwartaal van 2024 30% minder bedrijven aangeboden.
 
Vraag neemt toe
Net als in voorgaande kwartalen is de vraag in het eerste kwartaal van 2024 licht gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. Deze stijging is vooral waar te nemen in de sectoren transport en dienstverlening. Nog steeds speelt de omzet van het bedrijf een belangrijke rol. Ruim 57% van de potentiële kopers is op zoek naar bedrijven met een omzet van meer dan € 1.000.000 tegenover 52% in de voorgaande jaren.
 

Bekijk ook: