Terug naar het overzicht

Franchise, wat zijn de voordelen?

Franchise wordt vaak gezien als een andere manier van ondernemen. Is dit terecht en wat is er bij franchise dan anders? Als je als franchisenemer aan de slag gaat begin je met ondernemen. Je bent zelf verantwoordelijk voor de omzet en de bijbehorende kosten en het resultaat is ook voor jou. Zo ver dus geen verschil met regulier ondernemen. 
 
Als franchisenemer betaal je over je omzet vaak een percentage aan de franchisegever. Omdat je gebruik maakt van de bekendheid van de formule dien je daarvoor een percentage af te dragen. Deze kosten worden door de franchisegever ingezet om de formule verder uit te bouwen en meer naamsbekendheid te geven. Zo kan je gebruik maken van de gezamenlijke marketinginspanningen. De formule heeft mogelijk al meerdere vestigingen en daardoor ben je direct onderdeel van een groter geheel en kan je varen op de ervaring van anderen. 
 

De voordelen:

Onderstaand zetten we een aantal voordelen van franchise op een rij:
  • Het risico voor een franchisevestiging ligt lager doordat je direct kan meedraaien op de naamsbekendheid van de formule. Daarnaast ben je onderdeel van een groter geheel waarbij je kan klankborden met collega-ondernemers.
  • Het strategisch plan wordt vaak door de franchisegever bepaald en daardoor hoef jij je hier niet mee bezig te houden en kan je dus direct ondernemen. De franchisegever heeft vooraf marktonderzoek gedaan en een regio voor jouw vestiging bepaald. 
  • Ondersteuning vanuit de formule. Je gaat zelfstandig ondernemen met de voordelen van een uitgebreid netwerk. Opleiding en introductie wordt verzorgd vanuit de  franchisegever.
 

Zijn er ook nadelen?

Er zijn ook nadelen te benoemen. Zo ben je als franchisenemer niet geheel vrij om te doen en laten wat je wil. Je dient je aan bepaalde voorwaarden te houden, denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitstraling van de formule in marketinguitingen. Daarnaast dien je een deel van je omzet af te dragen. Zoals je bij de voordelen kunt zien, levert dit ook veel zaken op. Je neemt echter wel het volledige ondernemersrisico. Of franchise bij je past is persoonlijk. Ga het gesprek aan. Op Bedrijventekoop.nl vind je diverse formules. Past een formule bij je, neem contact op en ga na of het daadwerkelijk bij je past. Wil je meer informatie over formules of het vinden van nieuwe partners, neem dan contact met ons op.