Terug naar het overzicht

Ondernemen is keuzes maken

Ken jij jezelf als ondernemer? Onze partner Ondernemenplus coacht ondernemers en helpt ze hun doelen te bereiken.

Minder dan 30% van de ondernemers kent zichzelf

Ondernemen, startend of gevestigd, is keuzes maken. Je onderneemt 24/7. Daarmee is dus ook met zoveel worden gezegd dat alles om jou draait, jij bent de spil, neemt besluiten en draagt de verantwoordelijkheid. Waarschijnlijk heel herkenbaar.

Het kan zijn dat je op zoek bent naar een nieuwe, of op je huidige activiteiten aanvullende, uitdaging. Denk daarbij aan een start als zelfstandige, overname van een bestaande onderneming of aansluiting bij een netwerkorganisatie, bijvoorbeeld franchise. Die keuze is in hoge mate bepalend voor je toekomst. Zaak om daar dus goed bij stil te staan.

De belangrijkste “productiefactor”

In onze praktijk zie ik dat er veelal gekeken wordt naar de aard van een concept, activiteit of bedrijf, naar de potentie, de structuur en de financiën. Wat vaak onderbelicht blijft is echter het belangrijkste namelijk de ondernemer, dé bepalende “productiefactor” van jouw bedrijf.

Vraag is dan; “hoe staat het met jouw persoonlijke ondernemerskwaliteiten?” Weet je dat minder dan 30% van de MKB ondernemers een correct beeld van heeft van zijn eigen vaardigheden op dat gebied!

Ondernemen kun je leren?

Experts verschillen hierover van mening. Zeker is dat het geen exacte wetenschap is. Feit is wel dat ieder mens, dus iedere ondernemer anders is.

Ondernemerseigenschappen en -kwaliteiten zijn in meer of mindere mate ontwikkeld. Natuurlijk zijn zaken (aan) te leren. Maar mijns inziens komt het fundament vanuit wie je bent, wat in je zit, je waarden en normen en wat je aan ervaringen hebt opgedaan.  

Het begint met weten?

Voorwaarde voor duurzaam ondernemen is dat jouw onderneming aansluit bij jou en de rol en taken daarin, passen bij jouw ondernemerskwaliteiten.

Dat begint bij jezelf kennen, weten waar je sterk en minder sterk in bent en waar je meerwaarde voor je eigen bedrijf ligt. Dat zorgt ervoor dat je de kans op succes en duurzaam ondernemen substantieel vergroot.

Echt waar, research laat zien dat nog geen 30% van de Nederlandse MKB-ondernemers een correct zelfbeeld heeft. Meer dan 70% over- of onderschat zijn persoonlijke eigenschappen en kwaliteiten en haalt niet het beste uit zichzelf. Erger nog!; Ze doen in de praktijk dingen waar ze niet goed in zijn en laten kansen liggen door de eigen sterktes niet of onvoldoende te benutten.

Behoor jij bij die 70%?

Zorg ervoor dat de belangrijke keuzes in je ondernemersleven op een goed fundament gebaseerd zijn waardoor de kans op duurzaam succes substantieel wordt vergroot.

Voor meer info klik hier:

https://www.ondernemenplus.nl/mailtemplate/ken-jij-jezelf-als-ondernemer2.jpg

Bekijk ook:

  • Benieuwd wat je bedrijf waard is? Doe dan onze gratis waardebepaling, klik hier.
  • Bedrijf verkopen? Plaats nu een profiel en kom snel in contact met de ideale koper voor je bedrijf, klik hier.
  • Op de hoogte blijven van het laatste aanbod van profielen? Meld je dan nu gratis aan voor onze nieuwsbrief, klik hier.