Terug naar het overzicht

Kopers vinden hun weg terug naar de overnamemarkt, ook het aanbod blijft hoog

De vraag naar bedrijven is in het derde kwartaal van 2023 met 10% gestegen ten opzichte van het kwartaal ervoor. In vergelijking met een jaar geleden is zelfs een toename van 34% te zien. De omzetgrootte van het bedrijf speelt nog steeds een belangrijke rol. Ruim vier op de tien ondernemers zoekt een bedrijf met een omzet van meer dan € 1.000.000. Andere jaren lag dit percentage gemiddeld rond 30%.
 
Bedrijven in de sector dienstverlening kunnen rekenen op de meeste interesse bij ondernemers. Sinds de Coronacrisis was deze sector wat in populariteit afgenomen, maar de vraag naar dienstverlenende bedrijven is in de eerste drie kwartalen van 2023 met 14% toegenomen ten opzichte van 2022 en nadert het niveau van voor de crisis. In de transportsector is een vergelijkbare stijging te zien. Het interesseniveau ligt in deze sector echter nog beduidend lager dan in het pre-corona tijdperk. Opvallend is ook de aangewakkerde interesse in de horeca & recreatie branche. Deze branche heeft het momenteel moeilijk met veel zaken die kopje onder gaan. Desondanks is de interesse bij ondernemers met 50% toegenomen ten opzichte van het voorgaande jaar.
 
Een sector die het lastig heeft zijn de groothandels. In een paar jaar tijd is de vraag naar bedrijven in deze branche gehalveerd. Deze daling heeft zich ook dit jaar doorgezet. De interesse in een bedrijf in de groothandel ligt 14% lager dan een jaar geleden. Andere sectoren die het momenteel lastig hebben, zijn agri-food en detailhandel. Gezondheidszorg kende als een van de weinige branches juist een opleving tijdens de coronaperiode, maar de interesse is inmiddels teruggezakt naar het oude niveau.
 
Aanbod blijft hoog
Het aantal nieuw aangeboden bedrijven blijft bovengemiddeld hoog. In het derde kwartaal van 2023 zijn 10% meer bedrijven aangeboden dan in dezelfde periode een jaar eerder. Voornamelijk in de sectoren industrie en bouw kwamen meer bedrijven in de etalage te staan. Het aanbod in deze sectoren steeg met respectievelijk 50% en 40% ten opzichte van 2022. Het is het hoogste aantal ooit gemeten in deze periode. Het aandeel van bedrijven met een omzet van meer dan € 1.000.000 is ook aan de aanbodzijde gegroeid, namelijk van 31% naar 35%. De verwachting is dat het aanbod ook in het vierde kwartaal van 2023 hoger zal liggen dan het gemiddelde van de voorgaande jaren.
 

 

Bekijk ook: